pátek 4. března 2016

Hermelín zapečený v listovém těstě

Hermelín nebo Camembert zapečený v listovém těstě


Rozpis pro 4 kusy sýra.


Základ

  • 4 ks Hermelínu nebo Camembertu
  • 500 g listového těsta
  • 80 g anglické slaniny - plátky
  • 1 vejce


Náplň

  • 125 g mozzarelly
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g sušených rajčat v oleji
  • 1 žloutek
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • hrst zelené petrželky


Jak na to  

- v míse smíchat suroviny na náplň
- těsto rozválet, vykrojit 8 kruhů
- sýry rozříznout, na řeznou stranu nandat malé množství směsi
- na kruh těsta položit rozpůlený plátek anglické slaniny, nanést směs, položit Hermelín
- zabalit, potřít rozšlehaným vejcem
- péct cca 15 minut při 200 °C dozlatova
.

čtvrtek 3. března 2016

Pečená kuřecí stehna s dijonskou hořčicí a javorovým sirupem

Pečená kuřecí stehna s dijonskou hořčicí a javorovým sirupem


Základ

  • 800 g kuřecích stehen s kůží
  • 30 g másla
  • sůl


Sos

  • 100 g dijonské hořčice
  • 50 g javorového sirupu
  • 2 cl limetkové šťávy


Nádivka

  • 50 g másla
  • hrst zelené petrželky
  • sůl


Jak na to  

- uvolnit kůži, vzniklou kapsu naplnit máslem smíchaným s nasekanou petrželkou a solí
- z obou stran nasolit
- naskládat do pekáče, potřít dijonskou hořčicí smíchanou s javorovým sirupem a šťávou z limetky
- poklást kousky másla
- nezakryté péct cca 50 minut při 160 °C a 10 minut při 200 - 220 °C
.

středa 2. března 2016

Růžičková kapusta jako kaše

Kaše z růžičkové kapusty


Kaše

  • 400 g růžičkové kapusty
  • 200 g anglické slaniny
  • 80 g šalotky nebo cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 4 čajové lžičky rajčatového protlaku
  • 150 - 200 ml 30% smetany 
  • 50 ml šťávy z citronu
  • 2 polévkové lžíce javorového sirupu
  • 1 čajová lžička majoránky
  • sůl, pepř


Posyp

  • 100 g růžičkové kapusty
  • 50 g anglické slaniny
  • 1 - 2 stroužky česneku
  • 50 g jader vlašských ořechů
  • sůl, pepř


Jak na to  

- rozehřát olej, 4 - 5 minut restovat šalotky, přidat plátky česneku a 200 g pokrájené slaniny, osmahnout
- nasypat nadrobno rozsekaných 400 g kapusty, vmíchat protlak, sůl a pepř, 4 - 5 minut promíchávat
- přilít javorový sirup a smetanu, přivést k varu, vypnout, vmíchat majoránku a šťávu z citronu
- na posypání: na suché pánvi 3 - 4 minuty restovat nadrobno pokrájených 50 g slaniny, vmíchat utřený stroužek česneku a 100 g kapusty pokrájené na proužky
- okolo 4 minut promíchávat
.

pondělí 22. února 2016

Kuřecí fajitas

Kuřecí fajitas


Fajitas

  • 1000 g kuřecích prsou bez kůže
  • 250 g cibule
  • 400 g silnostěnných paprik 
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 400 g nakládaných červených fazolí (1 plechovka)
  • 340 g nakládané kukuřice (1 plechovka)
  • 4 stroužky česneku
  • 4 - 5 čajových lžiček šťávy z limetky
  • 10 polévkových lžic olivového oleje
  • 1 čajová lžička koriandru
  • 1 čajová lžička římského kmínu
  • mleté chilli (podle chuti)
  • sůl, pepř


Dresink

  • 180 g zakysané smetany
  • 3 čajové lžičky šťávy z limetky
  • čerstvá chilli paprička
  • 1 větší stroužek česneku
  • sůl, pepř, mleté chilli


Jak na to  

- na suché pánvi dobře opéct pokrájené papriky, chilli papričku, cibuli a česnek
- přilít olej, vmíchat koření - koriandr, římský kmín, mleté chilli
- přilít fazole, cca 5 minut povařit, přidat kukuřici, minutu povařit, vypnout
- kuřecí prsa pokrájet, krátce zprudka opéct na olivovém oleji, snížit teplotu, okořenit
- 8 až 10 minut dusit ve vlastní šťávě, vmíchat do zeleniny, společně minutu povařit
- vmíchat šťávu z limetky
.

sobota 20. února 2016

Vepřová plec na kari a hrášku

Vepřová plec na kari a hrášku


  • 1000 g vepřové plece
  • 800 g konzervovaného hrášku (2 plechovky)
  • 400 g konzervovaných loupaných rajčat
  • 300 ml vývaru
  • 160 g cibule (2 střední)
  • 60 g zázvoru
  • 30 g sádla
  • 4 větší stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky kari koření
  • 1 čajová lžička kmínu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- cibuli restovat cca 8 minut na sádle, přidat česnek a zázvor
- po minutě přidat pokrájené maso, zprudka opéct, snížit teplotu, nechat vydusit vodu
- vmíchat kari, kmín, sůl, pepř
- nalít rajčata, zalít vývarem, bez zakrytí cca 12 minut povařit
- vmíchat hrášek, přivést k varu, vypnout
.

pátek 19. února 2016

Zapečené žampiony se špenátem

Zapečené žampiony se špenátem


Základ

  • 5 - 6 větších žampionů
  • 40 g tvrdého sýru 

 Náplň

  • 100 g mražených špenátových listů
  • 60 g tvrdého sýru 
  • 40 g 31% smetany (4 polévkové lžíce)
  • 20 g másla
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř


Jak na to  

- žampiony oloupat, vykrojit nohy, klobouky odložit, nohy pokrájet
- rozpustit máslo, okolo 3 minut promíchávat pokrájené nohy, přidat česnek a po chvilce špenát
- pár minut dusit do vyvaření vody ze špenátu, vmíchat strouhaný sýr a smetanu, prohřát, vypnout
- osolit a opepřit, naplnit klobouky, posypat sýrem
- péct cca 15 minut při 200 °C, pak ještě na 1 - 2 minuty pod grilem
.

sobota 13. února 2016

Játrové knedlíčky

Játrové knedlíčky


  • 400 g vepřových jater
  • 140 - 160 g strouhanky
  • 100 g cibule
  • 80 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • majoránka, sůl, pepř


Jak na to  

- očištěná játra namlít nebo rozsekat nebo rozmixovat
- nadrobno pokrájenou cibulku okolo 5 minut restovat na másle
- játra smíchat s vejci, česnekem, moukou, strouhankou, majoránkou, solí, pepřem a zchladlou cibulkou
- tvarovat knedlíčky, vkládat do mírně probublávajícího vývaru 
- podle velikosti 3 - 5 minut povařit
.