středa 9. února 2022

Thajské kuřecí karí

Thajské červené kuřecí karí


  • 400 g kuřecích prsních nebo stehenních řízků
  • 400 ml plnotučného kokosového mléka 
  • 250 g mladé cukety
  • 150 g šalotky
  • 150 g červené silnostěnné papriky
  • 100 g červené kari pasty
  • 40 g očištěného zázvoru 
  • 1 stroužek česneku
  • 1 limeta
  • 1 až 3 polévkové lžíce rybí omáčky
  • 1 až 3 čajové lžičky cukru (třtinový nebo bílý)
  • olivový nebo slunečnicový olej
  • sůl
  • kuřecí vývar nebo voda k úpravě hustoty
  • k servírování: pálivá paprička, chilli vločky, koriandr, bazalka, limetové listy, pražené ořechy...

 
Jak na to  

- cukety nakrájet na půlcentimetrová kolečka, rozložit na plech, potřít olejem, jemně osolit
- 20 až 30 minut péct v troubě při 190 °C do zlatova (nebo je do hněda opéct na pánvi)
- na pánvi zahřát česnek, přidat šalotku a zázvor, okolo 5 minut na mírném plameni promíchávat
- přidat pokrájené maso, posolit, lehce zvýšit teplotu, kousky masa nechat ze všech stran zatáhnout
- obsah pánve stáhnout do mísy, zatím odložit stranou
- pánev vrátit na sporák, dát na ni kari pastu, okolo minuty míchat
- přilít kokosové mléko, důkladně rozmíchat
- přidat odložené kuřecí kousky se šalotkou, česnekem a zázvorem a na kostičky nakrájenou papriku a opečenou cuketu
- podle potřeby naředit vývarem nebo vodou, dochutit rybí omáčkou, šťávou z limety a cukrem
- přivést k varu, stáhnout teplotu, okolo 8 minut povařit
- podávat s rýží, plackami, pečivem
.

Thajské červené karí neboli Thai red curry patří z nejznámějším zástupcům thajské kuchyně. Dělá se s kuřecím nebo rybím masem, s krevetami nebo třeba jen se zeleninou jako je lilek, květák, brokolice... Můžeme použít i houby.


Příprava cukety

Zapneme troubu, nastavíme na 190 °C.

  • Cuketu opláchneme, osušíme a nakrájíme na půlcentimetrová kolečka.
  • Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem.
    Do hrnku odlejeme menší polévkovou lžíci oleje, každé kolečko s ním pomocí mašlovačky jemně potřeme.
    Mírně je osolíme.
    Tak na dvakrát vezmeme mezi prsty sůl.

  • Plech s kolečky cukety vložíme do trouby.
  • Okolo 25 minut je opékáme dozlatova.
    Doba bude záležet na stáří cukety.
    Čerstvější bude obsahovat více vody, v troubě pobude o chvilku déle.

  • Opečenou cuketu vyndáme z trouby.
  • Pokud jsme mezitím postoupili ke kroku, kdy je na řadě, hned ji použijeme.
    V opačném případě ji ještě na chvilku odložíme.


Příprava

Sloupnuté šalotky nakrájíme na drobno.
Oloupaný větší stroužek česneku najemno utřeme nebo prolisujeme.
Opláchnutou a osušenou papriku nakrájíme na malé kostičky.

Zázvor oškrábneme a jemně nastrouháme.
Strouháme ho do misky, abychom zachytili i šťávu, kterou tlakem pustí.
Slupka jde dobře seškrábnout čajovou lžičkou.

Maso opláchneme studenou vodou, dobře ho osušíme.
Nakrájíme ho na kostky nebo nudličky. 
 

Orestování 

  • Na rozehřátou pánev nalijeme polévkovou lžící oleje.
  • Přidáme česnek, na mírném plameni ho necháme okolo půl minuty rozvonět.
    Nasypeme šalotku a zázvor a stále na mírném plameni pět minut promícháváme.

  • Lehce zvýšíme teplotu.
  • Na pánev přisypeme kousky kuřecího masa.
    Během zhruba deseti minut je ze všech stran mírně osmahneme.
    Maso se zatáhne, zůstane šťavnatější.
    Celý obsah pánve stáhneme do mísy a zatím odložíme stranou.


Ochucení a povaření

  • Pánev vrátíme na sporák.
  • Dáme na ni tři polévkové lžíce kari pasty.
    Minutu ji na mírném plameni zahříváme.
    Přilijeme kokosové mléko, promícháváme do hladkého spojení s pastou.

  • Přidáme odložené osmahnuté kousky kuřete.
  • Z mísy pečlivě stáhneme i všechnu šalotku, zázvor, česnek a šťávu, kterou maso pustilo.
    Vmícháme také pokrájenou papriku a opečenou cuketu.
    Pár opečených cuket můžeme odložit stranou a použít je do talířů při servírování.
    Pokud je potřeba, omáčku naředíme vmícháním pár lžic vývaru nebo vody.

  • Přidáme dvě až tři polévkové lžíce rybí omáčky a jednu až dvě polévkové lžíce šťávy z limetky.
  • Chuť doladíme vmícháním jedné až tří čajových lžiček cukru, podle potřeby přisolíme.
    Přivedeme k varu, stáhneme teplotu.
    Okolo osmi minut za občasného promíchání na mírném plameni povaříme.
    Vypneme.

Nejčastější přílohou k Thajskému karí je rýže. Ale fajn budou i kukuřičné nebo pšeničné placky, chleba naan, pečivo, rýžové nudle, těstoviny...
Porce doplníme lístky koriandru nebo limety, pálivou papričkou nebo chilli vločkami, můžou být i pražené ořechy, třeba arašídy, bazalka







TIP!  Cuketu můžeme místo opečení v troubě opéct na pánvi. Nakrájíme ji na kostky, kolečka nebo nudličky, promícháváme je na malém množství oleje na rozpálené pánvi.

TIP!  Zázvor při strouhání otáčíme, strouháme ho po obvodu, na konci nám v ruce zbydou vlákna, ty vyhodíme.
Strouháme ho do misky, abychom zachytili i šťávu, kterou tlakem pustí.

TIP!  Kokosové mléko můžeme použít plnotučné nebo obyčejné. Výběrem ovlivníme hustotu.
Pokud preferujeme řidší variantu, bude stačit mléko obyčejné.
Pro případ, že bychom pak omáčku potřebovali zahustit, rozmícháme v malém množství studené vody jednu až dvě polévkové lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu. Vmícháme k omáčce a minutu až dvě povaříme.
Na fotkách je příprava s mlékem plnotučným, bez ředění.

 
Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat