neděle 22. března 2015

Tvarohovomáslový závin

Tvarohovomáslový závin


  • 330 g polohrubé mouky
  • 250 g změklého másla
  • 250 g tučného tvarohu
  • 100 g cukru moučky
  • 30 g rozinek (2 polévkové lžíce)
  • 20 ml rumu (2 polévkové lžíce)
  • 8 g kypřicího prášku do pečiva (2 čajové lžičky)
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 zarovnaná kávová lžička soli
  • 1 větší žloutek
  • kůra z citronu


Jak na to  

- prosetou mouku smíchat s cukrem, práškem do pečiva, solí a citronovou kůrou
- zpracovat s tvarohem, rozinkami předem namočenými v rumu, žloutkem, extraktem a změklým máslem
- odložit na 30 minut do lednice
- rozválet do obdélníku, smotat
- péct 35 - 40 minut při 170 °C
.

sobota 21. března 2015

Sladký chleba z červené řepy

Sladký chleba z červené řepy

 
Pečeno v hranaté formě o rozměrech 30 x 10 x 7 centimetrů.
Lze upéct i v bábovkové formě.

  • 500 g vařené/pečené řepy (2 větší bulvy)
  • 350 g polohrubé mouky
  • 200 g třtinového cukru
  • 200 ml slunečnicového oleje nebo másla nebo Hery
  • 100 g jader vlašských ořechů
  • 80 g švestkových povidel (2 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 40 ml rumu (4 polévkové lžíce)
  • 50 ml mléka
  • 30 g rozinek (2 polévkové lžíce)
  • 20 ml šťávy z citronu (2 polévkové lžíce)
  • 10 g skořice (2 čajové lžičky)
  • 6 g kypřicího prášku do pečiva (1/2 sáčku)
  • 3 vejce
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1 čajová lžička soli
  • 1/2 polévkové lžíce oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy


Jak na to  

- omyté řepy vařit/péct do změknutí, po vychladnutí oloupat, nastrouhat
- po jednom vmíchat vejce
- přidat namočené rozinky i s rumem, šťávu z citronu, povidla, extrakt, olej a mléko
- prosetou mouku smíchat s cukrem, nasekanými/namletými jádry ořechů, práškem do pečiva, sodou, skořicí a solí
- vše dobře smíchat
- péct ve vymazané a vysypané formě 15 minut na 180 °C a 70 - 80 minut na 160 °C
.

neděle 8. března 2015

Kuřecí perkelt s fazolemi

Kuřecí perkelt s fazolemi

Fazole se musí den předem namočit!


  • 1000 g kuřecích prsou bez kůže
  • 600 g cibule (4 velké)
  • 425 ml konzervovaných sekaných loupaných rajčat
  • 400 g červených fazolí
  • 400 ml kuřecího vývaru
  • 250 g zelené silnostěnné papriky (1 velká)
  • 80 g sádla nebo 5 polévkových lžic oleje
  • 50 g rajčatového protlaku (3 čajové lžičky)
  • 3 čajové lžičky sladké mleté papriky
  • špetka chilli
  • sůl, pepř


Jak na to  

- fazole nechat několik hodin máčet ve vodě, dolít vodu, uvařit doměkka, osolit, scedit
- na suché pánvi opéct proužky papriky
- cibuli zvolna restovat 10 - 15 minut na sádle, zprudka opéct kostky masa
- osolit, opepřit, vmíchat protlak, orestovat, přidat mletou papriku a chilli
- přidat obsah konzervy s rajčaty, zalít vývarem
- 10 minut zakryté povařit
- vmíchat fazole a papriku, 5 minut nezakryté povařit
- odstavit, nechat 5 minut zakryté rozležet
.

sobota 7. března 2015

BeBe střecha

Banánová BeBe střecha


Základ

  • 2 - 3 banány
  • 1 ks 130g balení BeBe sušenek světlých
  • 1 ks 130g balení BeBe sušenek tmavých
  • 1 polévková lžíce rumu


Krém

  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 250 g tučného tvarohu v kostce
  • 200 g másla
  • 150 g cukru moučky
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • kůra z citronu


Čokoládová poleva

  • 150 g bílé čokolády na vaření
  • 130 g 40% šlehačky
  • 50 g másla
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce kakaa


Jak na to  

- ušlehat tvaroh se změklým máslem a cukrem, vmíchat vanilkový extrakt, rum a citronovou kůru
- na alobal poskládat do šachovnice sušenky (3 x 7)
- nanést cca 1/2 krému, poskládat druhou vrstvu sušenek, potřít rumem, natřít zbytek krému
- doprostřed položit za sebou banány
- zvednout krajní řady nahoru, zakončit/uzavřít půlkami sušenek, odložit do lednice
- připravit polevu, nanést na střechu, nechat ztuhnout
- zabalit do alobalu, nechat v lednici rozležet
.

středa 4. března 2015

Mikovské vařené pirohy

Mikovské slané vařené pirohy

Milko, díky, byl to báječný den!


Těsto

  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 - 220 ml vlažné vody
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička soli


Náplň

  • 200 g tvrdého tvarohu
  • 1 vejce
  • 1/2 čajové lžičky soli


K servírování

  • 200 g cibule
  • 200 g másla
  • zakysaná smetana (nemusí být) 


Jak na to  

- důkladně zpracovat těsto, vyválet na tenký plát
- rozkrájet na čtverečky 4 x 4 cm, naplnit tvrdým tvarohem smíchaným se solí a vejcem
- přehnout, okraje dobře zmáčknout
- vařit 5 minut v osolené vodě, scedit
- servírovat polité v másle restovanou cibulkou
.

pondělí 2. března 2015

Šunkové závitky v aspiku

Šunkové závitky v aspiku


Rozpis na 6 závitků.


Základ

  • 450 g bramborového nebo vlašského salátu
  • 6 větších plátků šunky (cca 180 g)
  • 1 - 2 vejce
  • nakládaná paprika nebo kyselá okurka
  • zelená petrželka


Aspik

  • 20 g želatiny (množství a přípravu upravit dle návodu na obalu)
  • 1 bobkový list, 4 kuličky celého pepře, 4 kuličky nového koření
  • 1 mrkev
  • 1/2 střední cibule
  • kousek celeru
  • kousek kořenové petržele
  • sůl, pepř
  • ocet


Jak na to  

- do plátků šunky zabalit vlašský nebo bramborový salát, naskládat do mísy/pekáčku
- ozdobit plátky natvrdo uvařeného vajíčka, proužky nakládané papriky nebo vějířky kyselé okurky a petrželky
- podle návodu připravit želatinu v zeleninovém vývaru
- částečně zalít, nechat chvilku zatuhnout, dolít
- nechat v chladu ztuhnout
.

neděle 1. března 2015

Cizrnová kaše

Cizrnová kaše

Cizrna se musí den předem namočit!


  • 350 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 200 g cizrny
  • 90 g cibule (1 střední)
  • 3 stroužky česneku
  • 2cm kolečko celeru
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody 
  • 1 střední mrkev
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • olivový olej
  • sůl


Jak na to  

- přes noc namočit cizrnu
- vmíchat sodu, vařit cca 90 minut do změknutí, scedit
- na oleji orestovat cibuli, mrkev, celer a česnek, přidat cizrnu, vmíchat sůl a tymián
- zalít vývarem nebo vodou, 12 - 15 minut nezakryté povařit, odstavit, necedit
- rozmixovat, přilévat olivový olej, dochutit
.