pátek 21. srpna 2015

Jak naplnit a sestavit dort a rozpis krémů

Jak naplnit a sestavit dort a rozpis krémů


Pro sestavení kulatého dortu z korpusu o průměru 21 až 23 centimetrů.

  • dortový korpus 
  • 500 g potahové hmoty např. Smartflex Velvet, White Icing, marcipán nebo čokoládová poleva nebo krém
  • 3 - 4 polévkové lžíce marmelády
  • 2 - 3 polévkové lžíce rumu nebo likéru
  • krém, množství dle počtu proříznutí a způsobu zdobení


Jak na to  

- seříznout vršek korpusu do roviny, odříznutou část odložit
- 1x nebo 2x proříznout
- tence potřít marmeládou zahřátou společně s rumem/likérem/vodou
- zdobičkou nebo nožem nanést krém, položit korpus, lehce přimáčknout, při dvojitém proříznutí postup zopakovat
- marmeládou natřít i vrchní část
- po obvodu doplnit krém do proříznutých částí, celý povrch pro hrubé zarovnání potřít tenkou vrstvou krému
- nechat zatuhnout a dozdobit nebo před závěrečným zdobením zarovnat punčovinou
- punčovina: smíchat rozdrobenou odloženou odříznutou část korpusu s krémem, ev. zbytkem marmelády (podle potřeby přidat krém, rum nebo máslo pro dosažení dobře roztíratelné konzistence)
- celý dort potřít punčovinou, vyrovnat dohladka, před závěrečným dozdobením nechat v chladu ztuhnout

.

čtvrtek 6. srpna 2015

Dortový korpus II.

Dortový piškotový korpus II

Korpus upečeme den před plněním!


Rozpis je pro kulatou otevírací formu o průměru 23 centimetrů.

  • 180 g hladké mouky
  • 180 g cukru krupice
  • 6 vajec
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1/2 citronu na vymazání mísy pro šlehání bílků
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 polévková lžíce oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy


Jak na to  

- pečlivě oddělit bílky a žloutky, bílky dávat do citronem vymazané mísy
- žloutky v jiné míse vidličkou prošlehat, zakrýt
- k bílkům přidat špetku soli, začít šlehat při nízkých otáčkách
- po minutě nasypat po částech cukr, vyšlehat dotuha
- přilít žloutky, krátce prošlehat
- po částech přisypávat prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva, jemně obalovat stěrkou nebo metličkou
- péct 50 - 60 minut při 160 °C až 170 °C
.

středa 5. srpna 2015

Brokolicové tyčky

Brokolicové tyčky s mozzarellou a parmazánem


Rozpis na 2 plechy o rozměrech cca 25 x 35 centimetrů.

  • 600 g brokolice
  • 230 g mozzarelly
  • 60 g parmazánu
  • 40 g sušených rajčat nakládaných v oleji (cca 5 kusů)
  • 4 stroužky česneku
  • 4 vejce
  • 2 čajové lžičky tymiánu
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř


Jak na to

- hlávku brokolice zbavenou košťálu rozsekat/rozkrájet nadrobno
- smíchat s nastrouhanou mozzarellou, pokrájenými rajčaty, utřeným česnekem, tymiánem, solí, pepřem a vejci
- rozetřít na plech vyložený pečicím papírem potřeným olivovým olejem
- péct 15 - 20 minut na 180 °C
- vyndat, rozkrájet, posypat zbytkem mozzarelly smíchaným s parmazánem
- teplotu zvýšit na 200 °C, dopéct okolo 5 minut
 
.

středa 22. července 2015

Falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné

Falešná dršťková z hlívy ústřičné

Ivu, díky za hlívu!


  • 1200 ml vývaru (může být i z kostky)
  • 300 g hlívy ústřičné
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 60 g sádla (2 polévkové lžíce)
  • 15 g čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1 polévková lžíce sladké papriky
  • 1/2 čajové lžičky drceného kmínu
  • chilli (nemusí být)
  • sůl, pepř, majoránka


Jak na to

- opláchnutou hlívu nakrájet na proužky
- cibuli zpěnit na sádle, zasypat moukou, usmažit jíšku
- přidat zázvor, utřený česnek, po chvilce ocet, nechat odpařit
- vmíchat hlívu, kmín, pepř a sůl, krátce orestovat
- vmíchat sladkou papriku a chilli, ihned zalít 1200 ml vlažného vývaru
- 15 minut povařit
- vypnout, nasypat v dlani promnutou majoránku
- podle potřeby přisolit, připepřit
 
.

pondělí 20. července 2015

Cuketové jednohubky

Cuketové jednohubky

Stando, díky za cukety!


  • 500 g mladých cuket
  • 100 g parmazánu
  • 80 - 100 ml mléka
  • 3 vejce
  • 2 polévkové lžíce strouhanky
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 čajová lžička chilli vloček (nemusí být)
  • 1 čajová lžička soli
  • bylinky, slunečnicová nebo sezamová semínka


Jak na to  

- cukety nakrájet na kolečka
- z mouky, strouhanky, vajec, mléka, koření a bylinek připravit hustší těstíčko
- kolečka obalit, pokládat na pečicí papír, posypat parmazánem nebo v parmazánu obalit
- péct cca 20 minut při 200 °C dozlatova
.

středa 15. července 2015

Housky pivní s rozmarýnem

Housky pivní s rozmarýnem bez kynutí


Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml piva
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 25 g sušeného mléka (1 vrchovatá polévková lžíce)
  • 1 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
  • 1 čajová lžička sušeného rozmarýnu (1 polévková lžíce čerstvého)
  • sůl
  • na posypání mák, kmín, sezamové nebo slunečnicové semínko, hrubozrnná sůl...


Kvásek

  • 100 ml mléka
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 kávová lžička cukru

 
Jak na to  

- nechat vzejít kvásek
- prosetou mouku smíchat se solí, sušeným mlékem a rozmarýnem, přilít pivo, kvásek a žloutek, promíchat
- nakonec nalít olej, promíchat, na desce důkladně hníst, alespoň 10 minut
- těsto rozdělit na 6 částí, z každé uplést housku, nechat 5 minut odpočinout
- potřít prošlehaným bílkem, posypat hrubozrnnou solí, mákem, kmínem, semínky...
- péct 12 - 14 minut při 200 °C dozlatova
.

úterý 14. července 2015

Žampionová pomazánka

Žampionová pomazánka


  • 250 g žampionů
  • 250 g tvarohu nebo ricotty nebo sýru nebo pomazánkového másla
  • 80 g másla (30 + 50)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky dijonské hořčice
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje (1 + 1)
  • 2 - 3 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 1 čajová lžička sójové omáčky
  • pažitka
  • sůl, pepř

 
Jak na to  

- žampiony oloupat, opláchnout, nadrobno pokrájet
- osmahnout na másle a olivovém oleji do změknutí
- po vyvaření vody lehce opéct dozlatova
- smíchat tvaroh, máslo, hořčici, vychladlé žampiony, sójovou omáčku, utřený česnek a olivový olej
- vmíchat 2 - 3 lžíce zakysané smetany, osolit, opepřit
- přidat nadrobno pokrájenou pažitku (jarní cibulku, cibuli)
.