středa 21. května 2014

Brokolice zapečená s masem, sýrem a sušenými rajčaty

Zapečená brokolice s masem, sušenými rajčaty, sýrem a fenyklem


  • 800 - 900g hlávka brokolice
  • 600 g vepřové kýty 
  • 200 g sýru čedar
  • 190 g zakysané smetany (1 kelímek)
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 100 g špeku nebo slaniny, například valašský špek, oravská nebo gazdovská slanina, pancetta...
  • 40 g sušených rajčat v oleji (4 - 5 ks)
  • 20 g másla
  • 6 vajec
  • 3 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 zarovnané čajové lžičky fenyklu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na másle a oleji postupně restovat cibuli, česnek a špek
- přidat maso, osolit, opepřit, nechat zatáhnout a lehce opéct, vmíchat fenykl, vypnout
- 2 minuty povařit růžičky brokolice, ihned zchladit v ledové vodě
- v pekáči smíchat brokolici s masem a sušenými rajčaty
- lehce rozšlehaná vejce smíchat se zakysanou smetanou, fenyklem a nastrouhaným sýrem, osolit, opepřit
- vše dobře promíchat, péct nezakryté 35 - 40 minut při 180 °C
.

úterý 20. května 2014

Citronové kuře

Citronové kuře


Základ

  • 1400g  kuře bez drobů nebo kuřecí stehna 
  • 100 g cibule (1 střední)
  • 50 g másla 
  • 4 plátky anglické slaniny (nemusí být)
  • 2 zarovnané čajové lžičky sušeného česneku
  • 2 zarovnané čajové lžičky mleté sladké papriky
  • 1 zarovnaná čajová lžička mletého pepře
  • 1 citron
  • sůl
  • pár snítek čerstvého tymiánu nebo 1 čajová lžička sušeného


Nálev

  • 125 ml bílého vína nebo vody nebo vývaru 
  • 50 g třtinového cukru
  • 50 g másla
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce olivového oleje


Jak na to  

- kuře naporcovat, potřít směsí ze sušeného česneku, papriky, soli a pepře
- společně s cibulí zapéct bez zakrytí 10 minut při 200 °C
- přilít směs z cukru, vína a sójové omáčky připravenou na másle a oleji
- na porce dát kousek másla a oloupané plátky citronu
- zakrýt pekáč, péct 60 minut při 170 °C, polévat
- přidat snítky tymiánu
- po 20 minutách zvýšit teplotu, podle chuti přidat anglickou slaninu, ještě 15 - 20 minut dopéct bez zakrytí dozlatova
.

čtvrtek 15. května 2014

Rohlíčky ze šlehačkového těsta

Plněné rohlíčky ze šlehačkového těsta

Lze připravit se sladkou nebo slanou náplní.


Těsto

  • 350 g hladké mouky
  • 200 g 31% smetany
  • 200 g másla
  • 1/2 kávové lžičky soli
  • 1 vejce na potření


Tvarohová náplň

  • 250 g tvarohu (1 kostka)
  • 70 g cukru krupice
  • 1 žloutek
  • 1 kávová lžička šťávy z citronu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu nebo zrníčka z 1/2 vanilkového lusku
  • 1/2 čajové lžičky kůry z citronu 
  • kompotované ovoce (nemusí být)

Další varianty plnění jsou uvedeny níže v TIP!

Jak na to  

- zpracovat těsto, nechat v chladu odpočinout
- rozdělit na stejné části, každou rozválet do kruhu, rozříznout na 6 trojúhelníků
- k širší části nandat náplň, zamotat, potřít rozšlehaným vejcem
- péct 20 minut při 180 °C dozlatova
.

čtvrtek 8. května 2014

Hovězí přední pečené na rajčatech a pivu

Hovězí plec pečená na rajčatech a pivu


  • 1500 g hovězí plece
  • 500 ml piva
  • 400 g cibule (3 větší)
  • 400 g drcených rajčat v plechovce
  • 50 g dijonské hořčice (2 polévkové lžíce)
  • 20 g sójové omáčky (2 polévkové lžíce)
  • 15 g třtinového cukru (3 čajové lžičky)
  • 5 g mleté uzené sladké papriky (2 čajové lžičky)
  • 5 polévkových lžic slunečnicového oleje
  • 4 větší stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • snítky čerstvého rozmarýnu a tymiánu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- maso opláchnout, osušit, zavázat, potřít olejem a zprudka opéct
- osolit, opepřit, potřít hořčicí smíchanou s uzenou paprikou, nezakryté 10 minut zapéct na 200 °C
- na pánvi orestovat cibuli, česnek, lehce zkaramelizovat cukr, přidat k zapečenému masu
- na pánvi povařit konzervovaná rajčata, přidat sójovou omáčku a pivo, povařit
- přidat vše k masu společně s rozmarýnem, tymiánem a bobkovým listem
- zakryté péct cca 3 hodiny při 170 °C, polévat výpekem, obracet
- posledních 10 minut péct nezakryté
.

středa 7. května 2014

Smažené tvarohové kobližky

Smažené kobližky z tvarohového těsta


Rozpis na 28 až 30 kusů o průměru 3 až 3,5 centimetru.

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g měkkého tvarohu
  • 80 g cukru moučky
  • 3 polévkové lžíce rumu
  • 2 žloutky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička čerstvě nastrouhané kůry z citronu
  • sůl
  • slunečnicový olej na smažení
  • moučkový cukr s vanilkovým cukrem na obalování


Jak na to  

- zpracovat těsto, vytvarovat kuličky
- usmažit ve vyšší vrstvě oleje, cca 5 minut
- hotové nechat na papírové utěrce okapat
- ještě teplé obalit v cukru moučce
.

neděle 27. dubna 2014

Hrášek s anglickou slaninou

Hrášek s anglickou slaninou


  • 400 g sterilovaného hrášku
  • 100 g anglické slaniny
  • 20 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička majoránky
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • čerstvá chilli paprička
  • sůl, pepř
 
Jak na to  

- na másle a oleji osmahnout plátky česneku a anglickou slaninu
- přidat chilli papričky a scezený hrášek, prohřát
- přisolit a opepřit, vmíchat rozemnutou majoránku
.

sobota 26. dubna 2014

Shepherd´s pie

Shepherd´s pie



Masový základ

  • 1000 g mletého hovězího masa (nebo jehněčího, skopového, vepřového)
  • 250 ml vývaru
  • 150 ml červeného vína
  • 130 g mrkve (1 velká)
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 80 g rajčatového protlaku (2 polévkové lžíce)
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 3 - 5 stroužků česneku
  • 2 polévkové lžíce worcestrové omáčky
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • čerstvý rozmarýn
  • sůl, pepř


Bramborová kaše na pokrytí

  • 1000 g oloupaných brambor
  • 120 g sýru čedar
  • 100 ml 12% smetany
  • 50 g másla
  • 3 polévkové lžíce nasekané pažitky, petrželky nebo jarní cibulky
  • sůl, kmín


Jak na to  

- po částech na olivovém oleji opéct mleté maso
- osolit, opepřit, vmíchat utřený česnek, přendat do mísy
- na pánev přilít olej, orestovat cibuli a mrkev
- přidat worcestrovou omáčku, orestovat rajčatový protlak, vrátit maso, přilít víno a vývar, posypat rozmarýnem
okolo 20 minut podusit doměkka
- brambory uvařit, rozšťouchat s máslem, vlít smetanu, rozmíchat na hladkou kaši, vmíchat 3/4 nastrouhaného sýra s nasekanou pažitkou, dochutit
- do zapékací mísy urovnat maso, pokrýt bramborovou kaší, posypat zbytkem sýra
- péct 15 - 20 minut dozlatova
.