čtvrtek 17. března 2016

Vepřová pečeně na červeném víně a kořenové zelenině

Vepřová pečeně na červeném víně a kořenové zelenině


  • 750 g vepřové pečeně bez kosti
  • 120 g cibule šalotky 
  • 4 stroužky česneku
  • 100 g mrkve
  • 80 g celeru
  • 50 g kořenové petržele
  • 250 ml červeného vína
  • 30 g másla
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 6 kuliček jalovce
  • 3 bobkové listy
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • 1 čajová lžička rozmarýnu
  • sůl, pepř

Jak na to  

- očištěnou kořenovou zeleninu pokrájet na kusy, šalotky a stroužky česneku přepůlit, vše dát do pekáče
- maso opláchnout, osušit, svázat provázkem
- potřít olejem, zprudka krátce opéct, osolit a opepřit, položit na zeleninu
- přidat jalovec, bobkový list, tymián a rozmarýn, zalít vínem s uvolněným výpekem z pánve
- zakryté péct při 130 °C okolo 2 hodin doměkka
- zeleninu propasírovat do hrnce, naředit malým množstvím vína, 3 - 5 minut povařit
- na závěr vmíchat kousek másla
.

Mrkev, celer a petržel očistíme, pokrájíme na větší kousky. Šalotky překrojíme na půl, oloupané stroužky česneku také.
Místo šalotek můžeme použít cibuli klasickou.
Urovnáme na dno pekáče.

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Maso opláchneme, osušíme a stáhneme provázkem.
Pomažeme olejem.
Do dlaně si nalijeme polévkovou lžíci oleje a rukou rozetřeme po povrchu.
Rozpálíme na sucho pánev, maso ze všech stran krátce a rychle orestujeme.


Opečené maso osolíme, opepříme, položíme na zeleninu v pekáči.
Přidáme jalovec, bobkový list, tymián a rozmarýn.
Pokud máme, použijeme bylinky čerstvé.
Na odstavenou pánev nalijeme 200 mililitrů červeného vína, párkrát promícháme, aby se uvolnil výpek.
Nalijeme do pekáče.


Zakryjeme, dáme do trouby, ihned snížíme teplotu na 130 °C.
Okolo 2 hodin pečeme doměkka.
Během pečení maso poléváme výpekem a také ho 2x - 3x obrátíme.


Upečené maso vyndáme, zabalíme do alobalu, aby nechladlo.
Z pekáče odstraníme koření, zeleninu propasírujeme přes síto do hrnce.
Přilijeme 50 mililitrů vína, přivedeme k varu, za občasného promíchání na mírném plameni 3 - 5 minut povaříme.
Vypneme, vmícháme kousek studeného másla.
Nebo zeleninu už dále nepoužijeme, což je tedy škoda, ale možnost to je. Obsah pekáče zcedíme do hrnce, šťávu povaříme/zredukujeme do požadované hustoty. 
Na závěr vmícháme kousek studeného másla.
Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Podáváme s bramborovou kaší, vařeným nebo pečeným bramborem, pečivem...


Přejít na seznam receptů


4 komentáře:

  1. Koukám, že lákavá divočina. Až se mi sbíhá nejedna slina :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, je to výborný! A rychlá příprava bonusem navíc :-)

      Vymazat
    2. Včera, potom, co jsem na tajňáka shlédla a okomentovala tenhle recept, přišla sousedka s přihláškou dcery na Noc s Andersenem a bavily jsme se překvapivě o receptech. Sousedka povídá: A já jsem teď objevila Ty Nejedlé recepty, ona to má tak profesionálně udělané. Posledně jsem rozmrazila koleno, tak jsem to podle ní udělala a to by se ti dalo dát jako nějakou pochoutku na oslavu. Doprostřed stolu, protože to bylo moc dobré.

      Tak jsem si říkala, že musím tuhle zpětnou vazbu předat :-)

      Vymazat
    3. To je milé, děkuji moc :-)
      Že sousedku zdravím a doufám, že bude spokojena i s ostatními recepty!

      Vymazat