pondělí 3. ledna 2022

Žampionová omáčka

Žampionová omáčka


  • 500 g žampionů, ideálně hnědých
  • 500 ml drůbežího vývaru
  • 100 ml bílého vína
  • 80 g cibule 
  • 40 g másla (25 + 15)
  • 35 g polohrubé mouky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky miso pasty 
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • sůl, pepř

 
Jak na to  

- na oleji s kouskem másla 5 minut promíchávat cibuli
- přidat plátky česneku a žampionů, po vyvaření vody lehce orestovat
- přisypat mouku, promíchat, po minutě zalít vínem, přivést k varu
- přilít vývar, nasypat tymián, 15 minut na mírném plameni povařit
- vmíchat miso pastu, dochutit, ev. zředit, minutu povařit
- vmíchat kousek studeného másla, vypnout
.

Rychlá žampionová omáčka s univerzálním použitím. Hodí se ke kuřecím, hovězím či vepřovým plátkům, ke karbanátkům, k uzenému. 
Ale i sama, bez doprovodu masa, výborně doplní těstoviny, bramborovou kaši, brambory nebo knedlíky.


Příprava

Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku dlaní zmačkneme a nakrájíme na plátky.
Pokud je potřeba, žampiony očistíme a opláchneme.
Necháme je v cedníku nebo na utěrce okapat, nakrájíme je na plátky.


Orestování, zahuštění a povaření

  • V hlubší pánvi zahřejeme olej a 25 gramů másla.
  • Přidáme nakrájenou cibuli, na mírném plameni ji okolo 5 minut restujeme.

  • Přisypeme plátky česneku a žampionů.
  • Okolo 10 minut opatrně promícháváme.
    Voda, kterou pustily houby se vyvaří, žampiony se začnou lehce opékat.
    Zvýšíme teplotu, zhruba po minutě začnou plátky chytat zlatavý nádech.
    Ještě minutu restujeme.

  • Snížíme teplotu, přisypeme mouku, opatrně minutu mícháme.
  • Zalijeme vínem, přivedeme k varu.
    Vařečkou uvolníme všechny přípeky ze stěn a dna pánve.
    Přilijeme vývar, nasypeme tymián, opět přivedeme k varu.
    Na mírném plameni 15 minut povaříme.


Dokončení

Do hrnku nebo misky odebereme pár lžic omáčky.
Vidličkou v ní rozmícháme miso pastu, vlijeme zpět do hrnce.
Podle chuti přisolíme, opepříme.

Pokud je potřeba, omáčku naředíme přidáním několika lžic vývaru.
Minutu povaříme.
Vmícháme patnáctigramový kousek studeného másla, vypneme.

Podáváme s masovými plátky nebo v bezmasém podání s bramborovou kaší, těstovinami či knedlíky.
Porce posypeme čerstvými lístky tymiánu.


TIP!  Miso pastu můžeme nahradit vmícháním jedné až tří lžiček sójové omáčky smíchané s jednou až třemi lžičkami rybí omáčky.

TIP!  Výborná je i smetanová varianta. Před vypnutím do omáčky vmícháme smetanu.
Místo žampionů lze použít jakékoliv houby, klidně i sušené.

 
Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat