pátek 29. dubna 2016

Restovaná játra

Restovaná játra


  • 500 g vepřových jater
  • 30 g hladké mouky
  • 60 g sádla 
  • 2 čajové lžičky mletého pepře
  • sůl

Jak na to  

- očištěná játra nakrájet, obalit v mouce smíchané s pepřem
- minutu až dvě restovat obě strany
.

Játra očistíme, vyřízneme všechny bílé části.
Opláchneme a osušíme, rozřízneme na několik částí.
Pokud jsou játra vyšší, připravíme zhruba dvoucentimetrové plátky.
Pokud jsou naopak nízká, místo plátků celý kus rozpůlíme nebo rozřízneme na třetiny.
V silnějších částech na povrchu jemně nařízneme.


Smícháme mouku s pepřem, játra jemně obalíme.
Ideálně je obalíme v sítu, utvoří se tak jen tenká vrstva.

Na pánvi rozehřejeme sádlo.
Obě strany okolo minuty a půl, maximálně dvou z každé strany orestujeme. 
Doba restování záleží na tloušťce připravených kousků, čím tenčí, tím kratší smažení! U extra tenkých plátků může stačit i půl minuta na každou stranu.
Játra by měla uprostřed zůstat růžová. 

Vypneme, okolo 3 minut necháme dojít na pánvi.
Před podáváním nakrájíme větší kusy na plátky a osolíme, nejlépe hrubozrnnou solí.






TIP!  K servírování se hodí opečená anglická slanina a smažené cibulové kroužky.
Plátky slaniny opečeme z obou stran dozlatova. 


Cibuli nakrájíme na kolečka.
Obalíme v hladké mouce smíchané se sladkou mletou paprikou a solí.
V dobře rozehřátém sádle/oleji smažíme dozlatova.
Nebo osmažíme rovnou, bez obalení v mouce.

TIP!!  Po vyndání z pánve můžeme hotová játra osušit položením na papírový ubrousek, stačí pár vteřin.

TIP!!!  Játra výborně doplní tatarská omáčka.

TIP!!!!   Dobu restování hlídáme, při delším tepelném zpracování játra tvrdnou!

TIP!!!!!  Játra můžeme připravit bez obalení v mouce. Očištěná nakrájíme na plátky, centimetr až centimetr a půl silné.
Jemně naklepeme.
Naskládáme do misky, zalijeme slunečnicovým olejem a 30 minut necháme takto naložené.
Rozpálíme pánev, minutu až dvě restujeme obě strany.
Po otočení můžeme podle chuti posypat majoránkou, tymiánem, rozmarýnem.
Vypneme, na každý kousek položíme lžičku nerozpuštěného másla, necháme okolo 3 minut dojít.
Před podáváním osolíme.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat