čtvrtek 16. dubna 2020

Vepřová krkovice pečená s bramborem a zelím

Vepřová krkovice pečená s bramborem a zelím


  • 1000 g vepřové krkovice 
  • 1000 g brambor
  • 1000 g kysaného zelí
  • 300 g cibule
  • 70 g sádla (40 pod maso + 25 pod zelí + 5 na vymazání) nebo oleje
  • 10 g hladké mouky
  • ocet, cukr
  • sůl, kmín


Jak na to  

- na sádle jemně osmažit cibuli, přidat maso nakrájené na kostky, krátce orestovat do hněda
- osolit, okmínovat, odložit
- na sádle orestovat cibuli, zaprášit moukou, po chvilce přidat zelí, ochutit, minutu povařit
- maso smíchat se zelím, přidat 100 ml vody s výpekem z pánve po restování masa
- oloupané brambory pokrájet na plátky, rozložit do vymazaného pekáče, osolit, okmínovat
- urovnat maso se zelím, zakrýt
- péct cca 80 minut při 170°C do změknutí masa a brambor
- odkrýt, zvýšit teplotu, dopéct dozlatova
.

A opět jeden recept, kdy vše máme připraveno z jednoho hrnce. Krkovici můžeme nahradit plecí nebo pečení nebo libovým bůčkem.


Příprava masa

Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme ho na kostky.
200 gramů cibule sloupneme a pokrájíme na kostičky.

Na větší pánvi rozehřejeme 40 gramů sádla.
Nasypeme cibuli.
Na mírném plameni ji 6 až 8 minut promícháváme.

Zvýšíme teplotu.
Přidáme kostky masa.
Zprudka je ze všech stran opečeme do hněda.
Za zhruba 8 minut bude maso opečené, vypneme.
Vmícháme jednu čajovou lžičku soli a jednu čajovou lžičku kmínu.
Pokud se kostky masa na pánev nevejdou vedle sebe, opékáme je na dvakrát. 
Kdyby byly na sobě, neopékaly by se, ale dusily.


Příprava zelí

  • 100 g sloupnuté cibule nakrájíme na kostičky.
  • V hrnci rozehřejeme 25 gramů sádla.
    Nasypeme cibuli.
    Okolo 5 minut ji na mírném plameni promícháváme.

  • Přisypeme mouku, ještě 2 minuty mícháme.
  • Na takto připravenou cibulovou jíšku přidáme zelí.
    Vmícháme polévkovou lžíci cukru, polévkovou lžíci octa, jednu čajovou lžičku soli a jednu kmínu.
    Ale pozor, množství je orientační.
    Je potřeba si chuť zelí vymazlit podle vlastních preferencí.
    Navíc od některých zpracovatelů může být zelí hodně kyselé, pak už ho octem nedochucujeme.

  • Přivedeme k varu, minutu povaříme, vypneme.
  • Do zelí vmícháme opečené maso.
    Na pánev po opékání masa nalijeme 100 mililitrů teplé vody, necháme chvilku stát, aby se uvolnil výpek.
    Stěrkou vše stáhneme k zelí a masu.
    Vodu můžeme nahradit pivem.


Příprava brambor

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Brambory oloupeme a opláchneme.
Nakrájíme je na zhruba 4 milimetry silné plátky.

Pekáč vymažeme kouskem sádla nebo oleje.
Naskládáme do něj plátky brambor.
Posypeme je zarovnanou čajovou lžičkou soli a kmínu.
Urovnáme na ně směs masa a zelí.
Z hrnce, mísy nebo pánve nezapomeneme stěrkou stáhnout i šťávu a výpek, které zelí a maso pustily.


Pečení

  • Pekáč zakryjeme, dáme péct.
  • Teplotu stáhneme na 170 °C.
    Neměla by být potřeba během pečení podlévat, ale pro jistotu občas zkontrolujeme a v případě potřeby podléváme malým množstvím horké vody.
    Může se to stát, pokud jsou brambory hodně moučnaté a zelí málo šťavnaté. A také v případě, že místo z krkovice pečeme z plece nebo pečeně.

  • Po zhruba 80 minutách pečení zkontrolujeme, maso i brambory by měly být měkké.
  • V případě, že nejsou, přidáme dalších 10 až 15 minut pečení se zakrytým pekáčem.
    Teplotu zvýšíme na 200 °C.
    Pekáč odkryjeme a vrátíme na přibližně 15 minut do trouby.
    Dopečeme dozlatova.


TIP!  V případě, že chceme mít brambory pokrájené na silnější plátky, předem je 3 až 5 minut povaříme. V kyselém prostředí totiž potřebují delší dobu ke změknutí. Mohlo by se stát, že z některých odrůd ještě nebudou akorát, zatímco maso se bude rozpadat.


Žádné komentáře:

Okomentovat