pondělí 24. října 2011

Palačinky

Palačinky


Rozpis pro 11 kusů palačinek o průměru 15 - 16 centimetrů.


  • 500 ml mléka
  • 220 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • 2 - 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje na smažení  


Jak na to  

- v mléce dobře promíchat mouku, sůl a vejce
- nechat 10 - 15 minut odpočinout
- rozehřát pánev, zlehka potřít olejem
- nalít těsto, smažit palačinky z obou stran dozlatova
.

    pondělí 10. října 2011

    Vepřové na pivu

    Vepřové nudličky na pivu


    • 500 g vepřové plece bez kosti
    • 500 ml světlého piva
    • 200 g čerstvé silnostěnné papriky
    • 150 g cibule (2 středně velké)
    • 100 g žampionů
    • 60 g cherry rajčat
    • 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
    • 2 stroužky česneku
    • 1 polévková lžíce sójové omáčky
    • 1/2 čajové lžičky kari koření
    • sůl, pepř, kmín


    Jak na to  

    - na sádle/oleji orestovat cibuli, přidat česnek
    - zprudka a krátce osmahnout maso, nechat vydusit šťávu
    - přidat papriky a žampiony, okořenit, zalít sójovou omáčkou a pivem
    - dusit zakryté doměkka, podle potřeby podlévat pivem
    - vmíchat rajčata, zredukovat sos
    .

    Zelňačka

    Zelňačka neboli kapustnica


    • 500 g kysaného zelí 
    • 250 g oloupaných brambor (2 větší)
    • 200 g uzeného masa (koleno, plec, krkovice...)
    • 100 ml 12% smetany
    • 50 g sádla nebo 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje
    • 50 g oravské nebo anglické slaniny
    • 50 g cibule, 40 g mrkve, 30 g celeru
    • 30 g sušených hub
    • 1 stroužek česneku
    • 1 polévková lžíce polohrubé mouky
    • 3 čajové lžičky sladké mleté papriky
    • 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře
    • zakysaná smetana a dobrá klobása na ozdobu na talíři (nemusí být) 
    • sůl, kmín


    Jak na to  

    - namočit houby
    - uvařit uzené doměkka
    - na sádle rozpustit slaninu, přidat cibuli, po chvilce mrkev a celer, orestovat
    - vmíchat koření, kysané zelí a scezené předem namočené sušené houby
    - zalít vývarem z uzeného, okolo 20 minut povařit
    - zahustit smetanou s rozmíchanou moukou, cca 15 minut povařit
    - vmíchat pokrájené uzené a uvařené brambory a utřený česnek
    - minutu vařit, vypnout
    - podle chuti na porce přidat zakysanou smetanu a kolečka opečené klobásy
    .

    pondělí 3. října 2011

    Povidlník

    Povidlník


    Rozpis pro kulatou dortovou formu o průměru 26 centimetrů.

    • 500 g polohrubé mouky
    • 400 g cukru moučky
    • 200 g povidel
    • 200 ml 12% smetany 
    • 200 ml mléka
    • 150 g másla
    • 3 polévkové lžíce kakaa
    • 2 polévkové lžíce rumu
    • 1 polévková lžíce jedlé sody
    • 1 čajová lžička badyánu
    • 1 čajová lžička skořice
    • 1 celé vejce a 1 žloutek
    • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy


    Jak na to  

    - smíchat prosetou mouku s cukrem, sodou, kakaem, skořicí a badyánem
    - dobře promíchat s mlékem, smetanou, povidly, vejcem a žloutkem, rumem a rozpuštěným zchladlým máslem
    - nandat do vymazané a vysypané formy, péct 45 minut při 180 °C
    - rozkrojit, natřít povidly, pokrýt čokoládovou polevou
    .

    úterý 20. září 2011

    Ovocný koláč se zakysanou smetanou

    Ovocný koláč se zakysanou smetanou


    Rozpis je na kulatou dortovou formu s pantem o průměru 23 centimetrů.


    Těsto

    • 220 g hladké mouky
    • 170 g másla
    • 170 g cukru krupice
    • 100 g zakysané smetany
    • 3 vejce
    • 2 čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva
    • 1 vanilkový cukr
    • 1 polévková lžíce rumu
    • kůra z citronu
    • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy

    Ovoce

    •  jahody, maliny, ostružiny, borůvky...


    Na dozdobení

    • 200 g tvarohu
    • 100 g cukru moučky
    • 50 g zakysané smetany

         Jak na to  

        - smíchat prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva
        - zpracovat se změklým máslem, vejci, rumem, kůrou z citronu a zakysanou smetanou
        - těsto nalít do vymazané a vysypané formy, poklást ovocem, zatlačit různě hluboko do těsta
        - péct 30 minut na 180 °C a dalších 30 minut na 150 °C
        - po vytažení z trouby na pár místech propíchnout špejlí, nechat ještě 10 minut chladnout ve formě
        - na potření dobře smíchat tvaroh, cukr a zakysanou smetanu, zcela vychladlý koláč potřít, nechat v chladu uležet
        .

        pátek 16. září 2011

        Cuketový nákyp

        Cuketový nákyp


        Rozpis na plech o rozměrech 30 x 40 centimetrů nebo kulatou formu o průměru 27 centimetrů.

        • 1000 g oloupané vydlabané cukety
        • 350 g uzeného plecka nebo anglické slaniny, uzeného drůbežího masa, klobásy, salámu...
        • 300 g polohrubé mouky
        • 250 g tvrdého sýra
        • 150 ml slunečnicového nebo olivového oleje
        • 10 - 12 stroužků česneku
        • 5 vajec
        • 2 mrkve
        • 1 větší cibule 
        • 1 kypřicí prášek do pečiva
        • sůl, pepř, oregano, bazalka, kmín
        • čerstvé bylinky
        • slunečnicový olej a strouhanka na vymazání a vysypání plechu


        Jak na to  

        - nastrouhat vydlabanou cuketu, sýr, mrkev a uzené
        - smíchat s moukou, práškem do pečiva, kořením, utřeným česnekem, nakrájenou cibulí, olejem a vejci
        - nandat do vymazané a vysypané formy
        - péct 10 minut při 200 °C a 30 - 50 minut při 180 °C dozlatova
        .

        čtvrtek 15. září 2011

        Rajská omáčka

        Rajská omáčka s vařeným hovězím masem


        Maso

        • 800 g hovězího masa - krk, plec, kýta 
        • 50 g cibule
        • 5 ks nového koření, 8 ks celého pepře, 2 bobkové listy
        • sůl 


        Rajská omáčka

        • 800 g konzervovaných loupaných rajčat
        • 100 g cibule
        • 50 g mrkve (1 menší)
        • 50 g celeru 
        • 20 g másla
        • 4 polévkové lžíce cukru krupice nebo krystalu
        • 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo másla nebo sádla
        • 6 ks nového koření, 10 kuliček pepře, 2 bobkové listy
        • 1 kousek celé skořice
        • 1 čajová lžička tymiánu
        • 1 polévková lžíce octa
        • mletá skořice a šťáva z citronu na dochucení
        • sůl


        Jíška

        • 60 g másla
        • 60 g hladké mouky (3 - 4 polévkové lžíce)


        Jak na to  

        - do vody dát cibuli, 5 ks nového koření, 8 ks pepře, 2 bobkové listy, 2 lžičky soli, přivést k varu 
        - do vroucí vody vložit omyté svázané maso, zakryté uvařit doměkka
        - na oleji/sádle/másle osmahnout pokrájenou cibuli, přidat mrkev a celer, orestovat, vmíchat koření
        - nasypat cukr, nechat lehce zkaramelizovat, nalít ocet, odpařit
        - vmíchat rajčata, chvíli restovat, zalít vývarem, 30 minut povařit
        - na másle připravit jíšku, rozmíchat s malým množstvím vývaru, vmíchat do omáčky, 15 minut povařit
        - dochutit, propasírovat, přivést k varu, hned vypnout
        - vmíchat kousek studeného másla
        .