pondělí 28. prosince 2015

Mikyho losos

Losos v zeleném čaji a sezamových semínkách

Miky, díky za recept!


Rozpis na 4 až 5 porcí.

  • 800g filet lososa
  • 100 g nakládaného zázvoru
  • 6 - 7 čajových lžiček sezamových semínek
  • 2 vrchovaté čajové lžičky zeleného sypaného čaje
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • čerstvý koriandr
  • sůl, pepř


Jak na to  

- lososa nakrájet na 4 - 5 dílů, osolit, opepřit, obalit v zeleném čaji a sezamových semínkách 
- krátce ze všech stran opéct na olivovém oleji
- rozkrájet, položit na nakládaný scezený zázvor, polít sójovou omáčkou, posypat lístky koriandru
.

úterý 15. prosince 2015

Čokoládový dort ze zakysané smetany

Rychlý a jednoduchý čokoládový dort ze zakysané smetany


Rozpis pro kulatou formu o průměru 23 centimetrů.


Korpus

  • 200 g 15% zakysané smetany
  • 180 g hladké mouky
  • 180 g másla
  • 180 g cukru krupice
  • 100 g čokolády na vaření
  • 3 vejce
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy


Na potření

  • 4 - 5 polévkových lžic marmelády nebo lemon curdu


Poleva

  • 100 g čokolády na vaření
  • 20 g másla
  • 2 polévkové lžíce mléka


    Jak na to  

    - okolo 5 minut šlehat vejce s cukrem, pramínkem přilít rozpuštěné máslo, pak rozpuštěnou čokoládu smíchanou se zakysanou smetanou
    - po částech všlehat mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí
    - rozetřít do vymazané a vysypané formy
    - péct celkem 50 - 60 minut, prvních 15 minut při 180 °C, pak teplotu snížit na 160 °C
    - po vychladnutí rozkrojit, potřít, sestavit, celý povrch potřít tenkou vrstvou marmelády
    - ve vodní lázni smíchat čokoládu s máslem a mlékem, po zchladnutí celý dort potřít
    .

    pondělí 14. prosince 2015

    Houbová mačanka

    Mikovská Mačanka, tradiční štědrovečerní rusínská polévka a vzpomínky na Štědrý den v Mikové


    Základ

    • 500 ml šťávy z kysaného zelí (mělo by stačit ze dvou 500g sáčků)
    • 200 ml smetany (30 - 33%)
    • 5 polévkových lžic hladké mouky
    • 5 stroužků česneku
    • 4 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře
    • 2 vrchovaté hrsti sušených hub
    • sůl, kmín


    K servírování do porcí na talíři

    • 125 g másla
    • 1 větší cibule
    • 1 čajová lžička sladké mleté papriky


    Jak na to  

    - pod tekoucí vodou v sítu propláchnout a zlehka promnout nalámané sušené houby
    - vařit okolo 15 minut v osolené vodě s bobkovým listem, kmínem, celým pepřem a novým kořením
    - přilít šťávu z kysaného zelí, vmíchat utřený česnek, přivést k varu
    - zahustit moukou dobře rozmíchanou ve studené vodě, 20 - 30 minut povařit
    - na závěr vmíchat smetanu, přivést k varu, vypnout
    - v másle 15 - 20 minut restovat nadrobno pokrájenou cibuli, odstavit, po chvilce vmíchat sladkou mletou papriku
    - do každého talíře přidat pár lžiček orestované cibulky s máslem
    .

    neděle 13. prosince 2015

    Vánoční cukroví - pracny neboli medvědí tlapky

    Pracny neboli medvědí tlapky

    Pečeme 2 až 3 týdny před Štědrým dnem.


    • 350 g polohrubé mouky
    • 260 g másla
    • 250 g cukru moučky
    • 120 g jader oříšků 
    • 50 g kakaa
    • na špičku kulatého nože mleté skořice (zarovnaná kávová lžička)
    • na polovinu špičky kulatého nože mletého hřebíčku (půl kávové lžičky)
    • 10 polévkových lžic cukru moučky a 1 vanilkový cukr na obalování


    Jak na to  

    - prosít cukr a mouku, smíchat s kakaem, skořicí, hřebíčkem a jemně mletými ořechy, zpracovat s máslem
    - zabalit do fólie, nechat v chladu několik hodin uležet
    - plnit do formiček
    - péct 13 - 15 minut při 170 °C
    - po vytažení z trouby vyklepnout z formičky, obalit v cukru moučce smíchaným s vanilkovým cukrem
    .

    Vánoční cukroví - piškotové nepečené úlky

    Úlky neboli vosí hnízda

    Úlky připravujeme v týdnu před Štědrým dnem.


    Rozpis na cca 22 kusů.


    Těsto

    • 120 g piškotů
    • 60 g másla
    • 60 g cukru moučky
    • 2 polévkové lžíce kakaa
    • 2 - 3 polévkové lžíce rumu


    Základ úlků

    • 22 - 25 kusů celých piškotů


    Náplň

    • 60 g másla
    • 25 g cukru moučky
    • 1 žloutek
    • 1 - 2 polévkové lžíce rumu


    Jak na to  

    - na těsto jemně nastrouhat piškoty, smíchat s cukrem moučkou, kakaem, máslem a rumem
    - na náplň smíchat máslo s cukrem, žloutkem a rumem
    - těstem naplnit formičku, uprostřed udělat otvor, vyklepnout, naplnit, nalepit na vypouklou stranu piškotu
    .

    neděle 6. prosince 2015

    Vánoční cukroví - nepečená kokosová roláda

    Nepečená kokosová piškotová roláda

    Připravujeme 2 až 3 dny před Štědrým dnem.


    Těsto

    • 200 g piškotů
    • 120 g cukru moučky
    • 25 g kakaa
    • 2 vrchovaté čajové lžičky mleté zrnkové kávy na uvaření kávy
    • 2 - 3 polévkové lžíce rumu


    Náplň

    • 100 g másla
    • 100 g cukru moučky
    • 100 g strouhaného kokosu
    • 1 - 2 polévkové lžíce rumu
    • 1 čajová lžička vanilkového extraktu (nemusí být)
    • 1 čajová lžička šťávy z citronu (nemusí být)


    Jak na to  

    - nastrouhat piškoty, smíchat s kakaem, cukrem, uvařenou kávou a rumem, zpracovat těsto
    - utřít máslo s cukrem, vmíchat strouhaný kokos a rum, ev. extrakt a šťávu z citronu
    - na fólii rozprostřít piškotové těsto do obdélníku, urovnat válečkem, podélné strany zarovnat
    - rovnoměrně rozetřít kokosovou náplň, pomocí fólie stočit do rolády
    - zabalit do alobalu nebo fólie, uložit do chladna
    .

    sobota 5. prosince 2015

    Vánoční cukroví - perníčky

    Perníčky

    Péct ideálně 4 až 5 týdnů před Štědrým dnem.


    Těsto

    • 550 g hladké mouky
    • 200 g cukru moučky
    • 100 g másla
    • 100 g medu
    • 20 g perníkového koření (1 sáček)
    • 20 g kypřicího prášku do perníku (1 sáček)
    • 20 g kakaa (2 zarovnané polévkové lžíce)
    • 4 žloutky
    • 2 čajové lžičky jedlé sody
    • 1 zarovnaná čajová lžička mleté skořice
    • 1/2 kávové lžičky mletého pepře
    • 1 čajová lžička kůry z citronu
    • 1 celé vejce - na potření


    Bílková poleva na zdobení

    • 160 g cukru moučky
    • 1 bílek (cca 40 g)
    • 1 polévková lžíce šťávy z citronu nebo Citronky
    • 1 čajová lžička bramborového nebo kukuřičného škrobu (nemusí být)


    Jak na to  

    - šlehat žloutky, rozpuštěné zchladlé máslo, med a cukr
    - smíchat prosetou mouku s kakaem, sodou, kořením, kypřicím práškem a citronovou kůrou
    - sypkou směs promíchat s tekutou, důkladně prohníst, hotové těsto zabalit do fólie, nechat 24 hodin odležet v chladnu
    - rozválet na tloušťku 0,5 - 0,7 centimetru, vykrajovat tvary, dávat na plech vyložený pečicím papírem
    - péct 8 - 10 minut při 180 °C, ihned po vyndání z trouby potřít prošlehaným vajíčkem
    - nechat na rovné ploše vychladnout
    - naskládat do krabice, zabalit do igelitu, uložit na chladné místo
    - na zdobení utřít cukr moučku s bílkem a citronovou šťávou
    .

    Vánoční cukroví - plněné ořechy

    Plněné ořechy

    Péct ideálně 2 až 3 týdny před Štědrým dnem, krémem plnit pár dnů před Štědrým dnem.


    Rozpis na cca 35 kusů.


    Těsto

    • 80 g hladké mouky
    • 70 g jader vlašských ořechů
    • 70 g másla
    • 30 g cukru moučky
    • 1 čajová lžička vanilkového cukru
    • 1 malý žloutek - pokud těsto nenecháme odležet alespoň 5 hodin


    Náplň

    • 75 g jader vlašských ořechů
    • 60 ml mléka
    • 50 g másla
    • 50 g cukru moučky
    • 1 polévková lžíce rumu
    • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
    • 1 čajová lžička šťávy z citronu


    Jak na to  

    - rozmíchat mouku s cukry a jemně nastrouhanými ořechy, přidat máslo
    - zpracovat hladké těsto, zabalit do folie, na několik hodin odložit do chladna
    - plnit nevymazané formičky, kopírovat tvar formičky
    - péct 10 - 12 minut při 180 °C do zrůžovění, vyklepnout, vychladlé uložit do chladna
    - na krém povařit namleté ořechy s mlékem, odstavit, vmíchat rum, van. extrakt a šťávu z citronu
    - utřít máslo s prosetým cukrem, po částech vmíchat ořechovou kaši
    - vždy 2 půlky spojit krémem
    .

    pátek 4. prosince 2015

    Vánoční cukroví - slepované tyčky

    Banánky z lineckého těsta s vařenými žloutky

    Péct ideálně 2 až 3 týdny před Štědrým dnem.


    Rozpis na cca 30 kusů.


    Těsto

    • 210 g hladké mouky
    • 140 g másla
    • 70 g cukru moučky
    • 2 uvařené žloutky
    • 1 čajová lžička vanilkového cukru
    • 1 kávová lžička nastrouhané kůry z citronu


    Náplň a poleva

    • marmeláda
    • 75 g čokolády na vaření
    • 3 polévkové lžíce mléka

    Jak na to  

    - rozmíchat mouku s cukry, citronovou kůrou, přidat máslo a jemně nastrouhané vařené žloutky
    - zpracovat hladké těsto, zabalit do folie, na několik hodin odložit do chladna
    - pomocí strojku na maso a speciálního tvořítka odřezávat cca 4cm kousky, dávat na nevymazaný plech
    - péct 10 - 12 minut při 180 °C do zrůžovění
    - vždy 2 kusy spojit marmeládou, jeden nebo oba konce namočit/potřít čokoládovou polevou
    .

    čtvrtek 3. prosince 2015

    Vanoční cukroví - marokánky

    Marokánky

    Péct ideálně 7 až 10 dní před Štědrým dnem.


    Množství na 2 velké plechy.


    Těsto

    • 250 ml mléka
    • 80 g cukru moučky nebo medu
    • 30 g hladké mouky
    • 20 g másla


    Náplň

    • 140 g směsi ořechů
    • 260 g kandovaného a sušeného ovoce a zázvoru
    Na marokánky na fotkách bylo použito:
    • 100 g kandované pomerančové kůry
    • 50 g kandovaných brusinek
    • 50 g sušených švestek
    • 40 g kandovaného zázvoru
    • 20 g rozinek
    • 50 g jader vlašských ořechů
    • 50 g jader lískových ořechů
    • 40 g mandlí


    Poleva

    • 75 g čokolády na vaření
    • 2 polévkové lžíce mléka


    Jak na to  

    - v mléku rozmíchat mouku a cukr, přidat máslo, 5 minut povařit, míchat
    - přidat pokrájené kandované ovoce a posekané ořechy, na pečicí papír tvořit hromádky
    - péct 15 - 20 minut při 180 °C dozlatova, ještě teplé sundat, nechat vychladnout
    - spodní stranu potřít čokoládovou polevou
    .

    úterý 1. prosince 2015

    Vánoční cukroví - kokosky I.

    Kokosky z celých vajec 
     
    Péct ideálně 3 týdny před Štědrým dnem.


    Množství na jeden plech.

    • 200 g strouhaného kokosu
    • 150 g cukru moučky
    • 2 vejce
    • 1 polévková lžíce rumu
    • 1 polévková lžíce šťávy z citronu


    Jak na to  

    - v míse smíchat strouhaný kokos s prosetým cukrem moučkou, přidat celá vejce, rum a šťávu z citronu
    - dobře promíchat, navlhčenými konečky prstů vytvarovat, pokládat na pečicí papír
    - péct 10 - 12 minut při 160 °C do zrůžovění
    .

    sobota 28. listopadu 2015

    Hovězí kýta na černém pivu s pikantní povidlovojablečnou omáčkou

    Hovězí kýta pečená na černém pivu s pikantní povidlovojablečnou omáčkou


    • 1500 g hovězí kýty
    • 600 g cibule (4 středně velké)
    • 500 - 750 ml černého piva
    • 450 g jablek (3 větší)
    • 250 g povidel
    • 100 g slaniny nebo špeku
    • 70 g sádla
    • 50 g másla
    • 15 g cukru (3 čajové lžičky)
    • 3 polévkové lžíce octa
    • 2 čajové lžičky sušeného zázvoru nebo kousek čerstvého
    • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
    • chilli dle chuti
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - maso prošpikovat, potřít olejem, zprudka krátce opéct na pánvi, odložit
    - na pánvi rozpustit sádlo, okolo 15 minut mírně restovat cibuli nakrájenou na osminy, přidat plátky jablek, ev. nastrouhaný zázvor
    - po 5 minutách přidat cukr, 2 minuty promíchávat
    - vmíchat sůl, pepř, chilli a zázvor
    - nalít ocet, nechat odpařit, vmíchat povidla, okolo minuty povařit
    - do masa vetřít sůl a pepř, svázat provázkem
    - přendat do pekáče, přidat směs z pánve
    - péct při 160 °C do změknutí masa, polévat, obracet, na závěrečných 10 minut zvýšit teplotu, péct odkryté
    - maso přendat na talíř a přikrýt
    - pekáč se sosem přendat na sporák, povařit do požadovaného zhoustnutí, vmíchat kousek másla
    .

    středa 25. listopadu 2015

    Bramborový knedlík

    Bramborový knedlík


    • 1000 g brambor typu C nebo B
    • 250 g mouky krupice nebo hrubé mouky
    • 200 g hrubé mouky
    • 20 g bramborového škrobu (1 vrchovatá polévková lžíce)
    • 1 polévková lžíce hladké mouky
    • 1 vejce
    • 1 kávová lžička kmínu
    • sůl


    Jak na to  

    - brambory uvařit ve slupce, slít, nechat vychladnout
    - oloupat, půlku nastrouhat na jemno, půlku hruběji
    - smíchat mouku s krupicí, bramborovým škrobem a solí, společně s prošlehaným vejcem spojit s bramborami v kompaktní těsto
    - rozdělit na stejné díly, vytvarovat knedlíky, jemně obalit v hladké mouce, dát ihned do vroucí osolené vody, uvolnit ode dna hrnce
    - zakrýt, po 10 minutách otočit a vařit ještě cca 10 minut
    - vyndat, párkrát propíchnout
    .

    pátek 20. listopadu 2015

    Vepřové plátky s dijonskou hořčicí na bílém víně

    Vepřové plátky s dijonskou hořčicí na bílém víně 


    • 700 g krkovice nebo kotlety bez kosti
    • 250 ml bílého vína
    • 250 ml vývaru 
    • 150 g cibule (1 větší) 
    • 50 g másla
    • 6 polévkových lžic slunečnicového oleje
    • 4 polévkové lžíce hladké mouky
    • 3 stroužky česneku
    • 2 čajové lžičky tymiánu
    • 2 čajové lžičky oregana
    • 2 polévkové lžíce dijonské hořčice
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - cibuli nakrájet na kolečka, v hrnci okolo 10 minut mírně restovat na oleji s máslem, přidat plátky česneku, cca 3 minuty promíchávat
    - plátky masa naklepat, naříznout, osolit, opepřit, potřít hořčicí, obalit v mouce
    - na pánvi krátce zprudka opéct z obou stran, přendat do hrnce na cibuli, přidat tymián a oregano
    - zvýšit teplotu, nalít víno, krátce povařit
    - nalít vývar, zmírnit teplotu, zakrýt poklicí, dusit doměkka, podle potřeby mírně podlévat
    .

    čtvrtek 19. listopadu 2015

    Vánoční cukroví - vanilkové rohlíčky

    Vanilkové rohlíčky 

    Péct 2 až 3 týdny před Štědrým dnem.


    Rozpis pro 2 velké plechy.
    Těsto připravíme ideálně den před pečením, necháme ho přes noc v lednici.

    • 250 g hladké mouky
    • 220 g másla
    • 100 g jader vlašských nebo lískových ořechů nebo mandlí
    • 70 g cukru moučky
    • 1/4 kávové lžičky soli
    • 6 vrchovatých polévkových lžic moučkového cukru na obalení
    • 3 polévkové lžíce vanilkového cukru na obalení


    Jak na to  

    - prosít cukr a mouku, smíchat se solí, jemně mletými ořechy, zpracovat s máslem
    - zabalit do fólie, nechat v chladu několik hodin uležet
    - vyválet do válečku, rozdělit na kousky, vytvarovat rohlíčky
    - péct okolo 10 minut při 170 °C
    - ihned po vytažení z trouby obalit v cukru moučce smíchaným s vanilkovým cukrem
    .

    středa 18. listopadu 2015

    Vánoční cukroví - linecké slepované

    Linecké slepované 

    Péct 2 až 3 týdny před Štědrým dnem.


    Těsto připravíme ideálně den před pečením, necháme ho přes noc v lednici rozležet. 
    Při úpravě množství těsta vždy dodržíme základní poměr surovin 3:2:1. Tedy 3 díly mouky, 2 díly másla a 1 díl cukru. 

    • 300 g hladké mouky
    • 200 g másla
    • 100 g cukru moučky
    • 2 žloutky
    • 1 čajová lžička šťávy z citronu
    • 1/4 kávové lžičky soli
    • marmeláda na slepování
    • cukr moučka na posypání (nemusí být)


    Jak na to  

    - prosít cukr a mouku, osolit, rychle zpracovat se studeným máslem, žloutky a citronovou šťávou na hladké nelepivé těsto
    - zabalit do fólie, nechat v chladu několik hodin odležet
    - vyválet na tloušťku cca 3 mm, vykrájet tvary, u poloviny z nich vykrojit i střed
    - péct okolo 10 minut při 170 °C do růžova
    - slepit chuťově výraznou marmeládou, uzavřít do krabice, nechat několik dní rozležet
    .

    sobota 14. listopadu 2015

    Ořechový dort a lemon curd

    Ořechový dort a návod na přípravu Lemon curd


    Rozpis pro kulatou otvírací formu o průměru 23 centimetrů.
    Je to upravený recept podle Marry Berry.


    Ořechový korpus

    • 340 g jader vlašských ořechů
    • 150 g cukru krupice (100 + 50)
    • 60 g polohrubé mouky
    • 5 větších vajec
    • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
    • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
    • 1/2 čajové lžičky soli
    • půlka citronu na vymazání mísy
    • 1 polévková lžíce oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy


    K naplnění a ozdobení

    • 600 ml smetany ke šlehání (33 a více procent) 
    • 120 g jader vlašských ořechů 
    • 30 g cukru moučky
    • 2 polévkové lžíce lemon curdu nebo marmelády
    • 2 polévková lžíce rumu nebo likéru


    Jak na to  

    - 340 g ořechů namlít jemně, 120 g nasekat hruběji
    - oddělit bílky a žloutky
    - žloutky s olejem a 100 g cukru utřít
    - jemně mleté ořechy smíchat s práškem do pečiva a moukou
    - šlehat bílky, postupně přidávat 50 g cukru, ušlehat tuhý sníh
    - smíchat žloutky a jemně mleté ořechy, postupně lehce spojit se sněhem
    - péct cca 45 minut ve vymazané a vysypané formě při 160 °C
    - ušlehat šlehačku s cukrem moučkou, část odložit do zdobicího sáčku na závěrečné zdobení
    - korpus 2x rozkrojit, obě patra potřít lemon curdem nebo marmeládou smíchaným s likérem nebo rumem, potřít šlehačkou
    - šlehačkou potřít povrch dortu, nanést hruběji sekané ořechy, dozdobit
    .

    středa 11. listopadu 2015

    Pišinger

    Pišingr, oplatkový dort neboli Pischinger oblaten torte

    Připravíme 2 až 3 dny před podáváním!


    Základ

    • 2 balení kulatých lázeňských oplatek (10 ks)
    • 2 polévkové lžíce rumu nebo likéru (Barbero, Amaretto...)
    • na dozdobení ořechy a strouhaná čokoláda


    Krém

    • 200 g másla
    • 200 g Nutelly
    • 70 g jader lískových ořechů
    • 50 g 15% zakysané smetany (1 vrchovatá polévková lžíce)
    • 4 g instantní kávy (1 zarovnaná polévkové lžíce)
    • 1 polévková lžíce rumu nebo likéru


    Čokoládová poleva

    • 100 g vody
    • 100 g cukru krupice
    • 50 g másla
    • 10 g kakaa


    Jak na to  

    - nasekaná jádra ořechů šlehat společně s máslem a instantní kávou
    - přidat zakysanou smetanu, rum/likér a Nutellu, vyšlehat dohladka
    - oplatku potřít rumem/likérem, nanést část krému, položit další, lehce přimáčknout, opět potřít a nanést krém... opakovat, poslední zatím nepotírat
    - potřít strany, srovnat, aby byl dort pravidelný a strany lícovaly, poslední oplatku také zvlhčit rumem/likérem a potřít zbytkem krému
    - dát na cca hodinu ztuhnout, po ztuhnutí pevně zabalit do alobalu, zatížit, nechat v lednici přes noc
    - polít polevou, dozdobit, nechat přes noc uležet
    .

    pátek 6. listopadu 2015

    Plněné závitky z kuřecích prsou

    Plněné závitky z kuřecích prsou


    Základ

    • 1000 g kuřecích prsou  (5 - 6 kusů)
    • 5 - 6 čajových lžiček dijonské nebo plnotučné hořčice
    • 5 - 6 plátků anglické slaniny nebo tyrolského špeku
    • 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje
    • 80 g másla
    • sůl, pepř


    Náplň

    • 200 g řapíkatého celeru
    • 50 g slaniny bez kůže nebo špeku
    • 60 g nakládané červené papriky
    • 50 g jader vlašských ořechů
    • 5 vajec
    • 2 - 3 stroužky česneku
    • 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky
    • sůl, pepř


    Jak na to  

    - na pánvi zlehka orestovat pokrájenou slaninu, přidat celer, po vyvaření vody ořechy, mírně opražit
    - nalít vejce, osolit, opepřit, usmažit do ztuhnutí, odstavit, vmíchat papriku, česnek a ústřicovou omáčku
    - prsa naklepat, osolit, opepřit, potřít hořčicí, položit plátek anglické nebo tyrolského špeku
    - smotat, zprudka krátce opéct
    - naskládat do pekáčku/mísy, přidat máslo, podlít
    - péct zakryté cca 45 minut, polévat výpekem
    - odkrýt, zvýšit teplotu, 10 - 15 minut dopéct dozlatova
    .

    pondělí 2. listopadu 2015

    Koblihy

    Koblihy smažené, plněné marmeládou


    • 400 g hladké mouky
    • 250 ml mléka
    • 100 g polohrubé mouky
    • 50 g másla
    • 40 ml rumu (4 velké polévkové lžíce)
    • 40 g cukru krupice
    • 30 g droždí
    • 4 žloutky (56 - 60 g) 
    • 1/2 čajové lžičky soli
    • 1/2 čajové lžičky octu nebo 1 čajová lžička čerstvé šťávy z citronu
    • kůra z 1/2 čerstvého citronu 
    • hustší marmeláda
    • olej nebo sádlo nebo přepuštěné máslo na smažení  (cca 750 ml)
    • cukr moučka na posypání


    Jak na to  

    - v misce utřít rozdrobené droždí s 2 čajovými lžičkami cukru a polévkovou lžící mouky, vmíchat vlažné mléko, nechat vzejít
    - v jiné misce utřít máslo se zbytkem cukru, po jednom zapracovat žloutky, vmíchat rum a ocet
    - proseté mouky osolit, ev. vmíchat jemně strouhanou kůru z citronu
    - do mouky postupně vmíchat kvásek, mléko a máslovou směs, dobře zpracovat na hladké lesklé těsto
    - jemně poprášit moukou, zakrýt utěrkou, nechat v pokojové teplotě kolem 60 minut nakynout
    - těsto rozdělit na poloviny, vyválet na cca 1 cm, na jedné půlce naznačit kola, do každého dát marmeládu
    - přikrýt druhou polovinou, sklenkou nebo tvořítkem vykrojit koblihy
    - zakrýt utěrkou, nechat ještě 20 minut kynout
    - dobře rozehřát olej, smažit koblihy z obou stran, hotové pokládat na papírovou utěrku/ubrousek
    - pocukrovat
    .