neděle 17. ledna 2021

Polévka z bílých fazolí

Polévka z velkých bílých fazolí

Fazole nutno den předem namočit a následně hodinu a půl až dvě vařit.


  • 1500 ml kuřecího vývaru
  • 450 g velkých bílých fazolí
  • 125 ml 30 - 33% smetany
  • 70 g cibule (1 střední)
  • 30 g hladké mouky
  • 15 g másla
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • sušená nakládaná rajčata, petrželka, opečené krutonky, parmazán, smetana... dle chuti k servírování


Jak na to  

- fazole zalít vodou, po několika hodinách doplnit vodu, vařit do měkka, osolit
- na oleji a másle orestovat cibuli, přidat česnek a mouku, usmažit jíšku
- zalít vývarem, 15 minut povařit
- přidat scezené fazole, 5 minut povařit
- přidat utřený česnek, rozmixovat
- dochutit, vmíchat smetanu, přivést k varu, vypnout
.

čtvrtek 14. ledna 2021

Křenová omáčka

Křenová omáčka


Základ

  • 1200 ml kuřecího vývaru
  • 200 ml 30 - 33% smetany
  • 100 g nastrouhaného křenu
  • 15 g másla
  • 1 žloutek (nemusí být)
  • sůl, cukr, šťáva z citronu


Cibulová jíška

  • 120 g cibule
  • 80 g másla
  • 70 g hladké mouky


Jak na to  

- na másle lehce orestovat cibuli, vmíchat mouku, usmažit jíšku
- přilít vlažný vývar, 100 ml smetany a čtvrtinu nastrouhaného křenu, osolit
- povařit 20 minut
- vmíchat polovinu křenu, ještě 2 minuty povařit, scedit
- vmíchat smetanu se žloutkem, sůl, cukr a šťávu z citronu
- přivést k varu, vypnout
- vmíchat studené máslo a zbytek křenu, dochutit

středa 13. ledna 2021

Hovězí s brokolicí

Hovězí s ústřicovou omáčkou a blanšírovanou brokolicí


Základ

  • 1000 g hovězího masa (libové přední nebo zadní)
  • 600  - 700 ml vývaru
  • 500 g brokolicových růžiček
  • 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 3 čajové lžičky nastrouhaného zázvoru
  • 2 - 3 čajové lžičky sezamového semínka
  • sůl, pepř


Ústřicová omáčka

  • 100 ml ústřicové omáčky
  • 80 - 100 ml vývaru
  • 2 čajové lžičky cukru třtinového nebo klasického
  • 2 čajové lžičky kukuřičného nebo bramborového škrobu
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce sezamového nebo slunečnicového oleje
  • mletý pepř


Jak na to  

- maso nakrájet na větší proužky, orestovat dohněda
- vmíchat zázvor a česnek, promíchat, přidat sůl a pepř
- podlít vývarem, zakryté dusit doměkka
- blanšírovat růžičky brokolice, smíchat ingredience na omáčku
- k masu přilít omáčku a vmíchat brokolici
- posypat sezamovými semínky

úterý 5. ledna 2021

Pomazánka z uzeného lososa

Pomazánka z uzeného lososa


  • 200 g Mascarpone nebo Lučiny (může být i bylinková)
  • 180 g uzeného lososa
  • 80 g 15% zakysané smetany (2 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 50 g šalotky nebo cibule
  • šťáva z citronu
  • sůl, mletý pepř
  • čerstvé bylinky, např. kopr, petrželka, pažitka - nemusí být

 

Jak na to  

- lososa bez kůže rozmačkat s Mascarpone nebo Lučinou
- přidat nadrobno nakrájenou šalotku
- vmíchat sůl, pepř, zakysanou smetanu a čerstvou šťávu z citronu
- ev. přidat najemno nasekaný kopr, pažitku, petrželku...
.

úterý 17. listopadu 2020

Oreo cheesecake

Oreo cheesecake

Cheesecake musí pomalu a důkladně chladnout, proto ho upečeme den před plánovaným podáváním.


Rozpis pro kulatou formu s otvíracím pantem o průměru 23 až 24 centimetrů.


Sušenkový korpus

  • 280 g oblíbených sušenek, např. Bebe, Lotus, Esíčka, Club...
  • 140 g másla
  • malý kousek studeného másla na vymazání formy 


Sýrová náplň

  • 700 g Lučiny se smetanou bez příchutě
  • 300 g cukru moučky
  • 200 g 15% zakysané smetany
  • 8 ks Oreo sušenek
  • 3 celá vejce a 1 žloutek
  • 2 polévkové lžíce čerstvé šťávy z pomeranče
  • 2 polévkové lžíce pomerančové kůry
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • cca 1 cm vanilkové pasty nebo 1 - 2 čajové lžičky vanilkového extraktu


Na zdobení

  • 100 g bílé čokolády
  • 70 ml 33% smetany (50 +20)
  • 25 g tmavé čokolády (může být i na vaření)
  • 15 g másla
  • 6 - 12 ks Oreo sušenek


Jak na to  

- rozdrcené sušenky pro korpus smíchat s rozpuštěným máslem, upěchovat do formy
- 10 minut péct při 180 °C, nechat vychladnout
- Lučinu smíchat s cukrem moučkou, solí, vanilkovým extraktem, šťávou a kůrou z citronu a zakysanou smetanou
- po jednom zapracovat vejce
- vmíchat na kousky rozkrájené sušenky Oreo, nalít na vychladlý korpus
- péct 5 minut při 180 °C a 40 minut při 150 °C
- vypnout, po 15 minutách pootevřít dvířka, nechat 2 až 3 hodiny chladnout v troubě
- nechat stát na lince do úplného vychladnutí, dát na několik hodin do lednice
- vyndat z lednice a dozdobit čokoládovou polevou a Oreo sušenkami
.

neděle 15. listopadu 2020

Butter chicken

Máslové kuře neboli Butter Chicken neboli Murg Makhani

Maso se předem několik hodin marinuje, ideálně přes noc.


Základ

  • 1300 - 1400 g prsních nebo stehenních řízků
  • 300 ml kuřecího vývaru nebo vody
  • 200 g 33% smetany
  • 25 g másla
  • 3 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • smetana, mleté mandle a čerstvý koriandr - nemusí být


Marináda

  • 200 g hustého smetanového bílého jogurtu
  • 45 g jemně nastrouhaného zázvoru (2 polévkové lžíce)
  • 40 g česneku (4 velké)
  • 12 g čerstvé citronové šťávy (2 polévkové lžíce)
  • 10 g soli (1 čajová lžička)
  • 8 g Garam Masala koření (4 čajové lžičky)
  • 6 g kurkumy (2 čajové lžičky)
  • 1 g římského kmínu (1/2 čajové lžičky)
  • špetka kajenského pepře (nemusí být)


Omáčka

  • 600 g pasírovaných rajčat - passata
  • 80 g rajčatového protlaku (2 polévkové lžíce)
  • 40 g másla 
  • 20 g cukru (1 polévkové lžíce)
  • 8 ks kardamomu
  • 3 čajové lžičky Garam Masala
  • 3 čajové lžičky kurkumy
  • 3 větší stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky zázvoru
  • 2 čajové lžičky citronové šťávy
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • 4cm kousek celé skořice


Jak na to  

- z uvedených ingrediencí připravit marinádu, naložit nakrájené maso
- na oleji nebo ghí orestovat naložené kousky masa, odložit stranou
- v pánvi po restování rozpustit máslo a olej, prohřát utřený česnek, nastrouhaný zázvor, celou skořici, kardamom, Garam Masala koření a kurkumu
- přidat cukr a protlak, orestovat
- přilít pasírovaná rajčata a šťávu z citronu, okolo 8 minut povařit
- míchat, směs zhoustne
- vložit osmažené kousky kuřete, zředit vývarem nebo vodou, 8 minut povařit do měkka
- dochutit, přilít smetanu, přivést k varu, vypnout
- vmíchat kousek studeného másla
 

sobota 14. listopadu 2020

Podmáslový chléb

Podmáslový chléb


Upečený chleba váží přibližně 850 gramů.


Základ

  • 450 g podmáslí
  • 300 g hladké pšeničné mouky 00
  • 200 g žitné chlebové mouky
  • 13 g octa
  • plus mouka na podsypávání


Kvásek

  • 15 g droždí
  • 1 čajová lžička hladké mouky
  • 1 kávová lžička cukru krupice
  • 1 polévková lžíce vlažné vody


Směs koření

  • 15 g soli
  • 3 g celého kmínu
  • 1 kávová lžička drceného kmínu
  • 1 kávová lžička drceného koriandru
  • 1 kávová lžička celého anýzu
  • 1 kávová lžička celého fenyklu


Jak na to  

- do malého hrnku dát vodu, vmíchat mouku, cukr a droždí, nechat vzejít kvásek
- proseté mouky smíchat se solí a kořením, přidat podmáslí, ocet a kvásek
- okolo 8 minut hníst v robotu, přendat na prkýnko, poprášit moukou, zakrýt utěrkou
- po cca 50 minutách zpracovat bochánek, posadit ho do pomoučněné ošatky
- nechat cca 80 minut kynout
- vyklopit na rozpálený plech, naříznout, dát do rozehřáté trouby
- péct 10 minut na 250 °C, stáhnout na 225 °C, po dalších 10 minutách na 190 °C
- péct ještě cca 15 minut, celkem tedy 35 až 40 minut dozlatova
- upečený chleba nechat na mřížce vychladnout