středa 11. dubna 2018

Játra kuřecí na zelenině a portském víně

Kuřecí játra na zelenině a portském víně


Váha zeleniny v rozpisu je v očištěném stavu!

  • 600 g jater
  • 50 g špeku (ideálně iberijský) 
  • 40 g másla (20 + 20)
  • 180 g mrkve
  • 150 g červené tlustostěnné papriky
  • 100 g pórku
  • 75 g  cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 100 ml portského vína
  • 2 polévkové lžíce worcestrové omáčky
  • 1 polévková lžíce šťávy z citronu
  • 5 polévkových lžic slunečnicového oleje 
  • 1 polévková lžíce majoránky
  • sůl, pepř

Jak na to  

- játra očistit, nakrájet na nudličky, 3 - 4 minuty promíchávat na rozehřátém oleji s máslem
- játra přendat do hrnce, přikrýt poklicí, odložit stranou
- do hrnce po smažení jater nasypat pokrájený špek, 1 - 2 minuty nechat rozpustit
- přidat 20 g másla, nasypat cibuli, po 2 minutách 3/4 mrkve, po 5 minutách 3/4 papriky a po 3 minutách česnek
- nalít worcestrovou omáčku, po chvilce rajčatový protlak, po minutě portské víno
- 2 - 3 minuty promíchávat
- přidat 3/4 pórku, po minutě zbytek mrkve, papriky a pórku
- odložená játra osolit, vmíchat k zelenině, 2 minuty společně prohřát
.

Vynikající rychlovka, za 20 minut může být oběd nebo večeře na stole.

Játra odblaníme, opláchneme a osušíme.
Nakrájíme na nudličky, tak centimetr a půl silné.
Odblaníme rovná se zbavíme všech bílých částí. 

Špek nakrájíme na kostičky.

Oloupané stroužky česneku zmáčkneme, nakrájíme na plátky.
Očištěnou mrkev, cibuli a papriku nakrájíme na tenké nudličky, pórek na tenká kolečka.
Jednu čtvrtinu pórku, mrkve a papriky odložíme stranou.


V hrnci nebo hlubší pánvi rozehřejeme olej a 20 gramů másla.
Dáme játra, 3 - 4 minuty na větším plameni promícháváme.
Děrovanou naběračkou játra přendáme do jiného hrnce, zakryjeme poklicí, odložíme stranou.

K tuku do hrnce, kde se smažila játra, nasypeme nakrájený špek, 1 - 2 minuty necháme rozpouštět.
V hrnci budou i drobky z jater, to ničemu nevadí, naopak. 


Přidáme 20 gramů másla, nasypeme cibuli a po 2 minutách mrkev.
Po 5 minutách přijde na řadu nakrájená paprika.
Za další 3 minuty vmícháme česnek.

Nalijeme worcestrovou omáčku, po 10 vteřinách rajčatový protlak.
Minutu promícháváme.
Nalijeme portské víno.
2 - 3 minuty mícháme.

Nasypeme pórek a po minutě odloženou část pokrájené mrkve, papriky a pórku.
Vmícháme čajovou lžičku soli, v dlani rozemnutou majoránku a čerstvou šťávu z citronu.
Játra v hrnci osolíme jednou čajovou lžičkou soli, podle chuti vmícháme mletý pepř.
Přendáme k zelenině, na středním plameni společně 2 minuty prohřejeme, lehce promícháváme.
Vypneme.

Jako příloha může být pečivo, rýže.
Výborná jsou podávaná na topince.
 




 


Přejít na seznam receptů



Žádné komentáře:

Okomentovat