Rajská omáčka s vařeným hovězím masem
Maso
- 800 g hovězího masa - krk, plec, kýta
- 50 g cibule
- 5 ks nového koření, 8 ks celého pepře, 2 bobkové listy
- sůl
Rajská omáčka
- 800 g konzervovaných loupaných rajčat
- 100 g cibule
- 50 g mrkve (1 menší)
- 50 g celeru
- 20 g másla
- 4 polévkové lžíce cukru krupice nebo krystalu
- 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo másla nebo sádla
- 6 ks nového koření, 10 kuliček pepře, 2 bobkové listy
- 1 kousek celé skořice
- 1 čajová lžička tymiánu
- 1 polévková lžíce octa
- mletá skořice a šťáva z citronu na dochucení
- sůl
Jíška
- 60 g másla
- 60 g hladké mouky (3 - 4 polévkové lžíce)
Jak na to
- do vody dát cibuli, 5 ks nového koření, 8 ks pepře, 2 bobkové listy, 2 lžičky soli, přivést k varu
- do vroucí vody vložit omyté svázané maso, zakryté uvařit doměkka
- na oleji/sádle/másle osmahnout pokrájenou cibuli, přidat mrkev a celer, orestovat, vmíchat koření
- nasypat cukr, nechat lehce zkaramelizovat, nalít ocet, odpařit
- vmíchat rajčata, chvíli restovat, zalít vývarem, 30 minut povařit
- na másle připravit jíšku, rozmíchat s malým množstvím vývaru, vmíchat do omáčky, 15 minut povařit
- dochutit, propasírovat, přivést k varu, hned vypnout
- vmíchat kousek studeného másla
.