čtvrtek 14. ledna 2016

Pečená cizrna

Pečená cizrna

Podle Marthy Stewart


  • 500 g cizrny
  • 3 čajové lžičky uzené mleté papriky
  • 1 čajová lžička sušeného česneku
  • tymián, rozmarýn  ... podle chuti
  • 5 - 6 polévkových lžic olivového oleje
  • sůl

Jak na to  

- cizrnu namočit na 10 - 12 hodin, dolít vodu, vařit cca 35 minut doměkka, slít
- promíchat s kořením a olejem, péct okolo 30 minut při 200 °C
.


Ideální zobání k vínu, pivu ...  

Cizrnu přebereme, propláchneme.
Nasypeme do hrnce a zalijeme studenou vodou tak, aby byla hladina přibližně 5 centimetrů nad cizrnou.
Odložíme na 10 - 12  hodin.
Raději do chladna, hlavně v létě, aby nezačala kvasit.
Do hrnce s nabobtnalou cizrnou dolijeme vodu, přivedeme k varu, na mírném ohni vaříme 30 - 40 minut do změknutí.
Nesolíme, sůl zpomaluje měknutí luštěnin.

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Měkkou cizrnu důkladně zcedíme, rozložíme třeba na tác, necháme pár minut oschnout.
Vmícháme sušený česnek a uzenou papriku, osolíme.
Okořenit můžeme i tymiánem, rozmarýnem ...
Přilijeme olivový olej a dobře promícháme.
Hluboký plech vyložíme pečicím papírem, rozložíme cizrnu.
Pečeme okolo 30 minut, 2x - 3x během pečení promícháme.
Křupavou upečenou cizrnu vysypeme na papírovou kuchyňskou utěrku, aby se vsákl přebytečný olej.






Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat