pátek 6. května 2016

Kynutý houskový knedlík plněný zelenou fazolkou

Kynutý houskový knedlík plněný zelenou fazolkou



Na těsto
  • 500 g polohrubé nebo hrubé mouky
  • 250 ml vody
  • 20 g droždí (půl kostky)
  • 1 zarovnanou kávovou lžičku cukru
  • 1 den starý rohlík (42 g)
  • 1 vejce
  • sůl

Na náplň
  • 200 g mražených zelených fazolek
  • 30 g uzené slaniny
  • 30 g másla
  • sůl

Jak na to  

- připravit fazolky: nadrobno pokrájenou slaninu okolo 5 minut restovat na pánvi, přidat máslo a na malé kousky pokrájené fazolky, osolit, cca 6 minut promíchávat, nechat vychladnout
- prosetou mouku smíchat se solí, udělat důlek, nalít 125 ml vlažné vody
- vodu osladit, rozdrobit droždí, opatrně promíchat
- po vzejití droždí přidat zbytek vody a vejce, dobře prohníst v skoro nelepivé těsto
- do těsta zapracovat na kostky nakrájené pečivo
- poprášit moukou, zakrýt utěrkou, nechat 30 minut kynout
- po 30 minutách rozdělit na půlku, každou zpracovat do koule, rozválet
- nanést fazolky, zamotat
- poprášit, zakrýt utěrkou, nechat 20 minut kynout, 2x během kynutí otočit
- vařit v osolené vroucí vodě 15 minut, jednou otočit
- hotové ihned po vyndání propíchat
.

No, tak tohle byl takový momentální nápad, vlastně blbůstka.
Ale povedl se, knedlíky byly výborné, chutnaly.

Fazolky i slaninu nakrájíme nadrobno.
Rozehřejeme pánev, nasypeme slaninu, okolo 5 minut na mírném plameni promícháváme.
Přidáme máslo a fazolky, dusíme, dokud se nevyvaří veškerá voda. Za 6 - 8 minut by mělo být hotovo.
Vmícháme 1/3 čajové lžičky soli, odstavíme.
Pokud je slanina hodně slaná, nesolíme!


Den starý rohlík nebo housku nakrájíme na kostičky, necháme na prkýnku oschnout.
Pokud bychom měli rohlík čerstvý, drobil by se a také by nenatáhl vlhkost z těsta. 

Do mísy prosejeme 500 gramů polohrubé mouky, smícháme se 2 čajovými lžičkami soli.
Uprostřed uděláme důlek, nalijeme 125 mililitrů vlažné vody.
Do vody přidáme 1 kávovou lžičku cukru a 20 gramů rozdrobeného droždí.
Opatrně promícháme.
Po chvilce droždí vzejde, začne se na hladině spojovat v souvislou vrstvu.


Přilijeme zbytek vody a vejce.
Vařečkou nejdříve dobře promícháme v míse, pak přendáme na pracovní desku a hněteme.
Překládáme, dlaní promáčkneme. Takto stále dokola, dokud se těsto skoro nelepí. Může to trvat i 5 minut!
Nasypeme pokrájené pečivo a opět prohněteme, aby se rovnoměrně promísilo v těstě.


Přendáme do mísy, lehce poprášíme moukou, aby těsto neokoralo, zakryjeme utěrkou, aby nechladlo.

Po 30 minutách kynutí přendáme na pracovní desku, rozdělíme na stejně vážící poloviny.
Jedna bude mít okolo 420 gramů.
Každou zpracujeme nejdříve v bochánek. Protilehlé strany lehce vytahujeme, překládáme směrem ke středu, pootáčíme, několikrát opakujeme.
Pokud nemáme dostatečně široký hrnec, rozdělíme těsto na třetiny a zpracujeme knedlíky 3.
Rozválíme, naneseme fazolky, smotáme.
Těsto na koncích dobře spojíme, vmáčkneme dovnitř, aby vznikla menší prohlubeň. Ta se kynutím vyplní.



Opět lehce poprášíme moukou, zakryjeme a necháme ještě 20 minut kynout.
Alespoň 2x během kynutí knedlíky otočíme, budou pak mít pěkný tvar.

Připravíme čistou mísu, velké prkýnko a bílou nit na krájení, 2 dezertní talířky na vyndání knedlíků z vody a vidlici nebo tenký ostrý nůž na propíchání hotových knedlíků.

Do většího širšího hrnce nalijeme 3 litry vody, vmícháme 1 polévkovou lžíci soli. Přivedeme k varu.
Nakynuté knedlíky zlehka potřeme rukou namočenou v teplé vodě, dáme do vroucí vody. Zakryjeme poklicí.
Jakmile se voda začne znovu vařit, zmírníme teplotu. Ale jen tolik, aby se vařit nepřestala!
Po 8 minutách knedlíky ve vodě otočíme a vaříme ještě 7 minut.
Takže celková doba vaření bude 15 minut.
To platí pro 2 knedlíky rozválené na délku zhruba 20 centimetrů, pokud děláme kratší a tím pádem o větším průměru, minutu přidáme, aby se dobře provařily.

Hotový knedlík vyndáme pomocí 2 talířků, jedním šišku knedlíku podebereme, druhým z vrchu přidržíme, lehce stiskneme, přendáme na prkýnko.
Rychle pomocí bílé nitě v půlce rozkrojíme. Zkontrolujeme střed, musí být dobře uvařený, nemazlavý.
Na několika místech propíchneme nožem nebo vidlicí, aby unikla pára a knedlík se nesrazil a nebyl tuhý.
Musíme pracovat rychle, aby se druhý knedlík zatím nepřevařil.
Ihned vyndáme druhou šišku a opět dobře propícháme.
Pokud se stane, že knedlík ještě není hotový, vrátíme obě půlky do vody a další půl minuty až minutu povaříme.
Nedovařený knedlík poznáme podle syrového mazlavého těsta ve středu knedlíku. 

Podáváme jako přílohu k masům, omáčkám.


TIP!  Pokud máme jen čerstvý rohlík nebo housku, nakrájíme na kostičky, dáme na pánev, zlehka zahříváme. Přibližně 2 minuty promícháváme, vypneme, na teplé pánvi necháme oschnout.

TIP!!  Jestliže vaříme knedlík na okamžitou spotřebu nebo maximálně na 2. den, můžeme vodu nahradit mlékem.
V dalších dnech při přípravě s mlékem ale už nebude tak chutný, pro tento případ zvolíme raději vodu.

TIP!!!  Je důležité, aby knedlíky vařené v jednom hrnci byly váhově i rozměrově stejné. Pak se nestane, že jeden bude nedovařený a druhý převařený.

TIP!!!!  Knedlíky vařením nabudou, musí mít proto v hrnci dostatek prostoru. Po celou dobu vaříme zakryté poklicí, přívod tepla regulujeme tak, aby se voda nepřestávala vařit, ale na duhou stranu, aby se nevařila příliš prudce a "neutíkala" z hrnce.

TIP!!!!!  Pokud vaříme ve 2 hrncích najednou, vkládáme knedlíky do druhého se zpožděním 5 - 10 minut. Nestane se, že než vyndáme, rozkrojíme a propícháme knedlíky z prvního hrnce, budou ty v druhém převařené.

TIP!!!!!!  Raději vyndáme o pár vteřin dřív. Nedovařený knedlík zachráníme, převařený bude nevzhledný a tuhý, v podstatě na vyhození.

TIP!!!!!!!  Teplé čerstvě uvařené knedlíky na plátky nožem nerozkrájíme. Použijeme bílou niť (barevná by mohla pouštět).
Šišku knedlíku nití podvlékneme, nad knedlíkem překřížíme a zatáhneme každý konec na opačnou stranu. 

TIP!!!!!!!!  Pro podávání čerstvě uvařeného knedlíku, rozkrájíme nití na plátky. Pokud plánujeme na další dny, dobře propíchanou šišku necháme vcelku.
Studený knedlík půjde před ohříváním dobře nakrájet nožem.

TIP!!!!!!!!!  Pro pěkný nadýchaný knedlík je důležité rychlé propíchání na několika místech. Horká pára musí z knedlíku pryč. Pokud bychom toto neprovedli, zůstala by uvnitř a knedlík by se vlastně ještě dále vařil. Špejle v tomto případě není moc vhodná. Použijeme ostrý dlouhý špičatý nůž nebo velkou dlouhou vidlici.

TIP!!!!!!!!!!   Pokud zároveň pečeme maso, můžeme na zahuštění sosu použít vodu z knedlíků.

TIP!!!!!!!!!!!   Studené plátky knedlíků ohřejeme na pařáku v hrnci s malým množstvím vody. Nebo naskládáme do mikroténového sáčku a ohřejeme v mikrovlnce.

TIP!!!!!!!!!!!!   Zbylé knedlíky, které nespotřebujeme, dáme po vychladnutí bez obav zmrazit. Nebo připravíme rychlou večeři - knedlík s vajíčkem.

TIP!!!!!!!!!!!!!   Místo kynutého houskového můžeme připravit knedlíky hrnkové nebo kynuté bez pečiva.

Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat