pondělí 13. srpna 2012

Borůvkový koláč

Rychlý ovocný koláč s borůvkami a drobenkou
  
 Mišu, díky za recept :-)


Rozpis pro plech o rozměrech 30 x 40 centimetrů.


Těsto

  • 400 g polohrubé mouky
  • 300 ml bílého jogurtu
  • 180 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 2 vejce 
  • 1 kypřicí prášek do pečiva (15 g)
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 vanilkový cukr
  • 0 - 6 polévkových lžic mléka 
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu 


 Drobenka

  • 160 g polohrubé mouky (může být i hrubá)
  • 80 g cukru krupice
  • 80 g másla


Ovoce

  • 500 - 1500 ml borůvek 

Jak na to  

- na drobenku smíchat mouku s cukrem, promačkávat s máslem, odložit do lednice
- smíchat prosetou mouku s cukry, práškem do pečiva, jogurtem, vejci, rozpuštěným máslem a extraktem
- podle potřeby přidávat po lžících mléko
- těsto rozetřít na vymazaný a vysypaný plech, posypat ovocem a drobenkou
- péct 30 - 35 minut při 180 °C
.

Le boeuf à la ficelle

Hovězí maso vařené na provázku neboli Le boeuf à la ficelle


  • 500 - 600 g hovězího masa vcelku (může být kýta, plec, roštěná, svíčková)
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 120 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 60 g pórku
  • 8 kuliček pepře
  • 3 bobkové listy
  • snítka tymiánu
  • hovězí vývar
  • sůl, pepř 


    Jak na to  

    - maso upravit do tvaru válečku, svázat, na koncích navázat provázek, zavěsit na vařečku
    - v hrnci dát vařit vývar, přidat pepř, bobkový list, tymián a rozkrojenou cibuli
    - blanšírovat mrkev, celer a pórek
    - do vroucího vývaru ponořit maso zavěšené na vařečce, 15 minut povařit
    .

    pátek 10. srpna 2012

    Celer na medu

    Celer restovaný na másle, medu a bylinkách


    • větší celer
    • polévková lžíce medu
    • čerstvé bylinky - tymián, oregano, bazalka...
    • máslo


    Jak na to  

    - očištěný celer nakrájet na 1,5 cm silná kola, škrabkou na brambory je nařezat hobliny
    - restovat na másle dozlatova
    - do poslední várky na jedné pánvi vmíchat med, nechat zkaramelizovat
    - do poslední várky na druhé pánvi vmíchat bylinky
    - vše smíchat
    .

    čtvrtek 9. srpna 2012

    Hovězí vývar

    Hovězí vývar a Hovězí polévka


    • 1500 g hovězího masa na vývar (žebra i s masem, hrudí, oháňka, morkové kosti)
    • 150 g cibule (1 velká)
    • kořenová zelenina: 100 g mrkve, 100 g petržele, 100 g celeru
    • 8 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 2 bobkové listy
    • sůl

    Jak na to  

    - maso opláchnout, lehce naklepat
    - dát do většího hrnce společně s rozpůlenou cibulí, pepřem, novým kořením, bobkovým listem
    - zalít studenou vodou, zakrýt, zvolna táhnout 3 hodiny, sbírat tmavé sraženiny
    - přidat pokrájenou zeleninu, osolit, zvolna táhnout další hodinu
    - odstavit, scedit, z chladnoucí hladiny sbírat tuk
    - pro extra silný vývar nebo pro zamrazení dále vařit na velice mírném plameni do zredukování na třetinu
    .

    pondělí 6. srpna 2012

    Lečo

    Lečo s klobásou a vejci


    • 500 g rajčat 
    • 400 g zelené papriky
    • 120 g klobásy nebo šunky, šunkového salámu, kvalitních špekáčků
    • 100 g cibule (1 větší)
    • 60 g másla
    • 20 g rajčatového protlaku
    • 2 vejce
    • sůl, kmín, mletý pepř


    Jak na to  

    - na másle 5 minut restovat cibuli, přidat klobásu, opéct
    - přidat pokrájené papriky, bez zakrytí dusit do vyvaření vody z paprik
    - vmíchat rajčatový protlak, krátce orestovat
    - přidat rozkrájená rajčata, vmíchat sůl, kmín a pepř, 5 - 8 minut povařit bez zakrytí
    - přidat vajíčka, 1 - 2 minuty míchat do zhoustnutí
    .

    úterý 31. července 2012

    Zuppa alla Pavese

    Italská polévka Pavesa - Zuppa alla Pavese


    Rozpis na jednu porci.

    • 250 ml vývaru
    • 2 - 3 plátky bílé bagety
    • 1 vejce
    • parmazán
    • kousek másla
    • sůl, pepř
    • pažitka, petrželka


    Jak na to  

    - plátky bagety lehce pomazat máslem, opéct dozlatova
    - opečenou bagetu a rozklepnuté vejce dát na dno mísy, osolit a opepřit, zalít vroucím vývarem
    - posypat strouhaným parmazánem
    - ev. zapéct v troubě nebo pod grilem
    .

    Živáňská

    Živáňská pečená v alobalu


    Rozpis na jednu velkou porci.

    • 250 g brambor (2 větší)
    • 180 g vepřové plece
    • 40 g špeku
    • 1/2 větší klobásy (gombasecká, uherská, čabajka)
    • 1/2 menší cibule
    • sůl, kmín, pepř
    • alobal

      Jak na to  

      - rozkrájet syrové brambory, maso, špek, klobásu a cibuli
      - dát do mísy, osolit, opepřit a pokmínovat, dobře promíchat
      - porce pokládat na zdvojený alobal, důkladně zabalit a uzavřít
      - pod žhavým uhlím péct 45 - 55 minut
      .