čtvrtek 21. ledna 2016

Azu po tatarsku

Azu po tatarsku



  • 500 - 600 g hovězí zadní kýty
  • 200 g cibule
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 100 g nakládaných okurek
  • 50 g sádla
  • 600 - 700 ml vývaru nebo vody
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 2 větší bobkové listy
  • sůl, pepř

Jak na to  

- maso nakrájet na nudličky, jemně obalit v mouce, na sádle krátce zprudka orestovat
- odložit do hrnce, osolit, opepřit
- na pánev nasypat nakrájenou cibuli, osmažit, vmíchat protlak, přendat k masu
- na pánev nalít část vývaru/vody, uvolnit výpek, nalít k masu, doplnit vývarem/vodou
- přidat bobkový list, zakryté vařit 40 - 50 minut doměkka
- vmíchat okurky nakrájené na nudličky, 5 minut společně povařit
.

Cibuli nakrájíme na kostičky.
Opláchnutou a osušenou kýtu nejdříve nakrájíme přes vlákna na plátky a ty pak na nudličky.
Kousky masa dáme do cedníku, zasypeme moukou, protřeseme, aby bylo maso obalené jemnou vrstvou.
A abychom se zbavili přebytečné mouky.




Rozpálíme pánev, rozpustíme sádlo, maso zprudka a krátce orestujeme ze všech stran. Děrovanou naběračkou přendáme do hrnce.
Osolíme a opepříme.


Pod pánví zmírníme teplotu, nasypeme cibuli, promícháváme. Po 6 - 8 minutách vmícháme rajčatový protlak a ještě minutu restujeme. Přendáme k masu.
Na pánev nalijeme část vývaru nebo vody, pár vteřin počkáme, aby se uvolnil výpek, přelijeme do hrnce k masu, promícháme.
Dolijeme vývar/vodu.
Zhruba 100 mililitrů vývaru necháme stranou pro případné podlití/zředění.
Přihodíme bobkový list, zakryjeme poklicí.
Na mírném plameni dusíme 40 - 50 minut doměkka. Občas promícháme, v případě potřeby podlijeme malým množstvím vývaru/vody.



Okurky nakrájíme na nudličky, vmícháme do hrnce a okolo 5 minut společně povaříme.
Zkontrolujeme také hustotu, pokud je potřeba, zředíme malým množstvím vývaru zároveň s přidáním okurek.
Podle potřeby dochutíme solí, pepřem.



Podáváme s rýží, bramborem, knedlíkem, pečivem, těstovinami...


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Zdravím, maso nakrájené na nudličky před obalením v mouce sušíte či ne?? Po mém pokusu, nudličky jsem nesušila, vznikla v cedníku neforemná masomoučná hmota nepodobající se Vašim předlohám a i výpeku bylo víc a jinak vypadajícího. Jinak výsledné jídlo bylo mnijamózní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, také zdravím a děkuji za milý komentář.
      Maso suším vcelku po opláchnutí, nudličky už ne. Ale může se stát, že obsahuje více vody, ať už díky zmrazení a opětovném rozmrazení nebo křehčení.
      Pokud je té vody okolo příliš, tak bych osušila lehkým přikládáním papírové utěrky nebo ubrousku.
      Že výpeku bylo více a vypadal jinak zřejmě právě ukazuje na větší množství mouky, kterou voda pohltila.
      Mám radost, že i přes to chutnalo!

      Vymazat