středa 13. dubna 2016

Hovězí pečené na mrkvi a červené řepě

Hovězí pečené na mrkvi a červené řepě


  • 1000 g hovězího masa (kýta, plec, krk...)
  • 500 g červené řepy
  • 300 g mrkve
  • 300 g cibule
  • 180 g slaniny
  • 1 chilli paprička (nemusí být)
  • 6 stroužků česneku (2 + 4)
  • 70 g zázvoru
  • 70 g sádla (40 + 30)
  • 1 citron
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 4 čajové lžičky majoránky
  • 2 čajové lžičky tymiánu
  • sůl, pepř

Jak na to  

- do pekáče dát pokrájené mrkev, řepu, cibuli, česnek, citron, chilli papriku a sádlo
- maso prošpikovat částí slaniny a česnekem, svázat, na prkýnku obalit ve směsi ze soli, majoránky a tymiánu
- na sádle zprudka krátce opéct, posadit na zeleninu do pekáče
- do pánve po opékání nasypat cukr, 2 minuty promíchávat, nasypat zbytek koření z prkýnka, vypnout
- do pánve nalít 400 ml horké vody, uvolnit výpek, přilít do pekáče
- do pekáče nasypat zbytek slaniny pokrájené na kostičky
- péct zakryté 2 - 2,5 hodiny při 160 °C doměkka
- maso vyndat, před rozkrájením nechat odpočinout
- hustotu sosu podle potřeby povařením zredukovat
.

Řepu a cibuli oloupeme, mrkev oškrábneme, vše nakrájíme na větší kousky.
Na plátky pokrájíme dva oloupané stroužky česneku a citron zbavený kůry.
Důkladně odstraníme i bílou část kůry, která je hořká.
Vše dáme do hlubšího pekáče.
Pro pikantní chuť můžeme přidat pokrájenou chilli papričku. 
Do pekáče také dáme 40 gramů sádla.



Zapneme troubu, nastavíme na 250 °C.

Hovězí opláchneme a osušíme.
Ze slaniny oddělíme přibližně 50 gramů, které nakrájíme na silnější proužky nebo klínky, zbytek slaniny rozkrájíme na kostičky.
Masem pomocí ostrého tenkého nože nebo špikovací jehly protáhneme proužky slaniny, na 4 místech uděláme otvory, vsuneme celé česneky.


Svážeme provázkem.
Na prkýnku smícháme 2 čajové lžičky soli, jednu mletého pepře, majoránku a tymián. Ve směsi maso dobře obalíme.
Směs, která zbude na prkýnku nevyhazujeme.
Na pánvi rozehřejeme 30 gramů sádla, maso prudce a krátce ze všech stran opečeme.
Položíme na zeleninu do pekáče.




Na pánev dáme 2 polévkové lžíce cukru.
Třtinového nebo bílého.
Okolo 2 minut promícháváme, nasypeme zbytek koření z prkýnka a hned vypneme.
Zalijeme 400 mililitry horké vody, minutu dvě počkáme, než se uvolní výpek z pánve.
Promícháme a celý obsah pánve nalijeme k masu do pekáče.
Zasypeme slaninou pokrájenou na kostičky.


Pekáč zakryjeme, dáme do trouby, ihned stáhneme teplotu na 160 °C.
Celkem pečeme dvě až dvě a půl hodiny doměkka.
Každých zhruba 40 minut maso obracíme.
Měkké maso vyndáme z pekáče, necháme před krájením 8 - 10 minut odpočinout, aby se rozložila šťáva a při porcování nevytekla.
Z pekáče přendáme zeleninu a sos do hrnce, podle potřeby povaříme/zredukujeme do požadované hustoty.
K podávání můžeme doplnit pečivem.


Přejít na seznam receptů



2 komentáře:

  1. Zdravím :-)
    Všechny recepty vynikající a inspirativní.Chválím též fotografa.
    Petr Kuchař

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře, děkuji za velmi laskavý komentář! Pochvalu fotografovi ráda vyřídím, dobrou chuť :)

      Vymazat