úterý 5. dubna 2016

Chilli con tofu

Chilli con tofu


  • 500 g tofu
  • 300 g cibule
  • 450 g zelené silnostěnné papriky (2 větší)
  • 250 g červené silnostěnné papriky (1 větší)
  • 1 - 2 pálivé papričky (chilli, jalapenos)
  • 4 stroužky česneku
  • 200 ml husté rajčatové šťávy (passata)
  • 6 polévkových lžic sójové omáčky
  • 2 ks 425ml konzervy fazolí
  • 10 polévkových lžic olivového oleje (8 + 2)
  • 1 čajová lžička oregana
  • mleté chilli
  • 1 čajová lžička římského kmínu
  • hrst čerstvých lístků koriandru
  • sůl
 
Jak na to  

- v míse zasypat osušené kostky tofu mletým chilli 
- na oleji 5 minut restovat proužky cibule, přidat plátky česneku
- po 2 minutách nasypat nakrájené papriky a římský kmín, okolo 10 minut promíchávat, přendat do hrnce
- přidat rajčatovou šťávu, sojovou omáčku, oregano a sůl, 8 minut zakryté povařit
- na pánvi na oleji opéct tofu, podle potřeby osolit, přendat do hrnce, pánev propláchnout 50 ml vody, také přelít do hrnce
- vmíchat fazole a část lístků koriandru, přivést k varu, snížit teplotu, nezakryté 5 - 8 minut povařit
- podávat posypané lístky koriandru
.

Papriky a cibuli nakrájíme na proužky, česnek na plátky.
Tofu rozkrájíme na kostky, osušíme, v míse posypeme 1/2 - 1 čajovou lžičkou mletého chilli.
Množství volíme podle míry pálivosti, začneme raději s půlkou lžičky.



Na pánvi rozehřejeme 8 polévkových lžic oleje, nasypeme cibuli, 5 minut na mírném plameni promícháváme.
Přidáme plátky česneku a po 2 minutách proužky paprik a římský kmín.
Lehce zvýšíme teplotu, okolo 10 minut restujeme.
Přendáme do hrnce.


Zalijeme rajčatovou šťávou, vmícháme oregano, čajovou lžičku soli a sojovou omáčku.
Přivedeme k varu, zakryjeme poklicí, na mírném plameni 8 minut povaříme.
Na pánvi zahřejeme 2 polévkové lžíce oleje, nasypeme kostky tofu, vmícháme zarovnanou čajovou lžičku soli, okolo 5 minut opékáme.
Pokud máme tofu již ochucené, dáme soli méně nebo nesolíme vůbec!


Opečené tofu přendáme do hrnce, na pánev nalijeme 50 mililitrů vody, promícháme, přelijeme do hrnce.
Vmícháme celý obsah fazolových konzerv a zhruba půlku z celkového množství koriandru.
Přivedeme k varu, teplotu stáhneme na střední plamen.
Bez zakrytí 5 - 8 minut povaříme.
Dobu varu přizpůsobíme potřebě redukovat hustotu. Pokud je ve fazolích větší množství nálevu, povaříme déle. V opačném případě stačí 5 minut.
Podáváme posypané lístky koriandru.



TIP!  Můžeme podávat s kopečkem zakysané smetany.


Přejít na seznam receptů


Žádné komentáře:

Okomentovat