úterý 14. května 2013

Špenátový salát s jahodami

Špenátový salát s jahodami, medovobalzamikovým dresinkem a plátky mandlí


Základ

  • listy baby špenátu
  • jahody
  • plátky mandlí
  • špetka čerstvě mletého pepře 


Dresink

  • 2 polévkové lžíce medu (50 g)
  • 1 polévková lžíce balzamikového octa (10 g)˙


Jak na to  

- smíchat balzamikový ocet s medem
- opláchnuté a osušené lístky špenátu naskládat na talíř, posypat pokrájenými jahodami
- opepřit, pokapat dresinkem, posypat plátky mandlí
.

pátek 10. května 2013

Tvarohové strouhané řezy

Tvarohové strouhané řezy


Rozpis surovin je na hluboký plech o rozměru 30 x 40 centimetrů.


Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 300 g másla
  • 40 g kakaa (3 - 4  polévkové lžíce)
  • 7 g kypřicího prášku do pečiva (1/2 sáčku)
  • 6 - 8 polévkových lžic mléka
  • 2 žloutky


Tvarohová náplň

  • 750 g tvarohu (3x kostka po 250 g)
  • 200 - 250 g cukru krupice
  • 5 bílků
  • 4 polévkové lžíce rumu
  • 3 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • nastrouhaná kůra z citronu 
  • špetka soli


Jak na to
 

- z uvedených surovin zpracovat těsto, na 30 minut odložit jednu půlku do mrazáku, druhou do lednice
- rozmíchat tvaroh s cukrem, žloutky, rumem a citronovou kůrou
- nahrubo nastrouhat těsto z mrazáku, odložit do lednice
- druhou část těsta rozválet na plech
- ušlehat tuhý sníh z bílků, vmíchat do tvarohu, natřít na těsto
- posypat nastrouhaným těstem
- péct cca 30 minut na 180 °C 
.

pondělí 6. května 2013

Kuře Cacciatore

Kuře Cacciatore


  • 800 g kuřecích stehenních nebo prsních řízků
  • 800 g sekaných konzervovaných rajčat 
  • 150  - 200 g Mascarpone
  • 100 g cibule červené nebo bílé (1 střední)
  • 20 - 30 ks černých vypeckovaných oliv
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky cukru
  • hrst čerstvé bazalky
  • sůl, pepř


Jak na to
 

- zlehka orestovat nakrájenou cibuli, přidat česnek, sekaná rajčata a cukr, 20 minut povařit
- plátky kuřecího osolit, opepřit, zprudka opéct
- do rajčatové směsi vmíchat Mascarpone, olivy a bazalku
- část omáčky nalít do pekáčku, naskládat orestované maso, zalít zbytkem omáčky
- péct na 200 °C po dobu 30 až 40 minut
.

pátek 3. května 2013

Pečené bylinkové brambory

Tymiánové brambory pečené ve vývaru


  • 600 g brambor (6 - 7 středních)
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 80 g másla
  • 10 g čerstvého tymiánu nebo oregana, rozmarýnu, petrželky...
  • 5 stroužků česneku
  • 1 polévková lžíce šťávy z citronu
  • sůl, pepř


Jak na to
 

- omyté brambory nakrájet na 1/4, naskládat do máslem vymazané mísy, osolit a opepřit
- ve vývaru rozpustit máslo, rozmíchat utřený česnek, nasekaný tymián a šťávu z citronu, zalít brambory
- zakrýt alobalem, na několika místech ho propíchnout
- péct na 180 °C 30 - 40 minut 
- sundat alobal, zvýšit teplotu, dopéct 15 až 20 minut do zlatova
.

čtvrtek 2. května 2013

Adobo

Adobo - filipínská úprava vepřového masa


  • 1000 g vepřové plece
  • 100 ml olivového oleje
  • 100 ml jablečného octa
  • 100 ml sójové omáčky
  • 25 g třtinového cukru
  • 12 větších stroužků česneku
  • 3 ks bobkového listu
  • sůl, pepř


Jak na to
 

- na olivovém oleji nechat rozvonět 4 prolisované stroužky česneku
- zprudka opéct maso
- zasypat cukrem, nechat zkaramelizovat, přidat zbytek česneku
- nalít ocet smíchaný se sójovou omáčkou, po minutě osolit a opepřit, přidat bobkový list
- zalít horkou vodou, cca 3 hodiny zakryté dusit
.

středa 1. května 2013

Petrželový salát

Salát z petrželové natě s římským salátem, cibulí a kapary


  • 100 g listů zeleného salátu - římský, ledový, polníček...
  • 40 g čerstvé petrželové natě
  • kapary ve slaném nálevu (2 - 3 polévkové lžíce)
  • červená cibule
  • šťáva z citronu
  • olivový olej
  • pepř
  • parmazán, nebo kozí sýr nebo tvrdý sýr nebo mozzarella... nemusí být


Jak na to
 

- smíchat petrželovou nať s pokrájenými listy salátu
- posypat proužky cibule, přidat kapary, šťávu z citronu a olivový olej
- opepřit čerstvě mletým pepřem
- ev. přidat plátky parmazánu nebo kostičky gorgonzoly, kozí sýr...
.

Kuře po kavkazsku

Kuře po kavkazsku


  • 1000 g kuřecího masa (prsní nebo stehenní řízky nebo vykostěné kuře)
  • 400 g  30% smetany (2 kelímky)
  • 200 ml kuřecího vývaru nebo vody
  • 100 g cibule (1 větší)
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 60 g mletých jader vlašských ořechů (z 12 větších kusů)
  • 50 g másla
  • 20 - 30 ml citronové šťávy
  • 10 g kari koření (2 vrchovaté čajové lžičky)
  • sůl, pepř 


Jak na to
 

- na másle zesklovatět cibuli, lehce osmahnout proužky masa
- osolit, opepřit, zalít 200 ml vývaru
- po vyvaření vody přidat kari koření, rajčatový protlak, krátce orestovat
- vmíchat smetanu, mletá jádra ořechů a šťávu z citronu
- přivést k varu, vypnout
.