neděle 12. července 2015

Cuketová buchta

Cuketová buchta

Stando, díky za cuketu :-)


Pečeno na plechu o rozměrech cca 30 x 40 centimetrů.


Těsto

  • 500 g oloupané cukety zbavené měkkého středu
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g másla nebo Hery
  • 200 g jader vlašských ořechů
  • 200 g cukru krupice
  • 100 ml mléka
  • 60 g hořké čokolády, může být i na vaření
  • 35 g kakaa (2 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 3 čajové lžičky instantní kávy (5 g)
  • 3 celá vejce
  • 2 čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva (5 g)
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 čajová lžička jedlé sody (4 g)
  • 1 kávová lžička soli
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu

    Poleva

    • 100 g hořké čokolády, může být i na vaření
    • 50 ml 31% smetany
    • 50 ml vody
    • 30 g másla
    • 20 g kakaa


    Posyp

    • 50 g jader vlašských ořechů 

     
    Jak na to  

    - v zahřátém mléce rozpustit čokoládu, vmíchat extrakt a rum
    - rozpustit máslo
    - smíchat mouku s práškem do pečiva, sodou, solí, kávou, kakaem a namletými ořechy
    - prošlehat vejce s cukrem, přidat mléko s rozpuštěnou čokoládou a zchladlé rozpuštěné máslo, vmíchat k mouce
    - vmíchat nastrouhanou cuketu
    - rozetřít na vymazaný a vysypaný plech, péct 30 - 35 minut při 170 °C
    - ve vodní lázni připravit polevu, po zchladnutí na 30 - 35 °C rozetřít na studenou buchtu, posypat ořechy

    sobota 11. července 2015

    Brokolicové lívance

    Brokolicové lívance



    • 500 ml mléka
    • 300 g brokolicových růžiček
    • 250 g polohrubé mouky
    • 25 g droždí
    • 2 vejce
    • 1 čajová lžička cukru
    • 1 vrchovatá čajová lžička kari koření
    • slunečnicový olej na smažení
    • zakysaná smetana, sůl, pepř a pažitka k servírování (nemusí být)
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - růžičky brokolice blanšírovat
    - v mléku prošlehat 2 vejce, vmíchat cukr, mouku a droždí
    - přidat ořezané vršky blanšírované brokolice
    - nechat hodinu v teple kynout, do nakynutého těsta vmíchat sůl, pepř a kari
    - osmažit z obou stran dozlatova
    .

    čtvrtek 9. července 2015

    Pizza z listového těsta

    "Pizza" z listového těsta


    Základ

    • 400 g listového těsta
    • 1 polévková lžíce hladké mouky na podsypání
    • 1 vejce
    • olivy, tyrolský špek, mozzarella, špenát, žampiony, tuňák...


    Rajčatová omáčka

    • 250 g cherry rajčat
    • 2 stroužky česneku
    • 2 kávové lžičky tymiánu
    • 2 polévkové lžíce olivového oleje
    • 2 - 3 čajové lžičky cukru
    • 1/3 kávové lžičky mleté skořice
    • sůl, pepř

     
    Jak na to  

    - lehce osmahnout utřený česnek, přidat pokrájená rajčata a cukr
    - vmíchat skořici, tymián, pepř a sůl, povařit 12 - 15 minut do vyvaření vody, propasírovat
    - 200 g listového těsta rozválet na cca 30 x 40 cm, seříznout rohy
    - na krajích potřít rozšlehaným vejcem, přehnout
    - potřít rajčatovou omáčkou, poklást olivami, špekem, žampiony, mozzarellou...
    - přehnutý okraj potřít vejcem
    - péct cca 12 minut při 210 °C dozlatova
    .

    středa 1. července 2015

    Pečený květák s parmazánem

    Pečený květák s parmazánem


    • 900 g květáku (1 větší hlávka)
    • 100 g parmazánu
    • 4 stroužky česneku
    • 2 polévkové lžíce šťávy z citronu
    • 1 čajová lžička kmínu
    • 1/4 kávové lžičky muškátového oříšku
    • čerstvá petrželka nebo pažitka
    • olivový olej
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - květák rozdělit na růžičky, na pár vteřin ponořit do octové vody
    - rozložit na plech vyložený pečicím papírem, pokapat šťávou z citronu, polít olivovým olejem
    - přidat utřený česnek, poprášit muškátovým oříškem, posypat kmínem, osolit, opepřit
    - péct cca 20 minut při 200 °C dozlatova (po 10 minutách obrátit)
    - po vyndání z trouby ihned posypat strouhaným parmazánem
    .

    pondělí 29. června 2015

    Slané tyčky z listového těsta

    Slané tyčky z listového těsta


    • 300 g listového těsta
    • 1 vejce
    • 1 polévková lžíce hladké mouky na podsypání
    • hrubozrnná sůl, mák, kmín, slunečnicová nebo sezamová semínka...


    Jak na to  

    - rozválet těsto na velikost plechu
    - přenést na rovný plech vyložený pečicím papírem
    - rádýlkem rozkrájet, potřít rozšlehaným vejcem, posypat mákem, kmínem, semínky...
    - posypat hrubozrnnou solí
    - péct cca 12 minut při 200 °C dozlatova

    .

    sobota 27. června 2015

    Jablkové růže v listovém těstě

    Jablkové růže v listovém těstě


    Rozpis na 4 kusy. 
    Pečeno v zapékacích miskách o objemu 170 mililitrů.

    • 250 g listového těsta
    • 40 g másla
    • 4 čajové lžičky cukru
    • 1 čajová lžička skořice
    • 1 větší jablko (cca 180g)
    • 1 polévková lžíce hladké mouky na podsypání
    • cukr krupice na vysypání misek (do každé zhruba 1 čajová lžička)
    • šťáva z půlky citronu
    • cukr moučka na ozdobu


    Jak na to  

    - jablko rozpůlit, pokrájet na tenké plátky, potřít šťávou z citronu, vykrojit jadřinec
    - rozložit na talíř, 40 vteřin prohřát v mikrovlnce na 750 wattů, zakrýt fólií a utěrkou
    - těsto rozdělit na 4 díly, vyválet na pruhy 40 x 6 centimetrů, potřít rozpuštěným máslem, posypat cukrem se skořicí
    - poklást změklými plátky jablka, potřít máslem, opět posypat, smotat
    - posadit do máslem vymazaných a cukrem vysypaných misek
    - péct cca 35 minut při 180 °C dozlatova
    .

    úterý 9. června 2015

    Kuřecí na kari s kokosovým mlékem

    Kuřecí na kari s kokosovým mlékem


    • 1000 g kuřecích prsou bez kůže
    • 425 ml sekaných loupaných rajčat (1 plechovka)
    • 400 ml kokosového mléka (1 plechovka)
    • 120 g cibule (1 větší)
    • 40 g rajčatového protlaku (3 polévkové lžíce)
    • 3 stroužky česneku
    • 3 polévkové lžíce olivového oleje
    • 2 polévkové lžíce kari koření
    • 1 - 3 čajové lžičky cukru
    • špetka chilli (nemusí být)
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - na olivovém oleji osmahnout cibuli, přidat česnek
    - zprudka a krátce opéct kuřecí kostky/nudličky ze všech stran
    - nasypat kari, sůl, pepř, ev. chilli
    - vmíchat rajčatový protlak, krátce orestovat, nalít rajčata, ev. dochutit cukrem, 5 minut nezakryté povařit
    - přilít kokosové mléko, okolo 10 minut povařit
    .