sobota 13. dubna 2013

Brokolicová polévka I.

Brokolicová smetanovosýrová polévka


  • 1 střední hlávka brokolice
  • 200 g 12% smetany (1 kelímek)
  • 80 g cibule (1 menší)
  • 60 g másla
  • 50 g smetanového taveného sýra 
  • 30 g polohrubé mouky (2 zarovnané polévkové lžíce)
  • 4 stroužky česneku
  • 1 kostka kuřecího bujonu nebo vývar
  • 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • sůl, pepř
  • Gorgonzola, Niva... do talířů při servírování


Jak na to
 

- na másle jemně osmahnout cibuli
- přisypat mouku, usmažit světlou jíšku
- zalít vývarem nebo vodou, přidat 90 % pokrájené brokolice, osolit, cca 15 minut povařit 
- přidat muškátový oříšek, utřený česnek, rozmixovat
- blanšírovat zbytek brokolice
- v polévce rozmíchat tavený sýr, přilít smetanu, minutu povařit
- servírovat s kostičkami sýra s modrou plísní, mletým pepřem a kousky blanšírované brokolice
.

středa 10. dubna 2013

Dortový korpus I.

Dortový korpus z celých vajec


Rozpis pro kulatou dortovou formu s pantem o průměru 22 centimetrů.

  • 5 větších vajec (250 g)
  • 150 g cukru krupice (5 vrchovatých polévkových lžic)
  • 150 g polohrubé mouky  (8 - 10 vrchovatých polévkových lžic)
  • 8 g kypřicího prášku do pečiva (1 vrchovatá čajová lžička)
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1/2 citronu na vymazání šlehací mísy
  • 2 polévkové lžíce horké vody - nemusí být
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo másla - nemusí být
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy


Jak na to

- celá vejce s cukrem šlehat 10 až 15 minut do husté pěny
- pomalu přidávat horkou vodu a olej (ani jedno není nutné přidat)
- při nejnižších otáčkách postupně všlehat mouku smíchanou s práškem do pečiva, ale raději ji ručně opatrně obalovat pomocí stěrky
- péct 35 až 40 minut při 160 °C 
- 10 - 15 minut nechat dojít ve vypnuté zavřené troubě
- na mřížce nechat vychladnout
.

Vaječná tlačenka

Vaječná tlačenka


  • 10 - 12 natvrdo uvařených vajec
  • 660 g sterilované zeleninové směsi Moravanka (2 ks po 330 g)
  • 200 g šunky nebo měkkého salámu
  • 200 g majonézy
  • 100 g cibule (1 středně velká)
  • 20 g želatiny
  • 1 kostka bujonu
  • pepř, sůl


Jak na to

- scedit zeleninu, nálev doplnit na 300 ml vodou, rozdělit na půlku
- ve 150 ml povařit kostku bujonu
- oloupaná vejce, scezenou zeleninu, šunku a cibuli pokrájet na kousky
- opepřit, promíchat s majonézou
- druhou půlku nálevu přivést k varu, odstavit, rozpustit želatinu, přilít povařený bujonový vývar
- nalít ke směsi, promíchat, nechat ztuhnout

.

pátek 1. března 2013

Rillettes

Rillettes de porc neboli pomazánka z vepřového masa

Pozor, doba přípravy několik hodin!


Základní varianta

  • 3 kg různých druhů vepřového masa
  • 25 g soli 


Na nafocené rillettes bylo použito

  • 1400 g plece
  • 600 g bůčku
  • 400 g krkovice
  • 300 g sádla
  • 200 g kýty


Jak na to
 

- maso nakrájet, v litinovém hrnci pomalu rozpustit kostky sádla
- postupně přidávat ostatní maso, jemně restovat, osolit, promíchat
- zalít vodou/vínem, ev. přidat čerstvé bylinky, česnek a cibuli
- zakrýt poklicí, vařit na velice mírném plameni 4 - 8 hodin
- odebrat sádlo, naplnit do sklenic, po zchladnutí zalít odebraným sádlem
.

čtvrtek 28. února 2013

Kachní prsa na medu, citronu a tymiánu

Kachní prsa na medu, citronu a tymiánu


Rozpis na 2 kachní prsa po přibližně 350 gramech.

  • 2 kachní prsa s kůží
  • 3 čajové lžičky medu
  • 3 čajové lžičky šťávy z citronu
  • tymián
  • sůl 


Jak na to
 

- kůži na prsou naříznout do mřížky
- potřít směsí z medu, citronové šťávy a tymiánu, nechat odležet
- osolit, opéct na pánvi z obou stran, nejdříve kůží dolů, odebírat tuk
- dopéct v troubě
.

středa 27. února 2013

Sádlo a škvarky

Škvaření vepřového sádla a škvarky


  • 1000 g syrového vepřového hřbetního sádla bez kůže
  • 1 polévková lžíce mléka na škvarky - nemusí být

    Jak na to

    - syrové sádlo nakrájet na kostky
    - pomalu zahřívat, promíchávat
    - vyndat škvarky, sádlo přelít do vhodných nádob 
    - na zbytku sádla vyškvařit škvarky dočervena
     .

    pondělí 18. února 2013

    Kuřecí směs na víně

    Kuřecí směs na portském víně


    • 600 g kuřecího masa (prsní nebo stehenní)
    • 300 ml portského vína nebo jiné sladší červené
    • 6 středních žampionů
    • 3 čajové lžičky rajčatového protlaku
    • 2 stroužky česneku
    • 2 sušená rajčata v oleji
    • 1 větší cibule 
    • 1 čajová lžička kaparů
    • 1 čajová lžička nakládaného zeleného pepře a špetka chilli koření (pro pikantnější variantu)
    • 1 polévková lžíce sójové omáčky
    • 1 čajová lžička kari koření
    • 4 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
    • sůl, pepř


    Jak na to
     

    - orestovat cibuli
    - maso zprudka osmahnout, osolit, opepřit, vmíchat česnek a kari koření
    - přidat žampiony, rajčatový protlak, sušená rajčata
    - zalít portským, 8 - 10 minut povařit
    - vmíchat sójovou omáčku, kapary, ev. zelený pepř a chilli
    .