středa 13. ledna 2016

Bůček na kysaném zelí a pivu

Bůček na kysaném zelí a pivu


  • 1000 g vepřového bůčku bez kosti
  • 500 g kysaného zelí
  • 200 g cibule
  • 200 ml piva
  • 30 g hladké mouky 
  • 3 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky sladké mleté papriky
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 2 čajové lžičky cukru
  • sůl

Jak na to  

- kostky bůčku zprudka krátce opéct, odložit, promíchat se solí, kmínem a česnekem
- na sádle z bůčku orestovat cibuli, v pekáči smíchat se zelím, navrch rozložit bůček
- na pánvi po cibuli promíchávat mouku, vmíchat papriku, zalít pivem, minutu povařit, nalít do pekáče
- péct zakryté při 180 °C, po cca 25 minutách odkrýt, posypat cukrem, zvýšit teplotu, dopéct 6 - 8 minut bez zakrytí
.


Vepřový bůček nakrájíme na kostky velké zhruba 4x 4 centimetry.
Pokud je s kůží, před rozkrájením ji odřízneme.



Stroužky česneku oloupeme, prolisujeme nebo utřeme.
Cibuli nakrájíme na kostky.
Na dno pekáče rozložíme zakysané zelí. Zelí necedíme, do mísy nalijeme i nálev. 
V kvalitním bude okolo 100 mililitrů.
Rozehřejeme pánev, kostky masa zprudka krátce opečeme ze všech stran, děrovanou naběračkou odložíme do mísy.
Uvolněné sádlo nevyléváme, necháme na pánvi.
Pozor, tuk z bůčku při opékání prská!


K opečenému bůčku přidáme utřený česnek, kmín, čajovou lžičku soli, promícháme.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Na sádlo v pánvi, které pustil bůček nasypeme cibuli, na středním plameni promícháváme.
Za přibližně 5 minut přendáme děrovanou naběračkou restovanou cibuli do pekáče k zelí, promícháme.
Na vrch urovnáme opečené kostky bůčku.



Na pánev se zbytkem sádla nasypeme mouku, na mírném plameni 2 - 3 minuty promícháváme.
Vmícháme sladkou papriku, zalijeme pivem.
Minutu povaříme, vypneme, nalijeme do pekáče.


Pečeme zakryté.
Po 25 minutách odkryjeme, povrch rovnoměrně posypeme 2 čajovými lžičkami cukru, zvýšíme teplotu na 250 °C a pečeme ještě 6 - 8 minut bez zakrytí.
Podáváme s pečivem, bramborem, bramborovým, kynutým nebo houskovým knedlíkem.



Přejít na seznam receptů



Žádné komentáře:

Okomentovat