čtvrtek 17. října 2019

Houbový pekáč

Houbový pekáč neboli houby pečené na smetaně


  • 2000 g čerstvých pevných hub
  • 400 g 30 - 33% smetany
  • 150 g anglické slaniny nebo dobrého špeku
  • 50 g másla
  • 20 - 30 g směsi koření (vlastní nebo kupovaná, například grilovací, kari...)
  • 5 stroužků česneku
  • 1 čajová lžička kmínu
  • sůl


Jak na to  

- slaninu nebo špek nakrájet na kostičky, orestovat
- pekáč vytřít máslem, zbytek másla rozkrájet a nechat v pekáči
- do pekáče dát orestovanou slaninu i s tukem
- očištěné a opláchnuté podélně rozkrojené houby posypat kořením, naskládat na slaninu
- přidat utřený česnek a kmín
- polít smetanou
- nezakryté péct při 200 °C cca 50 minut 
.

čtvrtek 21. března 2019

Lasagne alla bolognese

Lasagne alla bolognese neboli Boloňské lazaně

Pozor, dlouhá doba přípravy!
Poctivě uvařené boloňské ragú zabere přibližně 4 hodiny času.


Základ

  • 400 g těstovin Lasagne
  • 250 g parmazánu


Ragù alla bolognese - Boloňské ragú

  • 1000 g mletého masa (750 g hovězího a 250 g vepřového)
  • 500 g pasírovaných rajčat
  • 300 ml bílého vína (může být i červené)
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 150 g pancetty
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 100 g cibule
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 100 g mrkve
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl, mletý pepř


Bešamel

  • 1000 ml mléka
  • 100 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • muškátový oříšek
  • sůl 


Jak na to  

Boloňské ragú:
- na olivovém oleji osmahnout cibuli, přidat pokrájenou mrkev a řapíkatý celer a po chvilce pancettu
- přidat mleté maso, osolit, opepřit, orestovat
- přilít víno, nechat vyvařit, vmíchat protlak, orestovat, přidat rajčata, přilít vodu, zakrýt, nechat mírně probublávat
- po hodině přilít vodu, další hodinu zakryté dusit
- přilít vodu, ještě 30 minut dusit zakryté a 30 bez zakrytí
- přilít mléko, 10 minut povařit
Bešamel:
- na másle osmahnout mouku, jíšku zalít mlékem, osolit, ochutit muškátovým oříškem
Navrstvit
- do mísy rozetřít vrstvu ragú
- urovnat lasagne, potřít bešamelem, nanést ragú, posypat parmazánem a opět lasagne, bešamel, ragú, parmazán, několikrát opakovat
- poslední vrstva bude bešamel, na něm ragú a pak parmazán
- péct 50 - 60 minut při 160 °C 
.

pátek 15. března 2019

Musaka

Musaka - tedy spíše inspirace musakou


  • 1000 g cuket
  • 500 ml červeného vína
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 400 g sekaných rajčat - 1 konzerva
  • 200 g 30 - 40% smetany
  • 115 g rajčatového protlaku
  • 100 g tvrdého sýra
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 20 g másla
  • 12 středních brambor
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 3 čajové lžičky tymiánu
  • 2 čajové lžičky rozmarýnu
  • 1 kávová lžička mleté skořice
  • olivový olej
  • sůl, pepř, kmín


Jak na to  

- na másle a olivovém oleji osmahnout cibuli, přidat maso, osolit, opepřit, krátce orestovat
- přilít víno, vyvařit, vmíchat protlak a utřený česnek
- vmíchat rozmarýn, tymián a skořici, přilít rajčata
- dusit 20 minut zakryté, zvýšit teplotu, odkrýt a 5 minut povařit do zhoustnutí, vmíchat smetanu
- oloupané brambory nakrájet na půlcentimetrové plátky, 6 minut povařit, scedit
- cukety podélně nakrájet na plátky, potřít olivovým olejem, 10 minut opéct v troubě při 200 °C
- do mísy nandat vrstvu cuket, mírně osolit, na ně brambory, pak masovou směs, opět cukety, mírně osolit, na závěr brambory, posypat sýrem
- péct 30 - 35 minut při 170 °C, teplotu zvýšit na 200 °C a ještě péct 5 minut
.

čtvrtek 21. února 2019

Tvarohové těsto - sladké plněné taštičky

Sladké plněné taštičky z tvarohového těsta


Těsto

  • 250 g tvarohu 
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g Hery
  • sůl


Náplň

  • povidla, marmeláda, ořechy, tvaroh, ovoce...

Jak na to  

- v míse smíchat mouku, tvaroh a změklou Heru
- zabalit do fólie, nechat odpočinout
- vyválet, vykrojit kolečka, doprostřed dát náplň, přehnout, upevnit kraje
- možno potřít rozšlehaným žloutkem a posypat drobenkou
- péct cca 12 minut na 180 °C
- upečené nepotřené žloutkem a neposypané drobenkou možno potřít rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a obalit v cukru moučce
.

středa 20. února 2019

Marinovaná vepřová krkovice zapečená s bramborami

Marinovaná vepřová krkovice zapečená s bramborami


Základ

  • 4 plátky vepřové krkovice - 180 až 200 gramů jeden 
  • 1000 g brambor
  • 200 g cibule
  • 40 g sádla
  • sůl, mletý pepř, kmín


Marináda

  • 200 ml světlého piva
  • 140 g rajčatového protlaku 
  • 6 - 8 stroužků česneku
  • 4 polévkové lžíce sójové omáčky (40 ml)
  • 4 polévkové lžíce oleje (50 ml)
  • 3 čajové lžičky cukru (15 g)
  • 2 čajové lžičky kari koření (4 g)
  • 2 polévkové lžíce hořčice (50 g) - plnotučná nebo dijonská
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1 čajová lžička pepře


Jak na to  

- smíchat ingredience na marinádu
- naložit lehce naklepané osolené a opepřené plátky krkovice, dát do chladna
- osmahnout polovinu cibule nakrájenou na kolečka
- do pekáče nandat restovanou cibuli, vyložit bramborami pokrájenými na plátky, osolit a pokmínovat
- narovnat plátky krkovice, zalít zbytkem marinády, poklást druhou půlkou koleček cibule
- péct zakryté 10 minut při 200 °C, dalších cca 40 minut při 180°C
- odkrýt, zvýšit teplotu, dopéct ještě 10 - 15 minut
.

neděle 6. ledna 2019

Makovec

Makovec s citronovou polevou


Rozpis je na hluboký plech o rozměrech 30 x 40 centimetrů.
Hrnek o objemu 250 mililitrů.


Těsto

  • 400 g mletého máku
  • 400 g bílého smetanového jogurtu
  • 320 g polohrubé mouky (2 zarovnané hrnky)
  • 300 g cukru moučky
  • 150 g oleje nebo másla nebo Hery 
  • 100 ml studené vody
  • 20 g vanilkového cukru (1 sáček)
  • 10 g jedlé sody (1 zarovnaná polévková lžíce)
  • 1 vejce
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • marmeláda na promazání (nemusí být)
  • 1 polévková lžíce oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vymazání a vysypání plechu


Citronová poleva

  • 300 g cukru moučky
  • 3 polévkové lžíce šťávy z citronu
  • 2 polévkové lžíce horké vody
  • 1 čajová lžička slunečnicového oleje


Jak na to  

- v míse smíchat mletý mák, mouku, cukr moučku, vanilkový cukr, sodu a nastrouhanou citronovou kůru
- v druhé míse smíchat jogurt, tuk, vejce a vodu, přidat suchou směs důkladně promíchat
- rozetřít na vymazaný a vysypaný plech
- péct 10 minut na 180 °C, pak 25 až 30 minut při 150 °C
- nechat vychladnout
- rozkrojit, potřít marmeládou
- z cukru moučky, šťávy z citronu, vody a lžičky oleje připravit polevu, potřít
.

středa 5. prosince 2018

Perníkový stromeček

Perníkový stromeček s bílkovou polevou jako dekorace


Podle rozpisu připravíme 2 stromky o výšce okolo 15 centimetrů a 7 patrech.
To spodní má průměr přibližně 15 centimetrů.


Základ

  • 500 g perníkového těsta
  • mleté perníkové koření např. skořice, anýz, badyán, zázvor, kardamon...
  • 1 vejce


Bílková poleva

  • 150 - 200 g moučkového cukru
  • bílek z jednoho vejce
  • šťáva z citronu


Jak na to  

- na papír nakreslit a vystřihnout šablony
- do koupeného těsta přidat mleté koření, rozválet na tloušťku 0,5 - 0,7 cm
- vyříznout jednotlivé části, uprostřed vykrojit malý otvor
- péct 8 - 10 minut při 180 °C, ihned po vyndání z trouby potřít prošlehaným vajíčkem
- sestavit na špejli
- utřít bílkovou polevu, ozdobit
.