středa 18. května 2016

Karamba řezy

Karamba neboli karamelobanánové řezy


Rozpis na velký plech o rozměru 30 x 40 centimetrů.


Piškot

  • 125 g cukru krupice
  • 100 g polohrubé mouky
  • 20 g kakaa
  • 5 větších vajec
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • 1/3 kávové lžičky soli
  • 1 polévková lžíce oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu (nebo použít pečicí papír)


1. vrstva - karamelová s banány

  • 650 ml mléka
  • 397 g zkaramelizovaného Salka (1 plechovka)
  • 250 g másla
  • 40 g cukru moučky (2 polévkové lžíce)
  • 6 - 8 banánů
  • 2 vanilkové nebo karamelové pudinky


2. vrstva - smetanová

  • 400 g smetany (minimálně 33%)
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce cukru moučky
  • 1 ztužovač šlehačky


Na posypání

  • kakao, oříšky, strouhaná čokoláda, čokoládové hobliny... 


Jak na to  

- okolo 15 minut šlehat celá vejce s cukrem, na závěr krátce zašlehat olej
- prosetou mouku smíchat se špetkou soli, práškem do pečiva a kakaem, opatrně po částech smíchat s ušlehanými vejci
- těsto rozetřít na vymazaný a vysypaný plech, péct cca 12 minut při 180 °C, nechat vychladnout
- utřít máslo s cukrem, po částech ušlehat s uvařeným hustým pudinkem, smíchat se Salkem
- půlku krému natřít na vychladlý piškot, poklást rozpůlenými banány, rozetřít druhou půlku
- ušlehat smetany, šlehačku natřít na krém, posypat kakaem/strouhanou čokoládou...
.

pátek 6. května 2016

Kynutý houskový knedlík plněný zelenou fazolkou

Kynutý houskový knedlík plněný zelenou fazolkou


Na těsto

  • 500 g polohrubé nebo hrubé mouky
  • 250 ml vody
  • 20 g droždí (půl kostky)
  • 1 zarovnanou kávovou lžičku cukru
  • 1 den starý rohlík (42 g)
  • 1 vejce
  • sůl


Na náplň

  • 200 g mražených zelených fazolek
  • 30 g uzené slaniny
  • 30 g másla
  • sůl


Jak na to  

- připravit fazolky: nadrobno pokrájenou slaninu okolo 5 minut restovat na pánvi, přidat máslo a na malé kousky pokrájené fazolky, osolit, cca 6 minut promíchávat, nechat vychladnout
- prosetou mouku smíchat se solí, udělat důlek, nalít 125 ml vlažné vody
- vodu osladit, rozdrobit droždí, opatrně promíchat
- po vzejití droždí přidat zbytek vody a vejce, dobře prohníst v skoro nelepivé těsto
- do těsta zapracovat na kostky nakrájené pečivo
- poprášit moukou, zakrýt utěrkou, nechat 30 minut kynout
- po 30 minutách rozdělit na půlku, každou zpracovat do koule, rozválet
- nanést fazolky, zamotat
- poprášit, zakrýt utěrkou, nechat 20 minut kynout, 2x během kynutí otočit
- vařit v osolené vroucí vodě 15 minut, jednou otočit
- hotové ihned po vyndání propíchat
.

pátek 29. dubna 2016

Restovaná játra

Restovaná játra


  • 500 g vepřových jater
  • 60 g sádla 
  • 30 g hladké mouky
  • 2 čajové lžičky mletého pepře
  • sůl


Jak na to  

- očištěná játra nakrájet, obalit v mouce smíchané s pepřem
- minutu až dvě restovat obě strany
.

pátek 15. dubna 2016

Citronový moučník

Citronový moučník


Rozpis pro hranatou formu o rozměrech 30 x 10 x 7 centimetrů.


Těsto

  • 230 g hladké mouky
  • 220 g másla
  • 180 g cukru krupice
  • 90 g zakysané smetany (3 polévkové lžíce)
  • 10 g nastrouhané kůry z citronu
  • 7 g  kypřicího prášku do pečiva (1 vrchovatá čajová lžička)
  • 4 vejce
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/3 kávové lžičky soli
  • 1/2 polévkové lžíce oleje na vymazání formy


Na prolití

  • 110 - 125 ml šťávy z citronu
  • 50 g cukru moučky


Jak na to  

- utřít máslo s cukrem, přidat citronovou kůru, po jednom vešlehat vejce
- zapracovat mouku se solí a práškem do pečiva
- smíchat se zakysanou smetanou a vanilkovým extraktem
- nalít do pečicím papírem vystlané formy, péct nejdříve 15 minut na 180 °C 
- snížit teplotu na 150 °C, dopéct 25 až 30 minut
- po upečení ve formě propíchat špejlí, zalít šťávou z citronu smíchanou s cukrem moučkou
.

středa 13. dubna 2016

Hovězí pečené na mrkvi a červené řepě

Hovězí pečené na mrkvi a červené řepě


  • 1000 g hovězího masa (kýta, plec, krk...)
  • 500 g červené řepy
  • 300 g mrkve
  • 300 g cibule
  • 180 g slaniny
  • 70 g zázvoru
  • 70 g sádla (40 + 30)
  • 6 stroužků česneku (2 + 4)
  • 4 čajové lžičky majoránky
  • 2 polévkové lžíce cukru bílého nebo třtinového
  • 2 čajové lžičky tymiánu
  • 1 citron
  • 1 chilli paprička (nemusí být)
  • sůl, pepř


Jak na to  

- do pekáče dát pokrájené mrkev, řepu, zázvor, cibuli, česnek, citron, chilli papriku a sádlo
- maso prošpikovat částí slaniny a česnekem, svázat, na prkýnku obalit ve směsi ze soli, majoránky a tymiánu
- na sádle zprudka krátce opéct, posadit na zeleninu do pekáče
- do pánve po opékání nasypat cukr, 2 minuty promíchávat, nasypat zbytek koření z prkýnka, vypnout
- do pánve nalít 400 ml horké vody, uvolnit výpek, přilít do pekáče
- do pekáče nasypat zbytek slaniny pokrájené na kostičky
- péct zakryté 2 - 2,5 hodiny při 160 °C doměkka
- maso vyndat, před rozkrájením nechat odpočinout
- hustotu sosu podle potřeby povařením zredukovat
.

čtvrtek 7. dubna 2016

Větrníkové řezy

Větrníkové řezy


Rozpis pro plech 30 x 40 centimetrů.


Odpalované těsto

  • 750 ml vody
  • 400 g vajec (8 - 9 ks)
  • 240 g hladké mouky
  • 230 g másla
  • špetka soli


Karamelový krém


  • 750 ml mléka
  • 250 g másla
  • 80 g moučkového cukru (4 polévkové lžíce)
  • 2 ks karamelového pudinku
  • 1 - 2 polévkové lžíce zkaramelizovaného Salka (nemusí být)


Šlehačková vrstva

  • 500 ml smetany ke šlehání (30 a více procent)
  • 50 g cukru moučky (2 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 1 ztužovač šlehačky


Karamelová smetanová poleva

  • 200 ml smetany ke šlehání (30 a více procent)
  • 180 g cukru krupice


Jak na to  

- v hrnci zahřívat vodu, máslo a sůl, minutu povařit, odstavit, nasypat mouku, dobře promíchat
- vrátit na sporák, nad mírným plamenem okolo 15 minut promíchávat/odpalovat
- odstavit, po zchladnutí po částech zašlehat vejce
- těsto rozdělit na půl, rozetřít na pečicím papírem vyložený plech, dát do rozpálené trouby, stáhnout teplotu na 180 °C, péct okolo 35 minut dozlatova, nechat vychladnout
- stejně upéct plát z druhé půlky těsta
- uvařit karamelový pudink, po vychladnutí vyšlehat s máslem utřeným s cukrem, ev. možno vmíchat 1 až 2 polévkové lžíce karamelizovaného Salka
- na polevu rozpustit cukr, opatrně nalít smetanu, 2 minuty povařit, odstavit
- ušlehat smetany s cukrem a ztužovačem na pevnou šlehačku
- na upečený plát rozetřít nejdříve karamelový pudinkový krém, pak šlehačku, přiklopit 2. plát
- na povrch rozetřít karamelovou polevu
.

úterý 5. dubna 2016

Chilli con tofu

Chilli con tofu


  • 500 g tofu
  • 450 g zelené silnostěnné papriky (2 větší)
  • 300 g cibule
  • 250 g červené silnostěnné papriky (1 větší)
  • 200 ml husté rajčatové šťávy (passata)
  • 10 polévkových lžic olivového oleje (8 + 2)
  • 6 polévkových lžic sójové omáčky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 ks 425ml konzervy fazolí
  • 1 - 2 pálivé papričky (chilli, jalapenos)
  • 1 čajová lžička oregana
  • 1 čajová lžička římského kmínu
  • hrst čerstvých lístků koriandru
  • mleté chilli
  • sůl


Jak na to  

- v míse zasypat osušené kostky tofu mletým chilli 
- na oleji 5 minut restovat proužky cibule, přidat plátky česneku
- po 2 minutách nasypat nakrájené papriky a římský kmín, okolo 10 minut promíchávat, přendat do hrnce
- přidat rajčatovou šťávu, sójovou omáčku, oregano a sůl, 8 minut zakryté povařit
- na pánvi na oleji opéct tofu, podle potřeby osolit, přendat do hrnce, pánev propláchnout 50 ml vody, také přelít do hrnce
- vmíchat fazole a část lístků koriandru, přivést k varu, snížit teplotu, nezakryté 5 - 8 minut povařit
- podávat posypané lístky koriandru
.