čtvrtek 17. března 2016

Vepřová pečeně na červeném víně a kořenové zelenině

Vepřová pečeně na červeném víně a kořenové zelenině


  • 750 g vepřové pečeně bez kosti
  • 250 ml červeného vína
  • 120 g cibule šalotky 
  • 100 g mrkve
  • 80 g celeru
  • 50 g kořenové petržele
  • 30 g másla
  • 4 stroužky česneku
  • 3 bobkové listy, 6 kuliček jalovce
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • 1 čajová lžička rozmarýnu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- očištěnou kořenovou zeleninu pokrájet na kusy, šalotky a stroužky česneku přepůlit, vše dát do pekáče
- maso opláchnout, osušit, svázat provázkem
- potřít olejem, zprudka krátce opéct, osolit a opepřit, položit na zeleninu
- přidat jalovec, bobkový list, tymián a rozmarýn, zalít vínem s uvolněným výpekem z pánve
- zakryté péct při 150 °C  2 - 3 hodiny doměkka
- zeleninu propasírovat do hrnce, naředit malým množstvím vína, 3 - 5 minut povařit
- na závěr vmíchat kousek másla
.

sobota 12. března 2016

Carnitas s ananasovým džusem a chilli paprikou

Vepřové carnitas


  • 1500 g vepřové plece
  • 200 ml 100% ananasového džusu, může být i pomerančový
  • 150 g sádla
  • 100 ml šťávy z limetky (cca ze 2 ks)
  • 6 stroužků česneku
  • 2 papričky jalapeños
  • 2 čajové lžičky římského kmínu
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička oregana - nemusí být


Jak na to  

- v silnostěnném hrnci rozehřát sádlo, přidat pokrájené maso a všechny ostatní ingredience
- zalít džusem, šťávou z limetky, dolít vodou
- zakrýt, dusit na velmi mírném plameni 1,5 - 2 hodiny
- odkrýt, zvýšit teplotu, nechat vyvařit vodu, opéct na tuku, který zůstane na dně v hrnci
- vidličkou roztrhat na kusy
.

středa 9. března 2016

Hradecká tvarohová pomazánka

Hradecká tvarohová pomazánka


  • 250 g tvarohu
  • 150 g šunky nebo kladenské pečeně nebo šunkového salámu
  • 150 g nakládaných okurek
  • 125 g másla nebo pomazánkového másla
  • 1 střední cibule
  • 1 vrchovatá polévková lžíce plnotučné hořčice
  • půlka chilli papričky (nemusí být)
  • sůl, pepř


Jak na to  

- cibuli, šunku, okurky a ev. chilli papričku nakrájet
- smíchat tvaroh, máslo, hořčici, vmíchat pokrájené suroviny, osolit, opepřit
.

úterý 8. března 2016

Uzené vepřové maso

Plátky z uzeného masa


Rozpis pro 4 porce.

  • 600 g uzené vepřové krkovice nebo kotlety
  • 100 g cibule
  • 80 g sádla nebo slunečnicového oleje
  • čajová lžička hladké mouky na zahuštění sosu - nemusí být


Jak na to  

- v hrnci na sádle zlehka orestovat proužky cibule
- na pánvi na sádle krátce opéct plátky masa, přendat na osmaženou cibuli
- podlít vodou s uvolněným výpekem z pánve, zakrýt, dusit okolo 30 minut na mírném plameni doměkka
- podle chuti zahustit sos
.

pátek 4. března 2016

Hermelín zapečený v listovém těstě

Hermelín nebo Camembert zapečený v listovém těstě


Rozpis pro 4 kusy sýra.


Základ

  • 4 ks Hermelínu nebo Camembertu
  • 500 g listového těsta
  • 80 g anglické slaniny - plátky
  • 1 vejce


Náplň

  • 125 g mozzarelly
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g sušených rajčat v oleji
  • 1 žloutek
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • hrst zelené petrželky


Jak na to  

- v míse smíchat suroviny na náplň
- těsto rozválet, vykrojit 8 kruhů
- sýry rozříznout, na řeznou stranu nandat malé množství směsi
- na kruh těsta položit rozpůlený plátek anglické slaniny, nanést směs, položit Hermelín
- zabalit, potřít rozšlehaným vejcem
- péct cca 15 minut při 200 °C dozlatova
.

čtvrtek 3. března 2016

Pečená kuřecí stehna s dijonskou hořčicí a javorovým sirupem

Pečená kuřecí stehna s dijonskou hořčicí a javorovým sirupem


Základ

  • 800 g kuřecích stehen s kůží
  • 30 g másla
  • sůl


Sos

  • 100 g dijonské hořčice
  • 50 g javorového sirupu
  • 2 cl limetkové šťávy


Nádivka

  • 50 g másla
  • hrst zelené petrželky
  • sůl


Jak na to  

- uvolnit kůži, vzniklou kapsu naplnit máslem smíchaným s nasekanou petrželkou a solí
- z obou stran nasolit
- naskládat do pekáče, potřít dijonskou hořčicí smíchanou s javorovým sirupem a šťávou z limetky
- poklást kousky másla
- nezakryté péct cca 50 minut při 160 °C a 10 minut při 200 - 220 °C
.

středa 2. března 2016

Růžičková kapusta jako kaše

Kaše z růžičkové kapusty


Kaše

  • 400 g růžičkové kapusty
  • 200 g anglické slaniny
  • 80 g šalotky nebo cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 4 čajové lžičky rajčatového protlaku
  • 150 - 200 ml 30% smetany 
  • 50 ml šťávy z citronu
  • 2 polévkové lžíce javorového sirupu
  • 1 čajová lžička majoránky
  • sůl, pepř


Posyp

  • 100 g růžičkové kapusty
  • 50 g anglické slaniny
  • 1 - 2 stroužky česneku
  • 50 g jader vlašských ořechů
  • sůl, pepř


Jak na to  

- rozehřát olej, 4 - 5 minut restovat šalotky, přidat plátky česneku a 200 g pokrájené slaniny, osmahnout
- nasypat nadrobno rozsekaných 400 g kapusty, vmíchat protlak, sůl a pepř, 4 - 5 minut promíchávat
- přilít javorový sirup a smetanu, přivést k varu, vypnout, vmíchat majoránku a šťávu z citronu
- na posypání: na suché pánvi 3 - 4 minuty restovat nadrobno pokrájených 50 g slaniny, vmíchat utřený stroužek česneku a 100 g kapusty pokrájené na proužky
- okolo 4 minut promíchávat
.