neděle 3. ledna 2016

Květák po indicku

Květák po indicku


Základ

  • hlávka květáku 
  • 300 - 350 ml oleje na smažení


Směs na obalení 

  • 250 ml vody
  • 70 g hladké mouky
  • 60 g kukuřičného škrobu
  • 40 g oloupaného zázvoru
  • 40 g koření garam masala (2 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička mletého koriandru
  • sůl, pepř


Dresink

  • 3 vrchovaté polévkové lžíce hustého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky šťávy z citronu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- květák rozdělit na malé růžičky, opláchnout, nechat okapat
- smíchat suché ingredience na obalení, vmíchat nastrouhaný zázvor a utřený česnek, přilít vodu, promíchat
- ve směsi dobře obalit květákové růžičky, smažit v rozpáleném oleji dozlatova
- na dresink smíchat jogurt, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř
.

Příprava

Květák rozebereme na malé růžičky.
V cedníku je propláchneme teplou vodou, necháme okapat.
Můžeme je na chvilku ponořit do vody smíchané s polévkovou lžící octa. Pokud jsou v květáku schované malé mušky, vyplaví se.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Očištěný zázvor najemno nastrouháme.
Slupku ze zázvoru pohodlně seškrábneme obrácenou čajovou lžičkou.
 

Směs na obalení

V míse smícháme mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, koření garam masala, mletý koriandr, čajovou lžičku mletého pepře a čajovou lžičku soli.
Vmícháme zázvor a česnek.

Přilijeme 250 mililitrů studené vody, dohladka promícháme.


Osmažení

  • Do hrnce nebo hlubší pánve nalijeme olej.
  • Dobře ho rozehřejeme.

  • Do připravené směsi v míse nasypeme květákové růžičky.
  • Promícháme je, aby byly dobře ze všech stran obalené.
    Po částech je smažíme v rozehřátém oleji.
    Každou várku po zhruba 2 minutách otočíme a dosmažíme dozlatova.
    Květákové růžičky po vložení do oleje nemícháme! Než se směs zpevní, mohla by z nich opadat.

  • Osmažené růžičky z hrnce vyndáváme děrovanou naběračkou, na okamžik je položíme na papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný olej.
  • Na papírové utěrce je nenecháme ležet příliš dlouho, aby se na ně nepřilepily kousky papíru.


Dresink

K podávání můžeme připravit dresink.
V misce smícháme jogurt s utřenými stroužky česneku a citronovou šťávou.
Podle chuti osolíme a opepříme.

Další variantou je smíchat zakysanou smetanu s kousky sýra s modrou plísní.
Nebo můžeme podávat s různými omáčkami, například tatarskou, sladkokyselou, pikantní...
Určitě by se dobře hodila i karismetanová omáčka.







Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat