sobota 4. dubna 2020

Rohlíky sádlové ze sušeného droždí

Rohlíky sádlové ze sušeného droždí


Rozpis na 10 kusů rohlíků.

  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml vlažné vody
  • 60 g sádla
  • 10 g soli (1 vrchovatá čajová lžička)
  • 7 g instantního neboli sušeného droždí (1 sáček)
  • hrubozrnná sůl, kmín, mák, slunečnicová nebo sezamová semínka...


Jak na to  

smíchat mouku se solí a droždím, přidat vlažnou vodu a sádlo
- důkladně zpracovat těsto, nechat 80 - 90 minut kynout
- rozdělit na 10 stejných dílů, zpracovat do koulí, zakrýt, nechat 10 minut kynout
- vytvarovat rohlíky, zakrýt, nechat 15 minut kynout
- potřít teplou vodou, posypat, dát do rozpálené trouby 
- péct 12 - 15 minut při 225 °C
.

Těsto a první kynutí

  • Mouku prosejeme do mísy.
  • Vmícháme sušené droždí a sůl, promícháme.
    Přilijeme vlažnou vodu, znovu promícháme.
    Teplota vody by měla mít okolo 30 °C.

  • Přidáme nerozpuštěné sádlo.
  • Nejdříve vše smícháme vařečkou, pak rukou.
    Jakmile budeme mít těsto nahrubo zpracované, přendáme ho na pracovní desku.
    Moukou podsypávat nemusíme.

  • A hněteme.
  • Stále dokola těsto překládáme na půl, dlaní ho promáčkneme, pootočíme a opět přeložíme, promáčkneme, pootočíme a opět...
    Takto hněteme klidně 10 minut a déle.
    Určitě se zapotíme, ale čím déle budeme těsto hníst, tím lépe se z mouky uvolní lepek.
    A to je to, co u všech kynutých těst potřebujeme. Dobře propracované těsto a čas na kynutí v teplém a bezprůvanovém prostředí zaručí skvělý výsledek.
    A pokud zapojíme robota, tak je perfektní propracování těsta brnkačka.

  • Těsto dáme do mísy, velice jemně ho poprášíme moukou, aby neokoralo a zakryjeme utěrkou nebo fólií, aby nechladlo.
  • Necháme ho na místě bez průvanu a při pokojové teplotě 80 až 90 minut kynout.


Zpracování a druhé kynutí

  • Nakynuté těsto přendáme na pracovní desku.
  • Nemusíme podsypávat moukou, těsto se nelepí.
    Rozdělíme ho na 10 dílů, jeden bude vážit 83 až 85 gramů.
    Každý díl mezi dlaněmi zpracujeme do koule.
    Nebo ho položíme před sebe, oběma rukama těsto po obvodu na opačných stranách na krajích vytahujeme, nahoře ho pak spojujeme konečky prstů. Několikrát pootočíme a zopakujeme.

  • 10 vytvarovaných koulí dáme na prkýnko, zakryjeme je utěrkou.
  • Necháme ještě 10 minut kynout.


Tvarování rohlíků a třetí kynutí

Plech vyložíme pečicím papírem.

  • Každou nakynutou kouli rozválíme na ovál o rozměru přibližně 20 x 10 centimetrů.
  • Rozválené těsto smotáme do rohlíku.
    Buď motáme od širší strany, pak máme vlastně rohlík hotový.
    Jen ho mírně ohneme.
    Pokud tedy nechceme mít rohlíky rovné.

  • Nebo motáme od užší strany.
  • Pak ale smotaný rohlík ještě dlaní poválíme, aby nebyl vysoký a krátký.
    Rozválíme na délku zhruba 18 centimetrů.

  • Vytvarované rohlíky dáme na plech.
  • Zakryjeme je utěrkou a ještě 15 minut necháme kynout.

Zapneme troubu, nastavíme na 225 °C.


Upečení

Do misek si připravíme posyp
Například hrubozrnnou sůl, kmín, mák, semínka...
Do hrnku nalijeme teplou vodu.

Mašlovačkou namočenou do teplé vody každý rohlík potřeme a posypeme solí a kmínem, mákem...
  • Plech s rohlíky dáme ihned do horní třetiny rozpálené trouby péct.
  • Za zhruba 12 minut budou hotové.
  • Rohlíky vyndáme z trouby, necháme je na mřížce vychladnout.

TIP!  Pokaždé, když nějaký recept zkoušíme poprvé, pečlivě hlídáme čas. Obzvláště, když je uvedena krátká doba pečení. Přeci jen, každá trouba peče jinak. Je fajn si po prvním vyzkoušení receptu čas poznamenat.




Žádné komentáře:

Okomentovat