středa 18. května 2016

Karamba řezy

Karamba neboli karamelovobanánové řezy


Rozpis na velký plech o rozměru 30 x 40 centimetrů.


Piškot
  • 5 větších vajec
  • 125 g cukru krupice
  • 100 g polohrubé mouky
  • 20 g kakaa
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • 1/3 kávové lžičky soli
  • 1 polévková lžíce oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu (nebo použít pečicí papír)

1. vrstva - karamelová s banány
  • 650 ml mléka
  • 2 vanilkové nebo karamelové pudinky
  • 1 plechovka zkaramelizovaného Salka (397 g)
  • 250 g másla
  • 40 g cukru moučky (2 polévkové lžíce)
  • 6 - 8 banánů

2. vrstva - smetanová
  • 400 g smetany (minimálně 33%)
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce cukru moučky
  • 1 ztužovač šlehačky

Závěrečná vrstva
  • kakao nebo strouhaná čokoláda nebo čokoládové hobliny... 

Jak na to  

- okolo 15 minut šlehat celá vejce s cukrem, na závěr krátce zašlehat olej
- prosetou mouku smíchat se špetkou soli, práškem do pečiva a kakaem, opatrně po částech smíchat s ušlehanými vejci
- těsto rozetřít na vymazaný a vysypaný plech, péct cca 12 minut při 180 °C, nechat vychladnout
- utřít máslo s cukrem, po částech ušlehat s uvařeným hustým pudinkem, smíchat se Salkem
- půlku krému natřít na vychladlý piškot, poklást rozpůlenými banány, rozetřít druhou půlku
- ušlehat smetany, šlehačku natřít na krém, posypat kakaem/strouhanou čokoládou...
.

Jednoduchý, rychle hotový a prudce jedlý!


Máslo vyndáme z lednice, aby povolilo.
Plech vymažeme 1 polévkovou lžící slunečnicového oleje a vysypeme 1 polévkovou lžící hrubé mouky.
Nebo místo oleje použijeme kousek másla, další možností je pečicí papír.
V míse nebo hlubokém talíři smícháme prosetou odváženou mouku se solí, kypřicím práškem do pečiva a kakaem.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Do jiné mísy rozklepneme celá vejce, přisypeme cukr. Při středních otáčkách šleháme okolo 15 minut do husté pěny.
Na závěrečných 10 - 15 vteřin zašleháme malým pramínkem při nízkých otáčkách olej.
Teď už vařečkou nebo stěrkou po malých částech lehce vmícháme mouku, jen jemně převalujeme.
Těsto rozetřeme na plech a ihned dáme do trouby.
Za zhruba 12 minut bude upečeno.
Vyndáme, necháme vychladnout.

Na karamelovou náplň uvaříme pudink.
Je fajn ho uvařit, zatímco se peče piškot!
Vaříme klasicky, podle návodu na sáčku, akorát snížíme množství mléka a nepřidáme cukr.
Hotový pudink necháme vychladnout, občas promícháme, aby se na povrchu nevytvořil škraloup.
Změklé máslo zasypeme v míse cukrem moučkou, na nízké otáčky utřeme šlehačem.
Postupně, po menších částech zašleháme studený pudink.
Máslo i pudink by měly mít stejnou teplotu. 
Na závěr vmícháme Salko.
Opláchneme šlehací metličky, dáme na chvíli do lednice. Čím více jsou smetana i náčiní studené, tím lépe se ušlehá šlehačka. Klidně do lednice dáme i mísu, ve které budeme smetanu šlehat.
Oloupeme banány, podélně rozpůlíme.
Zhruba polovinu karamelové náplně natřeme na vychladlý piškot, umístíme půlky banánů, lehce zatlačíme.
Rozetřeme druhou půlku krému.



Z lednice vyndáme smetany, šlehací metly a mísu, pokud jsme ji nechali také chladit.
Smetany nalijeme do mísy, vmícháme cukr moučku smíchaný se ztužovačem.
Ušleháme pevnou šlehačku.
Pozor na přešlehání, abychom ze smetany neušlehali máslo!

Šlehačku rozetřeme na karamelovou náplň.
Na závěr posypeme kakaovým práškem nebo nastrouhanou čokoládou...
Na pár hodin dáme ztuhnout do lednice.



Přejít na seznam receptů



Žádné komentáře:

Okomentovat