středa 2. března 2016

Růžičková kapusta jako kaše

Kaše z růžičkové kapusty sypaná růžičkovou kapustou


Kaše
  • 400 g růžičkové kapusty
  • 200 g anglické slaniny
  • 80 g šalotky/cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 4 čajové lžičky rajčatového protlaku
  • 150 - 200 ml 30% smetany 
  • 50 ml šťávy z citronu
  • 2 polévkové lžíce javorového sirupu
  • 1 čajová lžička majoránky
  • sůl, pepř

Na posypání
  • 100 g růžičkové kapusty
  • 50 g anglické slaniny
  • 1 - 2 stroužky česneku
  • 50 g jader vlašských ořechů
  • sůl, pepř


Jak na to  

- rozehřát olej, 4 - 5 minut restovat šalotky, přidat plátky česneku a 200 g pokrájené slaniny, osmahnout
- nasypat nadrobno rozsekaných 400 g kapusty, vmíchat protlak, sůl a pepř, 4 - 5 minut promíchávat
- přilít javorový sirup a smetanu, přivést k varu, vypnout, vmíchat majoránku a šťávu z citronu
- na posypání na suché pánvi 3 - 4 minuty osmahnout nadrobno pokrájených 50 g slaniny, vmíchat utřený stroužek česneku a 100 g kapusty pokrájené na proužky, okolo 4 minut restovat
- kaši servírovat posypanou restovanou kapustou a nasekanými ořechy
.

Takto připravenou kapustu můžeme podávat jako přílohu k masům, jako předkrm, ale i jako hlavní chod.

Z jednotlivých hlávek odřízneme košťály, pokud je potřeba, obereme vnější povadlé listy.
Jádra vlašských ořechů nasekáme.

Na kaši nakrájíme šalotku na kostičky, 4 stroužky česneku na plátky, 200 gramů anglické slaniny na drobné kostky.
400 gramů kapustových růžiček rozsekáme nadrobno.


V hlubší pánvi rozehřejeme olej, nasypeme pokrájené šalotky, na mírném plameni 4 - 5 minut promícháváme.
Přidáme plátky česneku a slaninu, okolo 2 minuty restujeme.
Nasypeme rozsekanou kapustu, vmícháme rajčatový protlak, 1 čajovou lžičku soli a jednu mletého pepře.
Přibližně 5 minut na mírném plameni promícháváme.
Vlijeme javorový sirup a smetanu.
Množství smetany upravíme podle hustoty, které chceme dosáhnout.




Přivedeme k varu, vypneme.
Na závěr vmícháme v dlani rozemnutou majoránku a čerstvou šťávu z citronu.
Podle chuti přisolíme a připepříme.

Kapustu na posyp připravujeme ideálně současně na druhé pánvi.
Pokrájíme 100 gramů kapustových růžiček na proužky, 50 gramů anglické slaniny na drobné kostky. Stroužek česneku najemno utřeme.
Na suché pánvi 3 - 4 minuty mírně opékáme slaninu.
Vmícháme utřený česnek a proužky kapusty, okolo 4 minut na středním plameni restujeme.
Jemně osolíme a opepříme.
Vypneme.




Kaši sypeme při servírování restovanou kapustou a nasekanými ořechy.



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat