pátek 29. ledna 2016

Plátky se špenátem a sušenými rajčaty

Plátky z hovězí kýty se špenátem a sušenými rajčaty


  • 600 g hovězí kýty
  • 450 g mražených špenátových listů
  • 200 g cibule
  • 200 g nakládaných sušených rajčat
  • 50 g sádla/oleje
  • 20 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 30 g ančoviček
  • 600 ml vývaru
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky tymiánu
  • sůl, pepř
  • parmazán na posypání (nemusí být)

Jak na to  

- maso nakrájet na plátky, naříznout, naklepat, osolit a opepřit, krátce zprudka opéct, odložit
- nasypat nakrájenou cibuli, cca 8 minut restovat, vmíchat mouku
- po 2 - 3 minutách zalít vývarem, vrátit maso, dusit zakryté doměkka
- na pánvi prohřát ančovičky, přidat špenát, pokrájená sušená rajčata a česnek, vmíchat tymián
- 2 - 3 minuty podusit, přidat do hrnce k měkkému masu, 5 minut společně povařit
- vypnout, vmíchat kousek másla
.

Na přípravu můžeme použít i maso vepřové, kuřecí nebo krůtí. 
V tom případě čas dušení přizpůsobíme, bude stačit kratší doba.

Cibuli nakrájíme na kostičky.
Pokud nemáme k dispozici hovězí vývar, povaříme v 600 mililitrech vody kostku bujonu. Nebo místo vývaru použijeme na podlití čistou vodu.
Maso nakrájíme přes vlákno na centimetr až centimetr a půl silné plátky, naklepeme, na pár místech nařízneme kraje, aby se plátky nekroutily.
Nařízneme přibližně půl centimetru.
Osolíme a opepříme.


Na větší hlubší pánvi rozehřejeme sádlo nebo olej, plátky krátce zprudka opečeme z obou stran.  
Bílkovina se teplem srazí, zpevní povrch a uzavře tím šťávu uvnitř plátku. Maso bude chutnější a šťavnatější.
Opečené plátky odložíme na talíř.


Do pánve nasypeme cibuli, okolo 8 minut na mírném plameni restujeme, občas promícháme.
K cibuli vmícháme mouku, po 2 - 3 minutách zalijeme 500 mililitry vývaru nebo vody, promícháme.
Zbylých 100 mililitrů ponecháme stranou na případné podlévání.
Přivedeme k varu, vložíme plátky masa, zakryjeme poklicí a na mírném plameni dusíme do změknutí.
Z hovězího masa by měly být plátky měkké zhruba za 45 minut, z vepřového za 25 - 30 a z drůbežího za 12 - 15.
Tyto časy jsou ale orientační, vždy záleží na druhu a stáří!
Sušená rajčata zcedíme, pokrájíme na menší kousky, třeba na nudličky.
Stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Na rozehřátou pánev dáme ančovičky i s malým množstvím oleje ze skleničky/plechovky. Vařečkou rozmělníme, 10 vteřin promícháváme na mírném plameni.
Nasypeme špenátové listy, jakmile se začnou dusit, přidáme pokrájená sušená rajčata a česnek.




Vmícháme tymián, 2 - 3 minuty podusíme, vyvaří se většina vody ze špenátu.
Celý obsah pánve přidáme do hrnce k plátkům, promícháme, pokud je potřeba, přilijeme malé množství vývaru.
Okolo 2 minut společně povaříme.
Vypneme, vmícháme kousek másla.
Podle chuti osolíme a opepříme.
Podáváme s těstovinami, bramborem vařeným nebo opečeným a nebo s pečivem.


Přejít na seznam receptů




2 komentáře:

  1. Vyzkoušela jsem tenhle recept...teda bez ančoviček (já ryby nerada) a bez parmazánu (nevím,kde ho koupit) a byla to PECKA!! Moc jsem si pochutnala já i manžel. Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlo,
      já děkuji za milý komentář a vyzkoušení receptu. Mám radost, že chutnalo a že jste napsala!
      Místo parmazánu můžete použít sýr Gran Moravia. Je výborný, dá se sehnat v prodejnách La Formaggeria. Mají pobočky ve větších městech, tak jestli na ně narazíte, neváhejte a vyzkoušejte.

      Vymazat