neděle 7. října 2012

Pórková polévka

Pórková polévka


  • 250 g brambor 
  • 200 g očistěného pórku
  • 100 g 12% smetany 
  • 30 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 čajové lžičky majoránky
  • kuřecí vývar nebo voda
  • sůl, pepř
  • 31% smetana, parmazán a krutonky pro servírování


Jak na to

- pórek nakrájet na kolečka, propláchnout pod tekoucí vodou
- na másle 6 - 8 minut restovat, přisypat pokrájené brambory, minutu smažit
- osolit, opepřit, zalít vodou nebo vývarem, 15 minut povařit
- odstavit, rozmixovat
- vrátit na sporák, vlít smetanu, vmíchat utřený česnek a rozemnutou majoránku
- přivést k varu, vypnout
.

čtvrtek 4. října 2012

Skladování česneku

Skladování česneku vázáním a návod na výrobu AGE - Aged Garlic Extract



Jak na to  

- zbytky stonků protáhnout provázkem, jeden konec nechat 10 - 15 cm dlouhý
- u první palice na provázku udělat očko, zavěsit na skobu
- navazovat od shora další palice
- zavěsit do chladnější tmavé suché místnosti
.

pátek 14. září 2012

Vlašské medové řezy

Vlašské medové řezy neboli Nebe v hubě

Řezy připravíme 1,5 až 2 dny předem, musí se rozležet a změknout!


Rozpis pro plech velikosti 30 x 40 centimetrů, ideálně nízký.
Je fajn mít k dispozici plechy dva.


Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g cukru moučky
  • 200 g másla
  • 65 g medu (2 polévkové lžíce)
  • 6 g jedlé sody bicarbony (2 čajové lžičky)
  • 3 polévkové lžíce rumu  (2+1)
  • 2 vejce
  • 2 polévkové lžíce mléka 
  • 1 vanilkový cukr


Medový griliáš

  • 400 g jader vlašských ořechů
  • 130 g másla
  • 100 g medu (3 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 60 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr


Krém

  • 600 ml mléka
  • 400 g másla
  • 160 g cukru krupice
  • 70 g bramborového škrobu (3 polévkové lžíce)
  • 60 g hladké mouky (3 polévkové lžíce)
  • 2 polévkové lžíce šťávy z citronu
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu


Jak na to

- z uvedených surovin zpracovat těsto, dát na 20 minut do chladna 
- vyválet 2 stejné placky velikosti plechu 
- na pánvi připravit ořechovou směs a potřít s ní jednu placku
- obě placky upéct dozlatova
- uvařit kaši z mouky, mléka a bramborového škrobu, nechat vychladnout
- utřít máslo s cukrem a postupně vmíchat zchladlou kaši
- placku bez ořechů potřít rumem, nanést krém a přikrýt plackou s ořechy
- nechat 2 dny v chladu změknout
.

čtvrtek 6. září 2012

Smetanový nepečený ovocný dort

Smetanový nepečený jahodový dort


Rozpis pro kulatou otvírací formu o průměru 23 centimetrů.

  • 600 g 15% zakysané smetany (3 kelímky)
  • 400 g 33 - 40% smetany (2 kelímky)
  • 80 - 100 ks dětských piškotů
  • 10 - 15 ml likéru, nejlépe mandlového, např. Amaretto, Barbero
  • 3 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 2 polévkové lžíce cukru moučky
  • 1/2 čajové lžičky šťávy z citronu
  • jahody nebo meruňky, broskve, borůvky...


Jak na to  

- dno formy pokrýt souvislou vrstvou piškotů, rovnou stranou dolů
- lehce pokapat mandlovým likérem smíchaným s citronovou šťávou a vanilkovým extraktem
- ušlehat smetany s vanilkovým cukrem, vmíchat zakysané smetany, vanilkový extrakt a cukr moučku
- nanést vrstvu na piškoty
- lehce vmáčknout půlky jahod, nanést další šlehačkovou vrstvu
- poskládat piškoty, nanést zbytek šlehačkové směsi
- nechat několik hodin ztuhnout v lednici
.

úterý 4. září 2012

Chilli con carne

Chilli con carne


  • 500 g hovězího zadního masa
  • 400 g loupaných krájených konzervovaných rajčat (1 plechovka)
  • 400 g konzervovaných červených fazolí v mírně slaném nálevu (1 plechovka)
  • 300 ml hovězího vývaru nebo kostka bujónu
  • 160 g cibule (1 velká)
  • 150 g červené masité papriky
  • 50 g rajčatového protlaku (2 polévkové lžíce)
  • 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • římský kmín, chilli, sladká mletá paprika, majoránka, cukr, mletá skořice
  • sůl, pepř
  • 4 - 8 gramů hořké čokolády nebo 1 čajová lžička kakaového prášku (nemusí být)


Jak na to  

- na pánvi nasucho opražit římský kmín, odložit na talířek
- na pánev nalít olej, orestovat cibuli, přidat česnek
- nasypat pokrájenou papriku, podusit, vmíchat mletou papriku a chilli
- obsah pánve shrnout ke kraji, zvýšit teplotu, na uvolněném místě po částech orestovat maso
- vmíchat pepř, sůl, cukr, majoránku, skořici, krátce orestovat protlak
- nalít rajčata a vývar, 30 minut zakryté povařit
- přidat scezené fazole a v případě experimentování také čokoládu nebo kakao
- zakryté 10 - 12 minut povařit
- vypnout, pod pokličkou nechat 8 - 10 minut dojít
.

Ovocná smetanová omáčka

Ovocná smetanová omáčka na knedlíky, palačinky, lívance


  • 250 g ovoce např. jahod, borůvek, malin, ostružin, třešní, višní, rybízu...
  • 200 g 31 - 33% smetany (1 kelímek)
  • 50 - 80 g cukru moučky (2 polévkové lžíce)
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • šťáva z citronu pro dochucení


Jak na to  

- nahrubo rozmačkat ovoce, v hrnci ho smíchat s cukrem a vodou
- 2 - 3 minuty povařit
- podle potřeby dochutit cukrem nebo šťávou z citronu
- vmíchat vanilkový extrakt a smetanu
- přivést k varu, vypnout
.

pondělí 3. září 2012

Ovocné kynuté knedlíky

Ovocné kynuté knedlíky


Rozpis na cca 15 knedlíků.

  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 - 250 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička cukru krupice 
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • ovoce, povidla, marmeláda...
  • máslo, cukr a tvaroh na posypání a polití


Jak na to  

- ve vlažném mléce rozmíchat cukr, mouku a rozdrobené droždí, nechat vzejít kvásek
- smíchat mouku se solí, kváskem a v mléce prošlehaným vejcem, vypracovat těsto, poprášit moukou
- nechat v teple zakryté 50 - 60 minut kynout
- vyválet, vykrájet kola, naplnit, zabalit, nechat 10 minut kynout
- vkládat do vroucí vody, po 2 minutách obrátit, 2 - 2,5 minuty dovařit
- ihned vyndat z vody a ihned propíchnout párátkem
.