středa 13. dubna 2016

Hovězí pečené na mrkvi a červené řepě

Hovězí pečené na mrkvi a červené řepě


  • 1000 g hovězího masa (kýta, plec, krk...)
  • 500 g červené řepy
  • 300 g mrkve
  • 300 g cibule
  • 180 g slaniny
  • 70 g zázvoru
  • 70 g sádla (40 + 30)
  • 6 stroužků česneku (2 + 4)
  • 4 čajové lžičky majoránky
  • 2 polévkové lžíce cukru bílého nebo třtinového
  • 2 čajové lžičky tymiánu
  • 1 citron
  • 1 chilli paprička (nemusí být)
  • sůl, pepř


Jak na to  

- do pekáče dát pokrájené mrkev, řepu, zázvor, cibuli, česnek, citron, chilli papriku a sádlo
- maso prošpikovat částí slaniny a česnekem, svázat, na prkýnku obalit ve směsi ze soli, majoránky a tymiánu
- na sádle zprudka krátce opéct, posadit na zeleninu do pekáče
- do pánve po opékání nasypat cukr, 2 minuty promíchávat, nasypat zbytek koření z prkýnka, vypnout
- do pánve nalít 400 ml horké vody, uvolnit výpek, přilít do pekáče
- do pekáče nasypat zbytek slaniny pokrájené na kostičky
- péct zakryté 2 - 2,5 hodiny při 160 °C doměkka
- maso vyndat, před rozkrájením nechat odpočinout
- hustotu sosu podle potřeby povařením zredukovat
.

Příprava zeleniny

Řepu oloupeme, mrkev oškrábneme.
Opláchneme je a nakrájíme na větší kousky.
Zázvor zbavíme slupky a pokrájíme na menší části.
Slupka jde dobře seškrábnout pomocí čajové lžičky.

Sloupnutou cibuli rozkrájíme na osminy.
Dva oloupané stroužky česneku nakrájíme na plátky.
Z citronu pečlivě okrájíme kůru a také ho rozkrájíme na plátky. 
Důkladně odstraníme i bílou část kůry, která je hořká.

Pokrájenou zeleninu rozprostřeme do hlubšího pekáče.
Pro pikantní chuť můžeme přidat i jednu pokrájenou chilli papričku. 
Do pekáče dáme také 40 gramů sádla.

Zapneme troubu, nastavíme na 250 °C.


Příprava masa

Ze slaniny odkrojíme přibližně 50 gramů.
Nakrájíme je na silnější proužky nebo klínky.
Zbytek slaniny rozkrájíme na kostičky.
Čtyři stroužky česneku zbavíme slupky. 

Maso opláchneme a dobře osušíme.
Prošpikujeme ho pomocí ostrého tenkého nože nebo špikovací jehly proužky slaniny.
Nožem na 4 místech uděláme do masa díry, vsuneme do nich celé česneky.
Se slaninou se bude dobře pracovat, pokud klínky necháme chvíli v mrazáku. 
Aby prošpikované maso dobře drželo tvar, svážeme ho provázkem.


Orestování masa

Na prkýnku smícháme dvě čajové lžičky soli, jednu mletého pepře, majoránku a tymián.
Ve této směsi maso dobře obalíme.
Nepřichycený zbytek směsi, který zůstane na prkýnku, nevyhazujeme.

Na pánvi rozehřejeme 30 gramů sádla.
Maso opečeme prudce a krátce ze všech stran dohněda.
Položíme ho na zeleninu do pekáče.


Pečení

  • Pánev po orestování masa vrátíme na sporák.
  • Přidáme do ní dvě polévkové lžíce cukru.
    Okolo 2 minut ho na mírném plameni promícháváme.

  • Přisypeme zbytek koření z prkýnka, promícháme a hned vypneme.
  • Zalijeme 400 mililitry horké vody, minutu dvě počkáme, než se uvolní výpek z pánve.
    Celý obsah pánve stáhneme k masu do pekáče.
    Zasypeme slaninou pokrájenou na kostičky.

  • Pekáč zakryjeme.
  • Dáme do trouby, ihned stáhneme teplotu na 160 °C.
    Celkem pečeme dvě až dvě a půl hodiny doměkka.
    Každých zhruba 40 minut maso obracíme.

  • Měkké maso vyndáme z pekáče, před krájením ho necháme 8 až 10 minut odpočinout, aby se rozložila šťáva a při porcování nevytekla.
  • Z pekáče přendáme zeleninu a sos do hrnce, pár minut povaříme do požadované hustoty.

Hovězí pečené na mrkvi a řepě podáváme s pečivem, bramborovou kaší, bramborem...









6 komentářů:

  1. Zdravím :-)
    Všechny recepty vynikající a inspirativní.Chválím též fotografa.
    Petr Kuchař

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře, děkuji za velmi laskavý komentář! Pochvalu fotografovi ráda vyřídím, dobrou chuť :)

      Vymazat
  2. Dobrý den.
    Recept vypadá velmi zajímavě a moc rád bych jej vyzkoušel :-)

    Jen se chci, prosím, ujistit - kdy a jak se přidává ten zázvor? Je uveden mezi surovinami (70 gramů), ale potom už se o zázvoru nikde v receptu nepíše...
    Má se olomoupaný a nakrájený dát k zelenině?

    Děkuji za odpověď a přeji krásný den :-)

    Richard

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Richarde,
      moc děkuji za upozornění na vypadnutí zázvoru z postupu. Zázvor se oloupe, nakrájí na kousky a přidá k zelenině do pekáče. Do receptu doplním.
      Budu ráda, když napíšete, jestli chutnalo.
      Ještě jednou díky a dobrou chuť přeji.
      Hana

      Vymazat
  3. Velmi dobrý výsledek dle vašeho relativně jednoduchého návodu. Opravdu výtečné.
    Standa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stando, moc děkuji za milý komentář. Mám velkou radost, že chutnalo.
      Hana

      Vymazat