čtvrtek 17. března 2016

Vepřová pečeně na červeném víně a kořenové zelenině

Vepřová pečeně na červeném víně a kořenové zelenině


  • 750 g vepřové pečeně bez kosti
  • 250 ml červeného vína
  • 120 g cibule šalotky 
  • 100 g mrkve
  • 80 g celeru
  • 50 g kořenové petržele
  • 30 g másla
  • 4 stroužky česneku
  • 3 bobkové listy, 6 kuliček jalovce
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • 1 čajová lžička rozmarýnu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- očištěnou kořenovou zeleninu pokrájet na kusy, šalotky a stroužky česneku přepůlit, vše dát do pekáče
- maso opláchnout, osušit, svázat provázkem
- potřít olejem, zprudka krátce opéct, osolit a opepřit, položit na zeleninu
- přidat jalovec, bobkový list, tymián a rozmarýn, zalít vínem s uvolněným výpekem z pánve
- zakryté péct při 150 °C  2 - 3 hodiny doměkka
- zeleninu propasírovat do hrnce, naředit malým množstvím vína, 3 - 5 minut povařit
- na závěr vmíchat kousek másla
.

Příprava

Maso opláchneme studenou vodou, dobře ho osušíme.
Stáhneme ho provázkem.

Kořenovou zeleninu, tedy mrkev, celer a petržel, očistíme a opláchneme.
Pokrájíme ji na větší kousky.
Oloupané stroužky česneku rozpůlíme.
Sloupnuté šalotky jednou překrojíme. 
Pokrájenou zeleninu urovnáme na dno pekáče.
Místo šalotek můžeme použít cibuli klasickou. 

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.


Orestování masa

Rozpálíme na sucho pánev.
Svázanou vepřovou pečeni pomažeme olejem.
Ze všech stran ji krátce zprudka orestujeme dohněda.
Maso potřeme mašlovačkou nebo klidně rukou. 
Do dlaně si nalijeme polévkovou lžíci oleje a rukou ho rozetřeme po povrchu.

Orestovanou pečeni osolíme a opepříme.
Položíme ji na zeleninu v pekáči.
Přidáme jalovec, bobkový list, tymián a rozmarýn.
Pokud máme, použijeme bylinky čerstvé.


Pečení

  • Na odstavenou pánev po restování masa nalijeme 200 mililitrů červeného vína.
  • Promícháme, aby se uvolnil výpek.
    Obsah pánve stáhneme stěrkou do pekáče.

  • Pekáč zakryjeme, dáme do trouby.
  • Ihned snížíme teplotu na 150 °C.
    Pečeme dvě až tři hodiny doměkka.
    Během pečení maso poléváme výpekem, a také ho 2x až 3x obrátíme.

  • Měkké upečené maso vyndáme z pekáče, zabalíme ho do alobalu, aby nechladlo.


Dokončení

Ze zeleniny v pekáči odstraníme koření.
Propasírujeme ji přes cedník do hrnce.
Přilijeme k ní 50 mililitrů vína, přivedeme k varu.

Za občasného promíchání na mírném plameni 3 až 5 minut povaříme.
Vypneme.
Na závěr vmícháme kousek studeného másla.
Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Podáváme s bramborovou kaší, vařeným nebo pečeným bramborem, pečivem...






TIP!  Zeleninu do sosu použít nemusíme, což je tedy škoda, ale možnost to je.
Obsah pekáče scedíme do hrnce. Samotnou šťávu povaříme/zredukujeme do požadované hustoty a na závěr do ní vmícháme kousek studeného másla. Pro zahuštění ho můžeme jemně obalit v hladké mouce a sos pak ještě pár minut povařit.

TIP!  Místo vína můžeme použít vývar nebo jen vodu.
Pro více tekutější sos přidáme 100 mililitrů tekutiny.

TIP!  Pro míň línější variantu zeleninu předem orestujeme na kousku sádla do zlatova. 

6 komentářů:

  1. Koukám, že lákavá divočina. Až se mi sbíhá nejedna slina :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, je to výborný! A rychlá příprava bonusem navíc :-)

      Vymazat
    2. Včera, potom, co jsem na tajňáka shlédla a okomentovala tenhle recept, přišla sousedka s přihláškou dcery na Noc s Andersenem a bavily jsme se překvapivě o receptech. Sousedka povídá: A já jsem teď objevila Ty Nejedlé recepty, ona to má tak profesionálně udělané. Posledně jsem rozmrazila koleno, tak jsem to podle ní udělala a to by se ti dalo dát jako nějakou pochoutku na oslavu. Doprostřed stolu, protože to bylo moc dobré.

      Tak jsem si říkala, že musím tuhle zpětnou vazbu předat :-)

      Vymazat
    3. To je milé, děkuji moc :-)
      Že sousedku zdravím a doufám, že bude spokojena i s ostatními recepty!

      Vymazat
  2. Výborné, právě jsme dojedli. Trošku jsem si upravila koření. Rozmarýn se u nás netěší v příliš velké oblibě. Nicméně pár lístků jsem tam dala. Přidala jsem trochu sušeného medvědího česneku. Měla jsem strach z toho červeného vína, pijeme jen bílé, ale nakonec jsem se trefila a vybrala jsem levné relativně pitelné suché víno. Zbytek, my barbaři, vypijeme nespíš s kolou, jinak by se vylilo ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář. Mám radost, že se povedlo a chutnalo.
      Dobrou chuť a na zdraví!

      Vymazat