neděle 28. prosince 2014

Gougères

Gougères neboli sýrové jednohubky z odpalovaného těsta


  • 400 ml vody
  • 160 g másla
  • 160 g hladké mouky
  • 100 g tvrdého sýru, např. Gruyère, Ementál, Comté...
  • 4 větší vejce
  • 1  čajová lžičky soli
  • 1 čajová lžička sušeného česneku, 1/3 kávové lžičky mletého muškátového oříšku
  • zelená petrželka

Jak na to  

- do hrnce dát vodu a máslo, osolit, začít zahřívat
- po rozpuštění másla odstavit, najednou vsypat mouku, důkladně promíchat
- vrátit na sporák, na mírném plameni okolo 4 minut za stálého míchání propařovat/odpalovat
- odstavit, po 2 - 3 minutách zapracovat postupně vejce, s posledním vmíchat nastrouhaný sýr, česnek, muškátový oříšek a nasekanou petrželku
- na pečicí papír tvořit hrudky, papír jemně pocákat vodou
- péct 10 minut při 200 °C, teplotu snížit na 180 °C, dopéct 20 - 25 minut dozlatova
.

pondělí 22. prosince 2014

Vánoční cukroví - Oreo nepečené kuličky

Vánoční cukroví - Oreo nepečené kuličky neboli Oreo Truffles


Rozpis je pro 35 až 40 kuliček o průměru přibližně 2,5 centimetru.


Sušenkový základ

  • 300 g sušenek Oreo
  • 125 g sýru Philadelphia
  • 1 polévková lžíce rumu


Poleva

  • 200 g čokolády na vaření
  • 30 g 30 - 33% smetany
  • 12 g másla
  • 6 polévkových lžic vody


Na posypání

  • kokos nebo mleté oříšky nebo čokoládová rýže - nemusí být


Jak na to  

- sušenky rozdrtit, smíchat s rumem a sýrem Philadelphia
- vytvořit 35 - 40 kuliček, nechat ztuhnout v lednici
- ve vodní lázni připravit polevu; buď jen rozpustit čokoládu na vaření
- nebo polevu vylepšit: nejdříve zahřívat nalámanou čokoládu s vodou, po rozpuštění vmíchat máslo a smetanu
- po spojení dohladka odstavit, nechat lehce zchladnout
- každou kuličku napíchnout na špejli, smočit v polevě, položit na pečicí papír, ev. posypat kokosem, oříšky...
- nechat v chladu ztuhnout
.

neděle 21. prosince 2014

Hasselback potatoes - česnekové pečené brambory

Česnekové pečené brambory neboli Hasselback potatoes


Základ

  • 4 větší podlouhlé brambory typu A nebo B
  • 50 g parmazánu nebo českého sýru Gran Moravia
  • 30 g másla
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • hrubozrnná sůl


Dresink

  • 200 g zakysané smetany (1 kelímek)
  • 1 - 2 stroužky česneku
  • zelená petrželka nebo pažitka
  • sůl, pepř


Jak na to  

- dobře omyté brambory po 2 - 3 milimetrech příčně naříznout, propláchnout
- mezi zářezy pomazat utřeným česnekem lehce orestovaným na olivovém oleji a másle
- posypat hrubozrnnou solí, péct 60 - 80 minut na 180 °C doměkka
- posypat nastrouhaným parmazánem, dopéct cca 10 minut
- podávat s dresinkem připraveným smícháním zakysané smetany s utřeným česnekem, bylinkami, solí a pepřem
.

pátek 12. prosince 2014

Sójové kostky s mraženou zeleninou

Sójové kostky s mraženou mexickou zeleninou

 
  • 400 g mražené mexické zeleniny (mrkev, fazole, kukuřice, hrášek, paprika, cibule)
  • 200 ml dobrého kečupu
  • 100 g sójových kostek, např. Bonavita, Country Life, Allnature...
  • 3 polévkové lžíce oleje nebo sádla
  • 3 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 2 střední cibule
  • 2 stvoly řapíkatého celeru
  • 1 polévková lžíce koření Tandoori Masala
  • 1 kostka zeleninového nebo drůbežího nebo hovězího bujonu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- kostky sóji zalít vodou, po minimálně hodině scedit, vyždímat
- zalít vodou, přidat rozdrobenou bujonovou kostku, 5 minut povařit
- na oleji/sádle orestovat cibuli a řapíkatý celer, přidat sóju i s vodou, ve které se vařila
- vmíchat Tandoori Masala, utřený česnek, sójovou omáčku a kečup, povařit
- přidat nerozmrazenou zeleninu, 5 minut na mírném plameni povařit
- vmíchat utřený česnek, dochutit solí a pepřem
.

pátek 5. prosince 2014

Pečené brambory s dýní, řepou, mrkví a špenátem

Pečené brambory s dýní, červenou řepou, mrkví a špenátem


  • 500 g oloupané dýně
  • 150 g mraženého listového špenátu
  • 30 g másla
  • 6 větších brambor
  • 4 větší stroužky česneku
  • 2 větší cibule
  • 2 střední červené řepy
  • 2 střední mrkve
  • 2 polévkové lžíce majoránky
  • slunečnicový nebo olivový olej
  • sůl, kmín


Jak na to  

- hodinu až hodinu a půl vařit neoloupanou řepu
- oloupané brambory a oškrabané mrkve nakrájet, v osolené vodě 10 minut povařit
- cibuli a stroužky česneku nakrájet na plátky, oloupanou vydlabanou dýni a povařenou oloupanou řepu na kostky
- na plech na olej nasypat 2/3 cibule a česneku, pokmínovat
- urovnat zeleninu včetně kousků nerozmrazeného listového špenátu
- posypat zbytkem cibule, česneku, majoránkou, kmínem a solí, polít olejem
- nezakryté péct 15 minut při 220 °C, pak podlít vodou a péct ještě 15 minut
.

středa 3. prosince 2014

Drobenka

Drobenka neboli žmolenka neboli posypka


Rozpis je na posypání koláče pečeného na plechu velikosti 30 x 40 centimetrů.

  • 140 g polohrubé mouky
  • 70 g másla
  • 70 g cukru krupice
  • na špičku nože soli


Jak na to  

- v míse jemně a rychle konečky prstů mačkat/žmoulat kostičky studeného másla, cukr, sůl a mouku
- před posypáním nechat ztuhnout v lednici
.

pondělí 1. prosince 2014

Nutellový nepečený cheesecake

Nutellový nepečený cheesecake


Rozpis pro kulatou otvírací formu s pantem o průměru 22 centimetrů.


Korpus

  • 260 g Bebe sušenek (nebo jiných oblíbených)
  • 80 g másla
  • 20 g jemně strouhaných jader vlašských ořechů
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 polévková lžíce Nutelly


Krém

  • 400 g Nutelly
  • 400 g Mascarpone
  • 40 g cukru moučky


Posyp

  • 80 g rozsekaných jader vlašských ořechů


Jak na to  

- rozdrtit sušenky, pokapat rumem, zpracovat s jemně nastrouhanými ořechy, změklým máslem a polévkovou lžící Nutelly
- upěchovat do formy, dát do lednice
- na krém smíchat Nutellu, Mascarpone a cukr moučku, natřít na ztuhlý sušenkový základ
- posypat hruběji nasekanými vlašskými ořechy
- nechat ztuhnout v lednici
.

neděle 30. listopadu 2014

Kynutý mřížkový koláč s ovocem a zakysanou smetanou

Kynutý mřížkový koláč se švestkami a zakysanou smetanou


Rozpis je na plech o rozměrech 30 x 40 centimetrů.


Těsto

  • 380 g polohrubé mouky
  • 180 ml mléka
  • 55 g másla (45 + 10)
  • 45 g cukru krupice
  • 30 g droždí
  • 2 žloutky
  • 1 kávová lžička soli


Náplň

  • 380 g 15% zakysané smetany 
  • 80 g cukru moučky
  • 2 žloutky
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 1 čajová lžička kůry z citronu
  • 1 - 2 čajové lžičky vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr nebo zrníčka z vanilkového lusku


Ovoce

  • 20 - 25 švestek nebo jiného ovoce


Jak na to  

- v prosáté mouce udělat důlek, nalít vlažné mléko, osladit, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- přidat žloutky, rozpuštěné vlažné máslo, sůl, zpracovat těsto, prohníst, nechat vykynout
- smíchat zakysanou smetanu s cukrem, žloutky, rumem, citronovou kůrou a vanilkovým extraktem
- ze 2/3 nakynutého těsta vyválet obdélník velký jako plech, přenést na máslem pomazaný plech
- potřít připravenou zakysanou smetanou, poklást ovocem
- ze zbývající třetiny udělat mřížku
- péct 25 - 30 minut při 180 °C dozlatova
- po vyndání z trouby potřít mřížku a kraje rozpuštěným máslem
.

čtvrtek 13. listopadu 2014

Řezy Kinder Bueno

Řezy Kinder Bueno


Rozpis je na plech velikosti 30 x 40 centimetrů.
Hotové řezy jsou zhruba 3,5 centimetru vysoké.


Spodní plát

  • 150 g jader lískových oříšků
  • 50 g cukru moučky (2 polévkové lžíce)
  • 25 g hladké mouky (2 polévkové lžíce)
  • 15 g dětských piškotů (8 ks)
  • 8 bílků
  • 6 g kypřicího prášku do pečiva (1/2 sáčku)
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje na potření pečicího papíru
  • 1/2 citronu na potření mísy
  • 1/4 kávové lžičky soli


Nutellová vrstva

  • 400 g Nutelly


Čokoládový a vanilkový krém

  • 500 ml mléka
  • 250 g másla (125  + 125)
  • 120 g cukru krupice
  • 100 g kvalitní čokolády (70%)
  • 50 g polohrubé mouky (3 polévkové lžíce)
  • 8 žloutků
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 sáček vanilkového cukru (1 polévková lžíce)
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu


Sušenková vrstva

  • Bebe cereální mléčné sušenky (jedno celé 130g balení + z druhého 4 kusy)
  • 1,5 polévkové lžíce rumu
  • 1,5 polévkové lžíce mléka


Šlehačková vrstva

  • 400 g smetany - 2 kelímky (33 a více procent, nejlépe 40 %)
  • 1 polévkové lžíce cukru moučky


Na posypání

  • 30 - 50 g lískových oříšků nebo strouhané čokolády nebo kakaa

Jak na to  

- rozdělit vejce - bílky do mísy vymazané citronem, žloutky do hrnce s 1/2 litrem mléka
- k bílkům přidat špetku soli, vyšlehat sníh, smíchat s nastrouhanými piškoty, moukou, práškem do pečiva a cukrem moučkou
- lehce vmíchat olej, rozetřít na pečicí papír na plechu, posypat rozsekanými lískovými ořechy
- péct cca 10 minut na 180 °C, upečený sněhový plát nechat na rovné podložce vychladnout
- do mléka ke žloutkům vmíchat vanilkový pudink, mouku a cukr
- uvařit hustý pudink, odebrat o kousek víc než polovinu, do zbytku v hrnci vmíchat čokoládu, do odebrané části vanilkový cukr a extrakt
- přidat do každé vychladlé části 125 g změklého másla, ušlehat krémy
- vrátit zpět sněhový plát na plech, potřít Nutellou
- na Nutellu natřít světlý pudinkový krém, naskládat Bebe sušenky, potřít směsí rumu a mléka
- nanést čokoládový krém
- ušlehat šlehačky, natřít, posypat oříšky/kakaem/strouhanou čokoládou
- před podáváním nechat uležet
.

středa 12. listopadu 2014

Pikantní pečený lilek s česnekovozázvorovou pastou

Pikantní pečený lilek s česnekovozázvorovou pastou



Základ

  • 1 lilek (cca 300 g)
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • vločky sušených chilli papriček
  • sůl


Česnekovozázvorová pasta

  • 40 g zázvoru
  • 4  stroužky česneku
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 čajové lžičky šťávy z citronu
  • 1 kávová lžička kmínu
  • 1/3 kávové lžičky mleté skořice
  • 1 - 2 polévkové lžíce zakysané smetany nebo hustého bílého jogurtu (nemusí být)


Jak na to  

- lilek rozpůlit, naříznout do mřížky, posypat solí, nechat vypotit
- setřít vodu, potřít olivovým olejem, posypat chilli vločkami
- dát do pekáče, do půlky výšky lilků zalít vodou, péct při 180 °C do zhnědnutí (30 - 40 minut)
- připravit pastu: na olivovém oleji orestovat zázvor a česnek, vmíchat kmín, skořici a citronovou šťávu
- přendat do misky, smíchat se 3 polévkovými lžícemi olivového oleje
- lilek servírovat s pastou, pokapat olivovým olejem, posypat vločkami chilli papriček
.

sobota 8. listopadu 2014

Kančí se šípkovou omáčkou

Kančí se šípkovou omáčkou

Ivi a Oto, díky za kance!


Maso přelité máslem necháme přes noc uležet v lednici.
V rozpisu je uvedena váha kořenové zeleniny v očištěném stavu.

  • 1500 g kančí kýty nebo plece
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 350 g cibule
  • 250 g mrkve, 200 g celeru, 100 g petržele
  • 250 ml červeného vína
  • 200 g slaniny (120 + 80)
  • 100 g másla
  • 6 bobkových listů, 10 kuliček jalovce, 10 kuliček nového koření, 12 kuliček pepře
  • 4 polévkové lžíce oleje nebo sádla
  • 4 polévkové lžíce šípkové marmelády
  • 2 čajové lžičky tymiánu
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1/2 většího citronu
  • 1/4 čajové lžičky skořice
  • perník na strouhání (podle potřeby)
  • sůl 

V případě, že máme plec nebo kýtu ze staršího kusu, maso předem naložíme do mořidla.
Viz TIP!



Jak na to  

- očištěné a opláchnuté maso prošpikovat proužky slaniny, svázat provázkem
- položit do pekáče, přidat plátky citronu, bobkové listy, pepř, nové koření a jalovec
- přelít 100 g rozpuštěného másla, odložit na noc do lednice
- maso zprudka opéct ze všech stran, odložit na talíř
- na slanině orestovat cibuli a zeleninu, přidat cukr, lehce zkaramelizovat
- přidat tymián a obsah pekáče, ve kterém bylo maso přes noc, zalít vínem, povařit
- vmíchat 2 polévkové lžíce šípkové marmelády
- maso osolit, vrátit do pekáče, přidat zeleninu z pánve
- na pánev nalít 250 ml vývaru, přilít k masu
- péct 15 minut na 180 °C, stáhnout na 160 °C, dopéct doměkka, v půlce pečení maso obrátit
- maso vyndat, omáčku propasírovat nebo rozmixovat
- pekáč vypláchnout 250 ml vývaru, přilít k omáčce
- vmíchat špetku skořice a 2 polévkové lžíce šípkové marmelády, 8 - 10 minut povařit
- podle potřeby zředit vývarem nebo zahustit perníkem na strouhání, dochutit
.

pátek 7. listopadu 2014

Dýňová polévka nadivoko

Dýňová polévka nadivoko

 
  • 1000 g oloupané vydlabané dýně
  • 200 g cibule
  • 60 g hustého brusinkového kompotu 
  • 20 g másla
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 5 bobkových listů, 10 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček jalovce
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 1 kostka bujonu
  • snítka rozmarýnu
  • sůl, pepř
  • zakysaná smetana (nemusí být)


Jak na to  

- oloupanou vydlabanou dýni nakrájet na kostky, cibuli na kostičky a česnek na plátky
- na rozehřátém oleji s máslem osmahnout cibuli, přidat česnek
- orestovat dýni, přidat koření, rozmarýn a brusinky
- zalít 1500 ml horké vody, rozdrobit kostku bujonu
- 25 - 30 minut povařit
- vyndat koření, dohladka rozmixovat
- podle potřeby zředit, podle chuti přisolit
- podávat se lžičkou brusinek a podle chuti se zakysanou smetanou
.

čtvrtek 6. listopadu 2014

Pečená dýně Hokkaidó plněná mletým masem

Pečená dýně Hokkaidó plněná mletým hovězím masem

Stando, díky moc za letošní dýni!


Množství masové směsi vystačí na naplnění 2 dýní Hokkaidó. 


Základ

  • dýně Hokkaidó
  • 2 menší brambory na případné podložení dýně
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • rozmarýn


Náplň

  • 1000 g mleté hovězí kýty nebo plece
  • 425 ml sekaných rajčat v konzervě (1 plechovka)
  • 200 g mrkve
  • 200 ml červeného vína
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 190 g 15% zakysané smetany (1 kelímek)
  • 180 g cibule šalotky
  • 80 g Pancetty
  • 20 g másla
  • 5 stroužků česneku
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
  • sůl, pepř 


Jak na to  

- na oleji a másle orestovat šalotku, postupně přidávat česnek, Pancettu, mrkev a řapíkatý celer
- shrnout ke kraji, po částech krátce a zprudka opéct mleté hovězí, promíchat
- přilít červené víno, krátce povařit
- vmíchat sůl, pepř, utřený česnek, sójovou omáčku a celý obsah plechovky se sekanými rajčaty, 15 minut povařit
- odstavit, vmíchat zakysanou smetanu
- dýni ve vrchní části rovně odříznout, vydlabat, potřít olejem
- naplnit směsí, položit větvičku rozmarýnu, vrátit zpět odříznutý kus dýně
- postavit na pekáč, podlít vodou
- péct 30 minut na 180 °C a 20 minut na 200 °C
.

středa 5. listopadu 2014

Škvarková pomazánka

Škvarková pomazánka


  • 800 g vepřových škvarků
  • 100 g cibule (1 větší)
  • 4 natvrdo uvařená vejce
  • 4 - 5 stroužků česneku
  • 2 středně velké kyselé okurky (80 g)
  • 2 polévkové lžíce plnotučné hořčice
  • 1 polévková lžíce majoránky
  • 1 čajová lžička sladké mleté papriky
  • sůl, pepř


Jak na to  

- uvařit vejce natvrdo, oddělit bílky a žloutky
- škvarky namlít nebo rozsekat
- smíchat je s nakrájenou okurkou, cibulí, uvařenými nakrájenými bílky, rozetřenými žloutky, utřeným česnekem
- vmíchat hořčici, majoránku, sůl, pepř a papriku
.

úterý 4. listopadu 2014

Houskový kynutý knedlík

Houskový knedlík kynutý


  • 500 g polohrubé mouky (může být i hrubá)
  • 250 ml vlažné vody nebo mléka
  • 20 g droždí
  • 1 kávová lžička cukru
  • 1 vejce
  • 1 den starý rohlík (42 g)
  • sůl


Jak na to  

- prosetou mouku smíchat se solí, udělat důlek, nalít 125 ml vlažné vody
- vodu osladit, rozdrobit droždí, promíchat
- po vzejití droždí přidat zbytek vody a vejce, dobře prohníst v skoro nelepivé těsto
- zapracovat na kostky nakrájené pečivo
- rozpůlit, nejdříve zpracovat bochánek, pak zformovat na 20 cm dlouho šišku
- poprášit, zakrýt utěrkou, nechat 45 minut kynout, 2x - 3x během kynutí otočit
- vařit v osolené vroucí vodě 15 minut, jednou otočit
- hotové po vyndání propíchat, aby unikla pára
.

úterý 28. října 2014

Kančí guláš

Kančí guláš na pivu a brusinkách

Ivi a Oto, díky za kance!


Ve stejné úpravě lze připravit i vepřové maso!

  • 500 g kančí plece
  • 250 ml piva
  • 200 g cibule (2 větší)
  • 100 g slaniny nebo špeku
  • 100 - 200 ml vývaru (nebo povařit 1/2 kostky bujonu ve 250 ml vody)
  • 4 ks bobkového listu, 6 ks celého pepře, 6 ks nového koření, 6 ks jalovce
  • 2 polévkové lžíce sádla nebo oleje
  • 2 polévkové lžíce hustého brusinkového kompotu
  • 2 plátky citronu bez kůry
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • sůl, kmín, pepř
  
Pokud je maso ze starého kusu, naložíme ho na 2 až 4 dny předem do mořidla - viz TIP!

 
Jak na to  

- na sádle 12 - 15 minut zvolna restovat cibuli a slaninu
- přidat očištěné maso nakrájené na kostky, zprudka zatáhnout
- nasypat cukr, jemně zkaramelizovat, přidat koření a plátky citronu, 5 minut povařit
- přilít pivo, nechat odpařit, vmíchat brusinky, zalít vývarem, dusit doměkka
- odstranit koření, vmíchat ve studené vodě dobře rozmíchanou mouku, 15 minut povařit
.

neděle 19. října 2014

Řepánky

Řepánky


Rozpis na 18 kusů.


Těsto

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 60 g másla
  • 50 g cukru
  • 25 g droždí
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 2 žloutky


Náplň z cukrové řepy

Rozpis je na 36 kusů, půlku náplně zmrazíme na příště.

  • 500 g očištěné cukrové řepy
  • 250 ml mléka
  • 150 - 250 g mletého máku
  • 80 g cukru krupice
  • 50 g másla
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy 
  • kůra z citronu, kousek skořice, 3 hřebíčky
  • vanilkový cukr


Na potření

  • 80 g másla nebo sádla
  • 1 polévková lžíce rumu


Jak na to  

- na náplň: oloupanou řepu najemno nastrouhat, vmíchat šťávu a kůru z citronu, přidat kousek skořice a 3 hřebíčky
- podusit na másle doměkka, v případě potřeby podlít teplou vodou
- smíchat s umletým mákem, cukrem, zalít mlékem, povařit do zhoustnutí
- odstavit, nechat vychladnout
- těsto: proseté mouky smíchat se solí, promíchat s kváskem, lehce pošlehanými žloutky a rozpuštěným máslem s olejem/sádlem
- dobře zpracovat těsto, nechat 45 - 60 minut kynout
- vykynuté těsto rozdělit na 18 stejných dílů, bohatě naplnit, pevně zabalit, nechat 10 minut kynout
- pokládat na máslem vymazaný plech, ještě okolo 10 minut nechat kynout
- péct při 180 °C 20 - 25 minut dozlatova
- ihned po vytažení z trouby potřít rozpuštěným máslem smíchaným s rumem nebo potřít sádlem
.

pátek 10. října 2014

Zelnice

Zelnice neboli Couračka neboli Zelná polévka


  • 1500 ml vody
  • 350 g brambor (3 střední)
  • 250 g kysaného zelí
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 50 g hladké mouky (3 polévkové lžíce)
  • 5 polévkových lžic slunečnicového oleje nebo sádla
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 menší bobkové listy
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kostka hovězího bujonu
  • ocet (pokud je potřeba na dochucení)
  • špetka pálivé papriky (nemusí být)
  • sůl, kmín, pepř, sladká paprika


Jak na to  

- na oleji/sádle zesklovatět cibuli a česnek
- zlehka orestovat kousky brambor
- zasypat hladkou moukou, 2 - 3 minuty smažit, přidat koření
- zalít vodou, rozdrobit bujon, 10 minut povařit
- nalít lák ze zelí, přidat pokrájené zelí, okolo 10 minut povařit, podle potřeby dochutit
.

středa 1. října 2014

Lišková smetanová omáčka k těstovinám

Lišková smetanová omáčka s těstovinami


  • 400 g těstovin
  • 200 g čerstvých lišek
  • 200 ml 30% smetany
  • 150 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru nebo bílého vína nebo vody
  • 60 g cibule (1 malá)
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky šťávy z citronu
  • 1 čajová lžička studeného másla
  • 1 kávová lžička tymiánu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na oleji zesklovatět cibuli a česnek
- orestovat kousky lišek zakápnutých citronovou šťávou, osolit, podusit ve vlastní šťávě
- vmíchat tymián, zalít vývarem/vínem/vodou, 10 minut povařit
- zalít smetanou, povařit do požadovaného zhoustnutí
- vmíchat studené máslo
- na pánvi smíchat s uvařenými těstovinami 
.

pondělí 29. září 2014

Ovocné knedlíky z bramborového těsta

Ovocné švestkové knedlíky z bramborového těsta


Na přípravu těsta potřebujeme brambory vařené ve slupce.
Ideálně uvařené den předem.

Rozpis je na 18 až 20 knedlíků.

  • 600 g brambor
  • 200 - 250 g hrubé mouky (množství závisí na kvalitě brambor)
  • 150 g másla na polití
  • 150 g cukru moučky na posypání
  • 20 švestek nebo meruňky, jahody, broskve, třešně...
  • 1 vejce
  • mletý mák nebo tvaroh nebo zakysaná smetana nebo perník na dochucení
  • sůl, kmín


Jak na to  

- v osolené  a okmínované vodě uvařit brambory ve slupce, nechat zcela vychladnout
- oloupané brambory jemně nastrouhat, přidat vejce, mouku a sůl, zpracovat těsto
- těsto rozdělit na 4 díly, z každého utvořit váleček, odkrajovat kousky o váze cca 45 gramů
- do každého pevně zabalit vypeckovanou švestku
- vařit v osolené vodě 5 minut, po vyndání propíchnout špejlí
- na talíři podle chuti posypat mákem nebo perníkem smíchaným s cukrem moučkou
- každou porci zalít rozpuštěným máslem 
.

pátek 26. září 2014

Bryndzové halušky

Bryndzové mikovské halušky

Mami a Milko díky, hezky jsme si zavařily :-)


  • 650 g brambor (5 větších)
  • 200 - 250 g polohrubé mouky
  • 200 g ovčího sýra brynzy
  • 150 g dobré slaniny bez kůže nebo špek
  • 1 vejce (nemusí být)
  • sůl


Jak na to  

- dát vařit dostatečné množství osolené vody 
- na sucho vyškvařit kostky slaniny
- syrové brambory zbavit slupky, opláchnout, osušit, najemno nastrouhat
- smíchat se solí a potřebným množstvím mouky, eventuálně přidat vejce
- do vroucí vody odkrajovat malé kousky, promíchat
- minutu na mírném plameni povařit, vyndat děrovanou naběračkou do mísy
- horké smíchat s brynzou, zalít vyškvařenou slaninou i s tukem, který pustila
.

úterý 23. září 2014

Langoše

Langoše

 
Rozpis je na 10 langošů o průměru přibližně 14 centimetrů.

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 125 ml 15% zakysané smetany
  • 21 g droždí (1/2 kostky)
  • 1 vejce
  • 1 kávová lžička cukru
  • 1 čajová lžička soli
  • olej na smažení
  • tvrdý sýr, česnek, zakysaná smetana nebo kečup na dochucení při servírování


Jak na to  

- připravit kvásek
- prosít mouku, smíchat se solí, kváskem, zakysanou smetanou a vejcem
- prohníst těsto, poprášit moukou, zakrýt utěrkou, nechat cca 1 hodinu kynout
- rozdělit na 10 stejných dílů, vytvořit bochánky, zakrýt, nechat 10 - 15 minut kynout
- bochánek zmáčknout dlaní, prsty vytvarovat do kruhu, nechat 5 minut kynout
- rozpálit olej, na středním plameni osmažit z obou stran dozlatova
- nechat vsáknout přebytečný olej do ubrousku nebo papírové utěrky
- horké potřít utřeným česnekem, posypat sýrem
.

neděle 21. září 2014

Nudle s mákem

Nudle s mákem


Přibližný rozpis na jednu porci.

  • 100 g těstovin - široké nudle
  • 30 g mletého máku
  • 30 g cukru moučky
  • 25 g másla
  • sůl


Jak na to  

- uvařit těstoviny podle návodu, scedit
- rozpustit máslo
- na talíři nudle posypat mákem smíchaným s cukrem moučkou
- zalít rozpuštěným máslem 
.

pátek 19. září 2014

Makový koláč se švestkami

Makový koláč se švestkami


Rozpis na plech velikosti 30 x 40 centimetrů.

  • 280 g polohrubé mouky
  • 180 g cukru krupice
  • 150 g 15% zakysané smetany
  • 150 ml 30% smetany
  • 125 ml slunečnicového oleje nebo másla nebo Hery
  • 100 g mletého máku
  • 13 g kypřicího prášku do pečiva (1 sáček)
  • 20 - 25 švestek
  • 2 vejce
  • 1 čajová lžička kůry z citronu
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu


Jak na to  

- smíchat prosetou mouku s práškem do pečiva, mákem, cukrem a citronovou kůrou
- dobře vše promíchat se smetanou, vejci, zakysanou smetanou a olejem
- rozetřít na vymazaný a vysypaný plech, poklást švestkami
- péct cca 30 minut při 180 °C 
.

pátek 12. září 2014

Bylinkový olej

Bylinkový olej - bazalkový a rozmarýnový


  • olivový olej
  • snítky bylinek


Jak na to  

- do čistých lahví narovnat snítky bylinek
- zalít olivovým olejem
.

sobota 6. září 2014

Těstovinový salát s pestem, mozarellou, rajčaty a olivami

Těstovinový salát s bazalkovým pestem, mozarellou, rajčaty a olivami


  • těstoviny
  • bazalkové pesto
  • rajčata
  • mozzarella
  • olivy
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • zelená petrželka


Jak na to  

- uvařit těstoviny podle návodu, scedit, smíchat s bazalkovým pestem, osolit, opepřit
- promíchat s nakrájenými rajčaty, mozzarellou a olivami
- zalít olivovým olejem 
.

pátek 5. září 2014

Citronovomandlový bezlepkový dort Caprese

Mandlový bezlepkový dort s vůní citronu neboli Torta Caprese al limone


Rozpis na kulatou otevírací formu s pantem o průměru 23 centimetry.

  • 200 g oloupaných mandlí
  • 200 g bílé čokolády
  • 180 g cukru krupice
  • 150 g másla
  • 60 ml čerstvé šťávy z citronu
  • 50 ml citronového likéru Limoncello nebo mandlového Amaretto nebo Barbero
  • 50 g bramborového škrobu 
  • 15 g strouhané kůry z citronu - cca ze 3 ks
  • 5 vajec
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy


 Jak na to  

- mandle bez slupky rozsekat s 50 g cukru nadrobno, čokoládu také rozsekat nadrobno
- mandle smíchat s čokoládou, škrobem, solí, práškem do pečiva, citronovou kůrou
- vmíchat rozpuštěné máslo, šťávu z citronu, vanilkový extrakt a Limoncello
- dobře ušlehat vejce se zbývajícím cukrem
- po částech je lehce vmíchat do mandlové směsi
- ve vymazané a vysypané formě péct 60 minut při 170 °C
- ve vypnuté pootevřené troubě nechat 15 minut dojít
.

středa 3. září 2014

Těstoviny s bazalkovým pestem, piniovými oříšky a parmazánem

Těstoviny Pappardelle s bazalkovým pestem, piniovými oříšky a parmazánem


  • 500 g těstovin Pappardelle nebo jakýchkoli jiných
  • 3 polévkové lžíce bazalkového pesta
  • hrst piniových oříšků
  • olivový olej
  • parmazán
  • sůl, pepř


Jak na to  

- opražit piniové oříšky
- podle návodu uvařit těstoviny 
- smíchat s pestem, ochutit solí a pepřem
- na talíři polít olivovým olejem, posypat praženými piniovými oříšky a plátky parmazánu
.

pondělí 1. září 2014

Bruschetta Caprese s pestem a olivami

Bruschetta Caprese s bazalkovým pestem a olivami


Rozpis na jednu porci.

  • 1 plátek chleba - toastový, celozrnný, ale i veka...
  • 2 čajové lžičky bazalkového pesta
  • 2 - 3 olivy, malé rajče, kousek mozzarelly
  • pár kapek olivového oleje
  • sůl, pepř


Jak na to  

- plátek opečeného chleba potřít bazalkovým pestem, přidat nakrájená rajčata, mozzarellu a olivy
- zakápnout olivovým olejem, osolit, opepřit
.