pátek 31. ledna 2014

Medovník

Medovník z roztíraného těsta

Plechovku Salka je nutno vařit den před pečením! 
Hotový medovník potřebuje po sestavení několik hodin na uležení.


Rozpis na medovník o průměru 23 centimetrů. 


Korpus

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla (celá kostka)
  • 220 g cukru krupice
  • 100 g medu (3 polévkové lžíce) 
  • 8 g jedlé sody (1 čajová lžička)
  • 3 vejce
  • 3 polévkové lžíce mléka
  • 1 zarovnaná kávová lžička soli


Směs na potírání

  • 60 g cukru krupice (3 polévkové lžíce)
  • 60 ml rumu (5 - 6 polévkových lžic)
  • 50 ml vody (5 polévkových lžic)

Krém

  • 250 g másla (1 kostka)
  • 100 g jader vlašských ořechů 
  • 1 slazené zahuštěné mléko v plechovce - Salko


Jak na to  

- smíchat ingredience na těsto
- podle formy vyznačit kola na papír (6 - 7x), rozetřít těsto, péct vždy okolo 8 minut na 180 °C
- vykrojit placky podle formy, odkrojky odložit stranou
- svařit vodu s cukrem, vmíchat rum
- prošlehat karamelizované Salko s máslem a s 2/3 nastrouhaných ořechů
- upečený medový plát potřít rumovou směsí, natřít krémem, přiklopit dalším plátem
- na závěr potřít krémem i boky, posypat rozdrobenými odkrojky smíchanými se zbytkem ořechů
- před podáváním nechat rozležet
.

úterý 21. ledna 2014

Plněné roštěnky po italsku

Roštěnky plněné pršutem a gorgonzolou


  • 900 g roštěné
  • 400 g sekaných konzervovaných loupaných rajčat
  • 300 ml bílého vína
  • 100 g cibule (1 větší)
  • 50 g gorgonzoly
  • 50 g pršutu nebo tyrolského špeku
  • 50 g mrkve
  • 30 g másla (15 + 15)
  • 25 g řapíkatého celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička sušeného tymiánu
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • sůl, pepř


Jak na to  

- plátky roštěné naklepat, naříznout kapsu, naplnit gorgonzolou zamotanou do pršutu
- ohnout do podkovy, stáhnout provázkem
- osolit, opepřit, zprudka zatáhnout na oleji s máslem, přendat do pekáče
- na pánev přidat máslo, orestovat cibuli, přidat mrkev a celer, restovat několik minut
- vmíchat tymián, zalít bílým vínem, po odpaření alkoholu promíchat s rajčaty a česnekem
- přivést k varu, nalít k roštěnkám
- péct zakryté při 150 °C  80 - 90 minut 
.

pátek 17. ledna 2014

Roastbeef

Roastbeef


  • 700 g nízkého roštěnce
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce worcestrové omáčky
  • zelený a černý pepř
  • sůl


Jak na to  

- maso odblanit, zbavit tukových částí, svázat provázkem, posypat pepřem, potřít olejem a worcestrovou omáčkou
- nechat v chladu uležet
- osolit, zprudka opéct všechny strany
- bez zakrytí péct okolo 50 minut při 140 °C, po 20 minutách pečení obrátit
- před krájením nechat 15 - 20 minut odležet
.

čtvrtek 16. ledna 2014

Vepřový ovar

Vepřový ovar


  • 1500 g vepřového kolena nebo plece s kostí a kůží nebo lalok 
  • 150 g cibule (1 velká)
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 70 g kořenové petržele
  • 8 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 3 bobkové listy
  • 3 čajové lžičky soli


Jak na to  

- do osolené studené vody přidat zeleninu a koření, přivést k varu
- vložit maso, nechat cca 3 hodiny zakryté zvolna probublávat
.

středa 15. ledna 2014

Salát s krevetami a avokádem

Salát s krevetami a avokádem


Základ

  • 400 g krevet v mírně slaném nálevu, váha po scezení
  • 30 g másla
  • 3 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 1 polévková lžíce olivového oleje


 Dresink

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce drcených loupaných rajčat
  • 1 polévková lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 1 polévková lžíce balsamikového octa
  • sůl, pepř


K servírování

  • avokádo
  • šťáva z půlky citronu
  • zelený salát, např. ledový, římský, hlávkový...
  • zelená petrželka


Jak na to  

- na olivovém oleji povařit sekaná rajčata, vmíchat javorový sirup a balsamikový ocet, minutu vařit
- osolit a opepřit, dresink nechat vychladnout
- na olivovém oleji a másle nechat rozvonět česnek a chilli papričku, prohřát krevety
- servírovat na salátu s kousky avokáda, přelité dresinkem, posypat zelenou petrželkou
.

neděle 12. ledna 2014

Hamburger

Hovězí hamburger

 
Rozpis na 3 hamburgery.


Základ

  • 300 g hovězího masa, ideálně krk nebo plec
  • 3 hamburgerové žemle
  • 1 polévková lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
  • 1 kávová lžička worcestrové omáčky
  • sůl, pepř


Volitelné přílohy

  • plátky sýra, slaniny, kyselé okurky, cibule, rajčete...
  • vejce jako volské oko
  • listy zeleného nebo ledového salátu, rukola...
  • dresinky, kečup, hořčice...
  • karamelizovaná cibule: 80 g cibule, 20 g másla, 1 čajová lžička cukru


Jak na to  

- jako první připravit volské oko, slaninu, cibuli (samozřejmě, jen pokud budeme dávat)
- mleté maso lehce promíchat s worcestrovou omáčkou, vytvarovat do koule, zmáčknout
- osolit, opepřit, každou stranu 3 - 5 minut restovat 
- nechat odpočinout
- opéct vnitřní strany rozříznuté žemle
- podle chuti sestavit
.

pátek 10. ledna 2014

Hamburgerová žemle

Hamburgerová žemle


Rozpis na 8 kusů.

  • 300 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 100 g polohrubé mouky
  • 80 g másla do těsta 
  • 30 g medu (1 polévková lžíce)
  • 15 g droždí 
  • 10 g soli 
  • 3 vejce (2 do těsta, 1 na potření)
  • 1 kávová lžička cukru
  • sezamová semínka


Jak na to  

- rozpustit máslo, nechat vychladnout
- ve vlažném mléce rozmíchat cukr, mouku a droždí, nechat vzejít kvásek
- proseté mouky smíchat se solí
- přidat kvásek, vejce, med a rozpuštěné máslo, zpracovat hladké těsto, dát 1 hodinu kynout
- vytvarovat žemle, půl hodiny nechat kynout
- potřít rozšlehaným vejcem, posypat sezamem
- péct 15 minut při 180 °C
.