pátek 17. dubna 2015

Vepřové plátky pečené ve šlehačce

Vepřové plátky zapečené se smetanou, dijonskou hořčicí, balsamikem a tymiánem


  • 700 g vepřové krkovice bez kosti nebo kýty nebo pečeně nebo plece
  • 200 g smetany ke šlehání (33 - 40%) 
  • 100 g cibule (1 větší)
  • 70 g dijonské hořčice (2 polévkové lžíce)
  • 30 g sádla (20 + 10) nebo lze použít olej
  • 1 polévková lžíce balsamikového krému
  • čerstvý tymián
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na sádle/oleji osmahnout cibuli, přendat do pekáče
- plátky vepřového po stranách naříznout, lehce rukou naklepat, osolit, opepřit
- na pánev přidat kousek sádla, maso zprudka krátce osmahnout z obou stran, urovnat na cibuli
- na pánev nalít malé množství vody, i s výpekem stáhnout do pekáče pod maso, posypat lístky tymiánu
- prošlehat smetanu s dijonskou hořčicí a balsamikovým krémem, rozetřít na maso
- znovu posypat lístky tymiánu
- péct nezakryté okolo 60 minut při 180 °C doměkka a dozlatova
.

čtvrtek 2. dubna 2015

Vepřové roládky

Vepřové plněné roládky


Základ

  • 700 g vepřové kýty
  • 100 g anglické slaniny
  • 80 g cibule
  • 70 g sádla (20 + 50)
  • 3 čajové lžičky dijonské hořčice
  • sůl, pepř


Náplň

  • 100 g žampiónů
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 50 g nakládané červené papriky
  • 40 g cibule
  • 20 g sádla
  • 3 stroužky česneku 
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na sádle osmahnout cibuli, přidat žampiony, restovat dozlatova
- vmíchat rajčatový protlak, česnek a nakládanou papriku, odstavit
- kýtu rozkrájet na plát, lehce naklepat, osolit, opepřit
- potřít hořčicí, poklást plátky anglické slaniny, natřít náplň, smotat
- po cca 5 centimetrech propíchat špejlí, nakrájet, zavázat
- zprudka opéct, přendat na orestovanou cibuli, zalít vodou s uvolněným výpekem
- zakryté dusit 30 - 40 minut doměkka
.

neděle 22. března 2015

Nádivka ke kuřeti

Jednoduchá nádivka ke kuřeti


  • 300 g strouhanky
  • 150 - 200 ml 12% smetany nebo mléka
  • 100 g slaniny
  • 70 g másla
  • 3 vejce
  • 2 čajové lžičky sladké mleté papriky
  • špetka muškátového oříšku
  • hrst nasekané petrželky 
  • sůl, pepř


Jak na to  

- strouhanku smíchat se solí, pepřem, paprikou, muškátovým oříškem a nasekanou petrželkou
- zpracovat s pokrájenou slaninou, vejci, rozpuštěným máslem a smetanou
- vytvarovat bochánek, uhladit mokrou rukou, položit tenké plátky slaniny
- na závěrečných 40 minut pečení kuřete položit do pekáče, polévat výpekem
.

Tvarohovomáslový závin

Tvarohovomáslový závin


  • 330 g polohrubé mouky
  • 250 g změklého másla
  • 250 g tučného tvarohu
  • 100 g cukru moučky
  • 30 g rozinek (2 polévkové lžíce)
  • 20 ml rumu (2 polévkové lžíce)
  • 8 g kypřicího prášku do pečiva (2 čajové lžičky)
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 zarovnaná kávová lžička soli
  • 1 větší žloutek
  • kůra z citronu


Jak na to  

- prosetou mouku smíchat s cukrem, práškem do pečiva, solí a citronovou kůrou
- zpracovat s tvarohem, rozinkami předem namočenými v rumu, žloutkem, extraktem a změklým máslem
- odložit na 30 minut do lednice
- rozválet do obdélníku, smotat
- péct 35 - 40 minut při 170 °C
.

sobota 21. března 2015

Sladký chleba z červené řepy

Sladký chleba z červené řepy

 
Pečeno v hranaté formě o rozměrech 30 x 10 x 7 centimetrů.
Lze upéct i v bábovkové formě.

  • 500 g vařené/pečené řepy (2 větší bulvy)
  • 350 g polohrubé mouky
  • 200 g třtinového cukru
  • 200 ml slunečnicového oleje nebo másla nebo Hery
  • 100 g jader vlašských ořechů
  • 80 g švestkových povidel (2 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 40 ml rumu (4 polévkové lžíce)
  • 50 ml mléka
  • 30 g rozinek (2 polévkové lžíce)
  • 20 ml šťávy z citronu (2 polévkové lžíce)
  • 10 g skořice (2 čajové lžičky)
  • 6 g kypřicího prášku do pečiva (1/2 sáčku)
  • 3 vejce
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1 čajová lžička soli
  • 1/2 polévkové lžíce oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy


Jak na to  

- omyté řepy vařit/péct do změknutí, po vychladnutí oloupat, nastrouhat
- po jednom vmíchat vejce
- přidat namočené rozinky i s rumem, šťávu z citronu, povidla, extrakt, olej a mléko
- prosetou mouku smíchat s cukrem, nasekanými/namletými jádry ořechů, práškem do pečiva, sodou, skořicí a solí
- vše dobře smíchat
- péct ve vymazané a vysypané formě 15 minut na 180 °C a 70 - 80 minut na 160 °C
.

neděle 8. března 2015

Kuřecí perkelt s fazolemi

Kuřecí perkelt s fazolemi

Fazole se musí den předem namočit!


  • 1000 g kuřecích prsou bez kůže
  • 600 g cibule (4 velké)
  • 425 ml konzervovaných sekaných loupaných rajčat
  • 400 g červených fazolí
  • 400 ml kuřecího vývaru
  • 250 g zelené silnostěnné papriky (1 velká)
  • 80 g sádla nebo 5 polévkových lžic oleje
  • 50 g rajčatového protlaku (3 čajové lžičky)
  • 3 čajové lžičky sladké mleté papriky
  • špetka chilli
  • sůl, pepř


Jak na to  

- fazole nechat několik hodin máčet ve vodě, dolít vodu, uvařit doměkka, osolit, scedit
- na suché pánvi opéct proužky papriky
- cibuli zvolna restovat 10 - 15 minut na sádle, zprudka opéct kostky masa
- osolit, opepřit, vmíchat protlak, orestovat, přidat mletou papriku a chilli
- přidat obsah konzervy s rajčaty, zalít vývarem
- 10 minut zakryté povařit
- vmíchat fazole a papriku, 5 minut nezakryté povařit
- odstavit, nechat 5 minut zakryté rozležet
.

sobota 7. března 2015

BeBe střecha

Banánová BeBe střecha


Základ

  • 2 - 3 banány
  • 1 ks 130g balení BeBe sušenek světlých
  • 1 ks 130g balení BeBe sušenek tmavých
  • 1 polévková lžíce rumu


Krém

  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 250 g tučného tvarohu v kostce
  • 200 g másla
  • 150 g cukru moučky
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • kůra z citronu


Čokoládová poleva

  • 150 g bílé čokolády na vaření
  • 130 g 40% šlehačky
  • 50 g másla
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce kakaa


Jak na to  

- ušlehat tvaroh se změklým máslem a cukrem, vmíchat vanilkový extrakt, rum a citronovou kůru
- na alobal poskládat do šachovnice sušenky (3 x 7)
- nanést cca 1/2 krému, poskládat druhou vrstvu sušenek, potřít rumem, natřít zbytek krému
- doprostřed položit za sebou banány
- zvednout krajní řady nahoru, zakončit/uzavřít půlkami sušenek, odložit do lednice
- připravit polevu, nanést na střechu, nechat ztuhnout
- zabalit do alobalu, nechat v lednici rozležet
.