středa 13. ledna 2016

Bůček na kysaném zelí a pivu

Bůček na kysaném zelí a pivu


  • 1000 g vepřového bůčku bez kosti
  • 500 g kysaného zelí
  • 200 g cibule
  • 200 ml piva
  • 30 g hladké mouky 
  • 3 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky sladké mleté papriky
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 2 čajové lžičky cukru
  • sůl

Jak na to  

- kostky bůčku zprudka krátce opéct, odložit, promíchat se solí, kmínem a česnekem
- na sádle z bůčku orestovat cibuli, v pekáči smíchat se zelím, navrch rozložit bůček
- na pánvi po cibuli promíchávat mouku, vmíchat papriku, zalít pivem, minutu povařit, nalít do pekáče
- péct zakryté při 180 °C, po cca 25 minutách odkrýt, posypat cukrem, zvýšit teplotu, dopéct 6 - 8 minut bez zakrytí
.


Recept můžeme použít i s pleckem, kotletou...

Vepřový bůček nakrájíme na kostky velké zhruba 4 x 4 centimetry.
Pokud je s kůží, před rozkrájením ji odřízneme.



Stroužky česneku oloupeme, prolisujeme nebo utřeme.
Cibuli nakrájíme na kostky.
Na dno pekáče rozložíme zakysané zelí. Zelí necedíme, do mísy nalijeme i nálev. 
V kvalitním bude okolo 100 mililitrů. 
Pokud je nálevu méně, dolijeme vodou do 100 mililitrů, pokud více, použijeme jen těch 100 mililitrů.

Rozehřejeme pánev, kostky masa zprudka krátce opečeme ze všech stran, děrovanou naběračkou odložíme do mísy.
Pozor, tuk z bůčku při opékání prská!
Vmícháme utřený česnek, kmín a zarovnanou čajovou lžičku soli.
 
Sádlo, které pustil bůček nevyléváme, necháme na pánvi.



Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Na uvolněné sádlo v pánvi nasypeme cibuli, na středním plameni promícháváme.
Za přibližně 5 minut přendáme děrovanou naběračkou restovanou cibuli do pekáče k zelí, promícháme.
Na vrch urovnáme opečené kostky bůčku.



Na pánev se zbytkem sádla nasypeme mouku, na mírném plameni 2 - 3 minuty promícháváme.
Vmícháme sladkou papriku, zalijeme pivem.
Minutu povaříme, vypneme, nalijeme do pekáče.


Pečeme zakryté.
Po 25 minutách rovnoměrně posypeme 2 čajovými lžičkami cukru, zvýšíme teplotu na 250 °C.
Pečeme ještě 6 - 8 minut bez zakrytí.

Podáváme s pečivem, bramborem, bramborovým, kynutým nebo houskovým knedlíkem.



Přejít na seznam receptů



Žádné komentáře:

Okomentovat