čtvrtek 9. srpna 2012

Hovězí vývar

Hovězí vývar a Hovězí polévka


  • 1500 g hovězího masa na vývar (žebra i s masem, hrudí, oháňka, morkové kosti)
  • 150 g cibule (1 velká)
  • kořenová zelenina: 100 g mrkve, 100 g petržele, 100 g celeru
  • 8 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 2 bobkové listy
  • sůl

Jak na to  

- maso opláchnout, lehce naklepat
- dát do většího hrnce společně s rozpůlenou cibulí, pepřem, novým kořením, bobkovým listem
- zalít studenou vodou, zakrýt, zvolna táhnout 3 hodiny, sbírat tmavé sraženiny
- přidat pokrájenou zeleninu, osolit, zvolna táhnout další hodinu
- odstavit, scedit, z chladnoucí hladiny sbírat tuk
- pro extra silný vývar nebo pro zamrazení dále vařit na velice mírném plameni do zredukování na třetinu
.

pondělí 6. srpna 2012

Lečo

Lečo s klobásou a vejci


  • 500 g rajčat 
  • 400 g zelené papriky
  • 120 g klobásy nebo šunky, šunkového salámu, kvalitních špekáčků
  • 100 g cibule (1 větší)
  • 60 g másla
  • 20 g rajčatového protlaku
  • 2 vejce
  • sůl, kmín, mletý pepř


Jak na to  

- na másle 5 minut restovat cibuli, přidat klobásu, opéct
- přidat pokrájené papriky, bez zakrytí dusit do vyvaření vody z paprik
- vmíchat rajčatový protlak, krátce orestovat
- přidat rozkrájená rajčata, vmíchat sůl, kmín a pepř, 5 - 8 minut povařit bez zakrytí
- přidat vajíčka, 1 - 2 minuty míchat do zhoustnutí
.

úterý 31. července 2012

Zuppa alla Pavese

Italská polévka Pavesa - Zuppa alla Pavese


Rozpis na jednu porci.

  • 250 ml vývaru
  • 2 - 3 plátky bílé bagety
  • 1 vejce
  • parmazán
  • kousek másla
  • sůl, pepř
  • pažitka, petrželka


Jak na to  

- plátky bagety lehce pomazat máslem, opéct dozlatova
- opečenou bagetu a rozklepnuté vejce dát na dno mísy, osolit a opepřit, zalít vroucím vývarem
- posypat strouhaným parmazánem
- ev. zapéct v troubě nebo pod grilem
.

Živáňská

Živáňská pečená v alobalu


Rozpis na jednu velkou porci.

  • 250 g brambor (2 větší)
  • 180 g vepřové plece
  • 40 g špeku
  • 1/2 větší klobásy (gombasecká, uherská, čabajka)
  • 1/2 menší cibule
  • sůl, kmín, pepř
  • alobal

    Jak na to  

    - rozkrájet syrové brambory, maso, špek, klobásu a cibuli
    - dát do mísy, osolit, opepřit a pokmínovat, dobře promíchat
    - porce pokládat na zdvojený alobal, důkladně zabalit a uzavřít
    - pod žhavým uhlím péct 45 - 55 minut
    .

    úterý 12. června 2012

    Polníčkový salát II.

    Polníčkový salát s vařeným vejcem, slaninou a jogurtovou zálivkou


    • polníček
    • vejce vařená natvrdo
    • slanina nebo dobrý špek
    • bílý hustý jogurt
    • balsamikový ocet
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - lístky polníčku smíchat s pokrájeným natvrdo uvařeným vejcem a opečenou slaninou
    - zalít jogurtem smíchaným se solí, pepřem a balsamikovým octem
    .

    pátek 8. června 2012

    Zapečené brambory se špenátem, smetanou a sýrem

    Zapečené brambory s listy špenátu, smetanou a sýrem


    • 700 g brambor
    • 200 g 12% smetany 
    • 120 g plísňového sýra (60% Niva, Gorgonzola, Roquefort...)
    • 120 g čerstvého listového špenátu
    • kousek másla na vymazání pekáče
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - syrové brambory oloupat, nakrájet na tenké plátky, sýr na kostičky, špenát opláchnout, osušit, odkrojit tuhé stonky
    - na dno vymazané misky naskládat plátky brambor, osolit, opepřit
    - pokrýt listy špenátu, posypat sýrem
    - vrstvy opakovat, zakončit plátky brambor, zalít smetanou
    - péct 40 - 50 minut při 180 °C
    .

    čtvrtek 7. června 2012

    Chřestová polévka

    Chřestová polévka s uzeným lososem


    • 500 g chřestu
    • 200 g 31% smetany
    • 100 g uzeného lososa
    • 100 g másla (50 + 50)
    • 50 g cibule (1 menší)
    • kuřecí vývar nebo kostka bujónu nebo voda
    • sůl, pepř
    • citron


    Jak na to  

    - z chřestu odlomit dřevnatou část, z poloviny výhonků odkrájet špičky, stonky zbavit slupky
    - špičky ponořit do 250 ml vroucí osolené vody, 2 minuty povařit, vyndat, ihned zchladit, odložit pro servírování
    - ve 250 ml studené vody povařit slupky a odlomené dřevnaté konce
    - na másle zlehka orestovat cibuli, zalít 500 ml vývaru, přidat očištěné stonky chřestu, zalít vývarem ze slupek a odřezků a z blanšírování špiček
    - 15 minut povařit, odstavit, rozmixovat, vrátit na sporák, vmíchat smetanu, přivést k varu, vypnout
    - vmíchat studené máslo
    - servírovat s blanšírovanými špičkami chřestu, kousky uzeného lososa, lehce prošlehanou smetanou, opepřit
    .