úterý 5. listopadu 2019

Lasagne se špenátem a kuřecím masem

Lasagne se špenátem a kuřecím masem


Základ

  • 250 g plátků lasagní
  • 80 g parmazánu 


Směs kuřecího masa a špenátu

  • 400 g kuřecích prsou
  • 300 g mražených špenátových listů
  • 200 g ricotty
  • 100 g cibule (1 větší)
  • 50 - 100 ml kuřecího vývaru nebo vody
  • 30 g másla
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, pepř


Bešamel

  • 500 ml mléka
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • sůl
  • muškátový oříšek


Jak na to  

- na olivovém oleji a másle osmahnout cibuli
- přidat pokrájená kuřecí prsa, osolit, opepřit, orestovat
- přidat špenátové listy, podusit, vmíchat ricottu a utřený česnek
- podle potřeby mírně zředit vývarem nebo vodou
- na přípravu bešamelu na másle osmahnout mouku, jíšku zalít mlékem, osolit, ochutit muškátovým oříškem
- do mísy rozetřít vrstvu bešamelu, pak lasagne, bešamel, směs kuřecího a špenátu, opět lasagne, bešamel, směs...
- poslední vrstva bude bešamel, na něj směs kuřecího se špenátem a na závěr posypat parmazánem
- péct cca 20 minut při 180 °C a cca 20 minut při 200 °C dozlatova
.

Výborný oběd nebo večeře.
A na rozdíl od Lasagne alla bolognese jsou tyto se špenátem a kuřecím masem o hodně rychleji připravené.


Příprava kuřecích prsou se špenátem

  • Kuřecí prsa nakrájíme na menší kostky, tak 2 centimetry velké.
  • Sloupnutou cibuli drobně nakrájíme.
    Oloupané stroužky česneku prolisujeme nebo utřeme.

  • Na pánvi rozehřejeme 30 gramů másla a 4 polévkové lžíce olivového oleje.
  • Nasypeme cibuli, na mírném plameni ji okolo 8 minut promícháváme.
    Zvýšíme teplotu, do pánve přidáme nakrájené kuřecí maso.
    Osolíme ho jednou čajovou lžičkou soli a čtvrt lžičkou mletého pepře.
    Okolo 2 minut zprudka restujeme, mícháme.
    Maso se zatáhne a lehce opeče.

  • Teplotu snížíme.
  • Za 3 až 5 minut bude vyvařená voda, kterou pustilo maso.
    Do pánve k masu nasypeme špenátové listy, okolo 5 minut promícháváme.
    Vmícháme ricottu a utřený česnek.

  • Podle potřeby přilijeme 50 až 100 mililitrů kuřecího vývaru nebo vody.
  • Vývarem nebo vodou upravíme hustotu, potřebujeme ji takovou, aby se směs kuřecího se špenátem dobře roztírala.
    Vypneme, ochutnáme, popřípadě přisolíme.

  • Nastrouháme parmazán.


Příprava lasagní

Na obalu lasagní zkontrolujeme způsob zpracování.
Některé se musejí předem povařit, některé namočit a některé se použijí suché, tak, jak je vyndáme z krabičky nebo ze sáčku.
Povařené lasagne půjdou dobře ustřihnout nebo uříznout na potřebnou velikost, aby byla pokrytá celá plocha pekáče nebo mísy. Při použití nepovařených ustřihnout nepůjdou, budou se lámat. 
Pak si musíme pomoci jinak, podle přiloženého prkýnka nebo pravítka je na potřebnou velikost odlomíme.



Bešamel

Bešamel do lasagní připravujeme vždy jako poslední.
Při chladnutí totiž rychle houstne, proto, než s ním začneme, musíme mít vše připravené k rychlému naskládání jednotlivých vrstev do pekáče.
 
  • V pánvi rozpustíme máslo, přisypeme hladkou mouku.
  • Na mírném plameni ji promícháváme.

  • Za 4 až 6 minut se začne jíška lehounce zabarvovat do béžova.
  • Za stálého míchání přilijeme mléko.
    Vmícháme čajovou lžičku soli.

  • Přivedeme k varu, na mírném plameni 4 až 5 minut promícháváme.
  • Vypneme, vmícháme špetku nastrouhaného muškátového oříšku.
    Muškátový oříšek je výrazně aromatický, proto stačí nad bešamelem jen párkrát strouhnout.


Sestavení a pečení

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

  • Začneme sestavovat.
  • Na dno mísy nebo pekáče jako první rozetřeme v tenké vrstvě bešamel.

  • Další vrstvou budou těsně vedle sebe urovnané plátky lasagní.
  • Naneseme na ně bešamel.
    A na něj rozetřeme kuřecí směs se špenátem.

  • A do spotřebování surovin vrstvení opakujeme.
  • Plátky lasagní, vrstva bešamelu, kuřecí směs se špenátem.

  • Zakončíme tím, že na poslední vrstvu lasagní rozetřeme zbytek bešamelu a na bešamel naneseme zbytek směsi kuřecího se špenátem.
  • Na závěr povrch posypeme strouhaným parmazánem.

  • Dáme péct do rozehřáté trouby.
  • Po 20 minutách pečení zvýšíme teplotu na 200 °C.
    Pečeme ještě zhruba 20 minut dozlatova.

Vyndáme z trouby, pokud chvíli vydržíme až lasagne mírně zchladnou, budou se lépe porcovat.










Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat