čtvrtek 30. června 2011

Obalovaný květák

Obalovaný smažený květák neboli karfiol


  • květák
  • vejce
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička kmínu
  • sádlo nebo slunečnicový olej na smažení


    Jak na to  

    - růžičky květáku vařit 6 - 10 minut v osolené a okmínované vodě 
    - obalit v trojobale
    - osmažit dozlatova
    .

    úterý 28. června 2011

    Koule v zelí

    Mleté koule v kysaném zelí


    • 500 g mletého masa
    • 500 g kysaného zelí
    • 520 g sladkého kečupu
    • 3 polévkové lžíce strouhanky
    • 2 vejce
    • 1 čajová lžička soli
    • 1 čajová lžička sušeného česneku
    • 1 čajová lžička majoránky
    • 1 čajová lžička mletého pepře
    • 1/2 čajové  lžičky drceného kmínu
    • 1/2 čajové lžičky pálivé papriky
    • 1 čajová lžička plnotučné nebo dijonské hořčice 
    • smetana k podávání - nemusí  být


    Jak na to  

    - mleté maso zpracovat s vejci, strouhankou, česnekem, majoránkou, paprikou, hořčicí, solí, pepřem a kmínem
    - vytvořit 10 - 12 koulí, vložit do vroucí vody, po 5 minutách přidat zelí
    - vmíchat kečup, 15 minut povařit
    .

    neděle 26. června 2011

    Bábovka olejová hrnková

    Opravdu rychlá a jednoduchá hrnková olejová bábovka


     V rozpisu uvedený hrnek má objem 250 mililitrů.

    • 2 a půl hrnku polohrubé mouky
    • 2 - 3 polévkové lžíce kakaa
    • 2 vejce nebo 4 žloutky
    • 1 hrnek cukru krupice
    • 1 vanilkový cukr
    • 1 kypřicí prášek do pečiva
    • 1 hrnek slunečnicového oleje
    • 1 hrnek mléka (nebo vody)
    • 1/2 čajové lžičky soli
    • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje na vymazání formy a 2 polévkové lžíce strouhanky nebo hrubé mouky na vysypání formy
    • moučkový cukr na posypání


    Jak na to  

    - smíchat mouku s práškem do pečiva, solí a cukry
    - vmíchat mléko, vejce a olej, dobře promíchat
    - oddělit 1/3 těsta, vmíchat kakao
    - nandat do dobře vymazané a vysypané formy
    - péct 10 minut při 180 °C, snížit teplotu na 150 °C a dopéct cca 40 minut
    .

      čtvrtek 23. června 2011

      Vepřový přírodní plátek

      Vepřový přírodní plátek


      • 600 g vepřové krkovice bez kosti (nebo pečeně nebo plece)
      • 8 polévkových lžic slunečnicového oleje nebo sádla
      • 3 - 4 cibule
      • 1/4 kávové lžičky kmínu
      • sůl
      • pepř


      Jak na to  

      - plátky naříznout, lehce naklepat, osolit a opepřit
      - krátce zprudka opéct
      - v hrnci na oleji osmahnout cibuli, přidat plátky, okmínovat
      - podlít, 30 minut dusit zakryté doměkka
      .

      středa 22. června 2011

      Špenát na másle

      Špenát na másle


      • 450 g mražených špenátových listů
      • 50 g másla
      • 2 - 3 stroužky česneku
      • 1 kávová lžička soli


      Jak na to  

      - na másle nechat povolit osolené mražené špenátové listy
      - povařit do vyvaření přebytečné vody
      - vmíchat dozlatova opečené plátky česneku
      .

      úterý 21. června 2011

      Žampiony na másle

      Žampiony dušené na másle


      • 500 g žampionů
      • 50 g másla
      • 1 čajová lžička kmínu
      • 1 čajová lžička soli

      Jak na to  

      - očištěné a oloupané žampiony pokrájet na půlcentimetrové plátky
      - osmahnout na másle, přidat sůl a kmín, dusit zakryté ve vlastní šťávě
      - odkrýt, nechat vyvařit vodu, opéct dozlatova
      .

      pondělí 20. června 2011

      Květáková polévka

      Květáková polévka


      Základ

      • 1 střední květák
      • 1 polévková lžíce octa 
      • 1/2 čajové lžičky kmínu
      • špetka mletého muškátového oříšku
      • kostka zeleninového bujonu (nemusí být)
      • sůl, pepř
      • 1 vejce


      Jíška

      • 40 g slunečnicového oleje nebo sádla nebo másla (4 polévkové lžíce)
      • 40 g hladké mouky (2 polévkové lžíce) 


      Jak na to  

      - květák rozdělit na růžičky, opláchnout, dát do vroucí vody společně s bujonem, solí, kmínem a pepřem
      - po 3 - 5 minutách pár růžiček vyjmout, zchladit, odložit
      - vařit doměkka, květák rozšťouchat
      - zahustit jíškou, 10 minut povařit
      - na závěr vmíchat vejce prošlehané se lžící vody
      - dochutit muškátovým oříškem, solí, pepřem
      .