středa 13. ledna 2021

Hovězí s brokolicí

Hovězí s ústřicovou omáčkou a blanšírovanou brokolicí


Základ

  • 1000 g hovězího masa (libové přední nebo zadní)
  • 600  - 700 ml vývaru
  • 500 g brokolicových růžiček
  • 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 3 čajové lžičky nastrouhaného zázvoru
  • 2 - 3 čajové lžičky sezamového semínka
  • sůl, pepř


Ústřicová omáčka

  • 100 ml ústřicové omáčky
  • 80 - 100 ml vývaru
  • 2 čajové lžičky cukru třtinového nebo klasického
  • 2 čajové lžičky kukuřičného nebo bramborového škrobu
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce sezamového nebo slunečnicového oleje
  • mletý pepř


Jak na to  

- maso nakrájet na větší proužky, orestovat dohněda
- vmíchat zázvor a česnek, promíchat, přidat sůl a pepř
- podlít vývarem, zakryté dusit doměkka
- blanšírovat růžičky brokolice, smíchat ingredience na omáčku
- k masu přilít omáčku a vmíchat brokolici
- posypat sezamovými semínky

Ač se to na první pohled nezdá, uvaření není složité. Pro přípravu, která je na fotkách jsem použila hovězí přední - krk. Výborná bude i libová kližka nebo části kýty.
Můžeme zvolit i minutkovou úpravu, pak odpadne dušení a jídlo bude raz dva hotové. Tenčí proužky svíčkové nebo roštěné krátce orestujeme a smícháme s omáčkou a brokolicí.


Příprava

Maso opláchneme a dobře osušíme.
Rozkrájíme ho na silnější proužky.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Zázvor oškrábeme a najemno nastrouháme.
Slupka ze zázvoru půjde dobře odstranit čajovou lžičkou.
Místo čerstvého zázvoru můžeme použít dvě čajové lžičky sušeného.

Pokud nemáme hovězí vývar, povaříme kostku bujonu v 700 mililitrech vody.


Orestování masa 

Na pánvi rozehřejeme 3 polévkové lžíce oleje.
Proužky masa ze všech stran zprudka krátce orestujeme do hněda.
Restujeme po částech, aby bylo na pánvi dostatečně volného místa a maso se nedusilo, ale opékalo.
Opečené kousky odkládáme stranou na talíř nebo do mísy.

Jakmile budeme mít všechny kousky orestované, vrátíme je do pánve. 
Včetně šťávy, která bude v talíři nebo misce.
Vmícháme zarovnanou čajovou lžičku soli a podle chuti mletý pepř.

Přidáme nastrouhaný zázvor a utřený česnek.
Půl minutky promícháváme.


Podušení

Do pánve přilijeme zhruba 300 mililitrů vývaru.
Přivedeme k varu, snížíme teplotu, zakryjeme poklicí.

Na mírném plameni hodinu a půl až dvě dusíme do měkka.
Občas promícháme.
V případě potřeby, kdy se tekutina vyvařila a maso není ještě měkké, podléváme 50 až 100 mililitry vývaru.


Blanšírování brokolice

Ke konci dušení masa začneme připravovat brokolici.
Opláchneme ji a rozebereme na růžičky, měli bychom jich mít okolo půl kilogramu.
Zbytek brokolice včetně stonků dáme do hrnce a uvaříme třeba polévku.

  • Do většího hrnce dáme vařit přibližně 3 litry vody.
  • Vmícháme do ní zarovnanou čajovou lžičku soli.
    Vedle sporáku si připravíme misku s ledovou vodou.
    Pokud máme v mrazáku led, klidně ho do vody přidáme.

  • Do vroucí vody nasypeme brokolicové růžičky.
  • Po 2 až 3 minutách je děrovanou naběračkou přendáme do ledové vody.
    Po půl minutě je z ní vyndáme a necháme v cedníku okapat.
    Blanšírováním, tedy krátkým povařením a následným prudkým zchlazením si zelenina uchová barvu, většinu vitamínů a zůstane křupavá.


Dokončení

Pokud je maso měkké, odkryjeme poklici a necháme na středním plameni vyvařit vodu.
Občas promícháme, bude to hned.
V hrnku si smícháme všechny ingredience na ústřicovou omáčku:
  • 100 mililitrů ústřicové omáčky, 80 mililitrů studeného vývaru, polévkovou lžíci sezamového nebo slunečnicového oleje, polévkovou lžíci sójové omáčky
  • 2 čajové lžičky škrobu, 2 čajové lžičky cukru a podle chuti pepř.

Omáčku nalijeme k masu.
Okolo 2 minut na mírném plameni promícháváme.
Pokud je potřeba, doladíme chuť solí, cukrem nebo pepřem.
V případě, že je omáčka příliš hustá, vmícháme jednu až dvě polévkové lžíce vývaru.
Vypneme.
Vmícháme brokolicové růžičky, posypeme sezamem.

Hovězí s brokolicí podáváme s pečivem nebo rýží. 


TIP!  Inspiraci jsem našla na internetu. Pokud do vyhledávače zadáte Beef Broccoli, najdete různé varianty přípravy.






Žádné komentáře:

Okomentovat