úterý 5. listopadu 2019

Úsporný kynutý koláč

Úsporný kynutý koláč


Rozpis pro plech o rozměru 30 x 40 centimetrů.


Těsto

  • 125 g hladké mouky
  • 125 g polohrubé mouky
  • 40 g Hery 
  • 1 čajová lžička šťávy z citronu
  • 1/2 kávové lžičky soli


Kvásek

  • 150 ml mléka
  • 30 g cukru krupice (2 polévkové lžíce)
  • 12 g droždí


Tvarohová náplň - nemusí být

  • 500 g tvarohu
  • 2 - 4 polévkové lžíce vanilkového cukru
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 2 žloutky
  • 1 čajová lžička nastrouhané kůry z citronu


Ovoce nebo povidla

  • hroznové víno, švestky, višně, broskve, rebarbora...
  • mražené nebo kompotované ovoce


Drobenka

  • 140 g polohrubé mouky
  • 70 g cukru krupice
  • 70 g Hery 


Jak na to  

- ve vlažném mléce rozmíchat cukr a lžíci mouky, rozdrobit droždí, nechat vzejít kvásek
- mouku zpracovat se solí, šťávou z citronu, kváskem a rozpuštěnou Herou
- nechat 45 - 50 minut kynout
- rozválet na plát, přenést na Herou vymazaný plech, nechat 10 minut kynout
- nanést tvarohovou náplň, povidla nebo ovoce, posypat drobenkou
- péct cca 30 minut při 180 °C
.

Kvásek

Nejdříve připravíme kvásek.
Mléko zahřejeme na tělovou teplotu, vypneme.
Vmícháme do něho cukr, jednu lžíci mouky a rozdrobené droždí.
Za přibližně 10 minut kvásek vzejde.
Kvásek je hotový, když se droždí na hladině mléka spojí v souvislou vrstvu a na několika místech se vzdouvá.


Zpracování těsta a kynutí

  • V hrnku na mírném plameni rozpustíme Heru.
  • Odstavíme, necháme vychladnout.
    Do mísy prosejeme mouky.
    Tento krok zvláště u kynutých těst nikdy nevynecháme.
    Mouku prosetím provzdušníme, těsto bude lépe kynout.

  • Do mouky vmícháme půl kávové lžičky soli.
  • Přilijeme kvásek a jednu lžičku šťávy z citronu, promícháme.
    Nakonec vmícháme rozpuštěnou vlažnou Heru.
    Malé množství necháme na dně hrnku, potřeme s ním plech.
    Tuk vždy patří do těsta jako poslední! Je to proto, že pokud by mouka nasákla nejdříve tuk, ztěžkla by, těsto by nebylo nadýchané.

  • Dobře zpracujeme hladké těsto.
  • Několik minut těsto vařečkou postupně po kouskách "přemisťujeme" z jedné strany mísy na druhou.
    Vařečku uchopíme prohlubní k sobě a těsto nazdvihujeme, abychom do něho dostali co nejvíce vzduchu.
    Místo zpracování vařečkou můžeme těsto 10 až 15 minut hníst rukama na pracovní desce. Překládáme ho, pootáčíme, promačkáváme...

  • Správné těsto je hladké, při zpracování se v něm dělají bubliny, slyšíme jak "mlaská". 
  • Konzistencí je vláčné, není příliš tuhé.
    Těsto lehce poprášíme moukou, aby neokoralo a zakryjeme utěrkou, aby nechladlo.
    Necháme ho 45 až 50 minut kynout při pokojové teplotě.
    Po správném vykynutí by těsto mělo zdvojnásobit svůj objem, být hladké, lesklé a pružné.
    Když do něj uděláme prstem důlek, během chvilky se vyrovná.


Ovoce

Kompotované ovoce scedíme, necháme ho důkladně okapat.
Čerstvé omyjeme, osušíme a vypeckujeme.
Mražené ovoce necháme částečně rozmrazit.

Větší kusy pokrájíme na menší kousky.


Tvarohová náplň a drobenka

  • Na tvarohovou náplň v míse dobře smícháme tvaroh s vanilkovým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou, žloutky a rumem.
  • Tvarohovou náplní koláč potírat nemusíme, bude výborný i bez ní.
    Na těsto rovnou narovnáme ovoce nebo ho natřeme povidly a pak posypeme drobenkou.

  • Na drobenku v jiné míse smícháme mouku, cukr a nerozpuštěnou studenou Heru.
  • Konečky prstů jemně a rychle promačkáváme, po chvilce se vše propojí na sypkou hmotu.
    Před nasypáním na koláč je fajn drobenku odložit na pár minut do lednice.


Pečení

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C. 

  • Plech vymažeme zbytkem rozpuštěné Hery.
  • Nakynuté těsto vyndáme z mísy na moukou jemně poprášenou pracovní desku.
    Válečkem ho lehce rozválíme na obdélník velký jako plech, ve kterém budeme péct.
    Těsto na plech přeneseme pomocí válečku.
    Volně ho namotáme na váleček, přeneseme nad plech, rozmotáme, urovnáme.
    Těsto zakryté utěrkou necháme ještě 10 minut kynout na plechu.

  • Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň.
  • Urovnáme ovoce nebo těsto pomažeme povidly.
    Na závěr rovnoměrně nasypeme drobenku.

  • Dáme péct do rozehřáté trouby.
  • Pečeme zhruba 30 minut.
    Okraje koláče a drobenka zezlátnou.
    Upečený koláč vyndáme z trouby, před krájením ho necháme vychladnout.


TIP!  Těsto můžeme připravit se žloutkem a místo Hery použijeme máslo - Kynutý koláč s povidly a tvarohem.





Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat