sobota 17. prosince 2016

Paštika z kuřecích jater

Paštika z kuřecích jater


  • 800 g kuřecích jater
  • 330 g másla (50 + 200 + 80)
  • 60 g cibule šalotky
  • 20 g očištěného zázvoru
  • 8 polévkových lžic 31 - 33% smetany
  • 8 kuliček nového koření
  • 5 polévkových lžic koňaku nebo brandy, může být i mandlový likér Barbero, Amaretto
  • 4 větší bobkové listy
  • 4 stroužky česneku
  • 2 vrchovaté čajové lžičky tymiánu
  • sůl, pepř
  • na ozdobení: brusinky, bylinky, olivy, ořechy...


Jak na to  

- na pánvi rozehřát 50 g másla s pokrájenými šalotkami, utřeným česnekem, bobkovými listy, novým kořením a tymiánem
- okolo 8 minut promíchávat na mírném plameni, přidat nastrouhaný zázvor
- po 30 vteřinách zvýšit teplotu, přidat očištěná a pokrájená játra, po 5 - 7 minutách nalít koňak
- po 1 až 2 minutách vypnout a hned vmíchat smetanu, odstranit bobkové listy a nové koření, osolit a opepřit
- umixovat s 200 g másla dohladka
- naplnit misky, uhladit, ev. ozdobit
- rozpustit 80 g másla, sebrat pěnu, v malé vrstvě zalít, odložit do lednice
.

čtvrtek 8. prosince 2016

Vánoční cukroví - kokosové rohlíčky

Kokosové rohlíčky


Těsto

  • 250 g cukru moučky
  • 125 g strouhaného kokosu
  • 125 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva


Poleva

  • 50 g másla
  • 2x Ledové kaštany


Jak na to  

- utřít povolené máslo s cukrem
- vmíchat mouku smíchanou s kypřicím práškem a kokosem, zpracovat těsto
- zabalit do fólie, nechat v chladnu odpočinout
- plnit formičky, ne až po okraj
- péct při 170 °C, vyklepnout
- zchladlé ozdobit polevou
.

pondělí 5. prosince 2016

Vepřové plátky na houbách a se smetanou

Vepřové plátky na houbách a smetaně


  • 600 g vepřových plátků 
  • 200 g 12% smetany
  • 70 g cibule (1 menší)
  • 50 g sádla
  • 25 g hladké mouky (2 polévkové lžíce)
  • 20 g sušených hub (vrchovatá hrst)
  • 1/4 čajové lžičky kmínu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- plátky masa jemně naklepat, osolit a opepřit, obalit v mouce
- nakrájenou cibuli smažit na sádle na mírném plameni okolo 10 minut do zrůžovění
- plátky orestovat
- do hrnce k masu přidat předem namočené scezené sušené houby, okmínovat, zalít 250 ml vlažné vody
- zakryté nechat jemně probublávat do změknutí
- vmíchat 12% smetanu, okolo 2 minut povařit
.

sobota 12. listopadu 2016

Dýňová polévka se žampiony

Dýňová polévka se žampiony


  • 600 ml vody nebo zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 300 g pečené dýně (ideálně Hokkaidó)
  • 120 g žampionů
  • 190 g 15% zakysané smetany
  • 80 g parmazánu (nemusí být)
  • 50 g cibule 
  • 40 g másla
  • 30 g rajčatového protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř


Jak na to  

- dýni rozpůlit a vydlabat, položit na pečicí papír, péct cca 45 minut na 200 °C
- sloupnout slupku, odvážit 300 g
- na oleji a másle na mírném plameni osmahnout nakrájenou cibuli, po 5 minutách přidat plátky česneku
- po 2 minutách přidat plátky žampionů, okolo 20 minut restovat na mírném plameni dozlatova
- vmíchat rajčatový protlak a po chvilce dýni, osolit a opepřit, 2 - 3 minuty promíchávat
- přilít vodu/vývar, 8 minut povařit, vmíchat smetanu, prohřát, vypnout
- ev. nasypat strouhaný parmazán
.

čtvrtek 27. října 2016

Špagetový slaný dort

Špagetový slaný dort


Rozpis pro kulatou formu o průměru 23 centimetrů.


Základ

  • cca 300 g neuvařených špaget
  • sůl
  • 1 čajová lžička másla a 1 polévková lžíce strouhanky na vymazání a vysypání formy


Směs na zapečení
 
  • 360 ml 31% smetany (2 kelímky)
  • 200 g Gorgonzoly
  • 150 g scezených sušených rajčat
  • 100 g špenátových listů
  • 4 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- uvařit špagety
- nakrájet scezená rajčata, Gorgonzolu, špenát, utřít česnek
- smíchat prošlehaná vejce se smetanou, osolit, opepřit, přidat tymián
- vmíchat rajčata, Gorgonzolu, špenát, česnek a uvařené špagety
- urovnat do vymazané a vysypané formy
- péct 30 minut při 180 °C
.

pátek 23. září 2016

Cuketa jako zelí

Cuketa jako příloha místo zelí


  • 750 g mladých cuket
  • 80 g cibule
  • 4 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
  • 1 zarovnaná polévková lžíce hladké nebo polohrubé mouky
  • 1 čajová lžička kmínu
  • cukr, ocet
  • sůl 


Jak na to  

- na oleji zesklovatět cibuli nakrájenou na kostičky
- přisypat cukety pokrájené na nudličky, vmíchat sůl a kmín
- po 5 minutách vmíchat polévkovou lžíci mouky
- po cca 3 minutách přilít 150 ml teplé vody, zakrýt, dusit na mírném plameni
- po 10 minutách ochutit cukrem a octem, ještě 5 minut promíchávat bez zakrytí
.

čtvrtek 25. srpna 2016

Dýňové karbanátky s hovězím mletým masem

Dýňové karbanátky s hovězím mletým masem

Stando, díky za letošní dýně!


Základ

  • 500 g upečené dýně Hokkaidó
  • 3 polévkové lžíce strouhanky (1 + 2)
  • 3 vejce
  • olej/sádlo/přepuštěné máslo na smažení


Masová směs

  • 500 g hovězího předního masa 
  • 200 ml červeného vína
  • 100 g pancetty nebo jiného dobrého špeku/slaniny
  • 100 g šalotky
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 50 g řapíkatého celeru
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 2 čajové lžičky soli
  • 2 čajové lžičky tymiánu
  • 1 čajová lžička rozmarýnu
  • 1 zarovnaná čajová lžička mleté skořice
  • 1 + 1/2 čajové lžičky mletého pepře


Jak na to  

- na poloviny rozříznutou dýni péct cca 50 minut při 180 °C, odstranit slupku, nechat vychladnout
- na oleji opéct nadrobno pokrájenou pancettu, přidat nadrobno pokrájené šalotky a řapíkatý celer, okolo 5 minut restovat
- zvýšit teplotu, přidat maso, po cca 2 minutách teplotu snížit, vmíchat koření, dusit okolo 10 minut ve vlastní šťávě
- přidat rajčatový protlak, orestovat, zalít vínem, nechat vyvařit, odstavit
- smíchat dýní s masem, strouhankou a vejci, tvořit karbanátky, lehce obalit ve strouhance
- z obou stran usmažit dozlatova
.