neděle 13. prosince 2015

Vánoční cukroví - pracny neboli medvědí tlapky

Pracny neboli medvědí tlapky

Pečeme 2 až 3 týdny před Štědrým dnem.


  • 350 g polohrubé mouky
  • 260 g másla
  • 250 g cukru moučky
  • 120 g jader oříšků 
  • 50 g kakaa
  • na špičku kulatého nože mleté skořice (zarovnaná kávová lžička)
  • na polovinu špičky kulatého nože mletého hřebíčku (půl kávové lžičky)
  • 10 polévkových lžic cukru moučky a 1 vanilkový cukr na obalování


Jak na to  

- prosít cukr a mouku, smíchat s kakaem, skořicí, hřebíčkem a jemně mletými ořechy, zpracovat s máslem
- zabalit do fólie, nechat v chladu několik hodin uležet
- plnit do formiček
- péct 13 - 15 minut při 170 °C
- po vytažení z trouby vyklepnout z formičky, obalit v cukru moučce smíchaným s vanilkovým cukrem
.

Pracny, to je česká klasika. Spolu s vanilkovými rohlíčky a lineckým patří k nejčastěji pečenému cukroví.
Pracny se u nás doma pečou podle receptu z kuchařky Vaříme zdravě, chutně a hospodárně, kterou má moje mamka v knihovně od prvního vydání z roku 1960.


Těsto

  • Máslo vyndáme z lednice, aby lehce povolilo.
  • Jádra vlašských nebo lískových oříšků nameleme najemno.
    Podle receptu v kuchařce lze místo oříšků použít i mleté mandle.

  • Do mísy prosejeme mouku a cukr moučku.
  • Vmícháme kakao, namletá jádra ořechů, skořici a hřebíček.
    Přidáme máslo a ručně zpracujeme hladké těsto.

  • Zabalíme ho do fólie, necháme v lednici pár hodin odpočinout.
  • Samozřejmě, že ideálně přes noc.


Pečení

Zapneme troubu, nastavíme na 170 °C.

Kousky těsta plníme formičky.
Kopírujeme tvar, neplníme je úplně po okraj, ve středu těsto mírně zmáčkneme, vznikne tím malá prohlubeň.
Pracny pečením nabydou.

  • Naplněné formičky urovnáme na plech.
  • Vložíme ho do rozehřáté trouby.
  • Pečeme 12 až 15 minut.
  • Dobu pečení hlídáme, hodně je odvislá od velikosti formiček.
    Kakaové těsto se hůře kontroluje pohledem, proto vyzkoušíme prstem. Upečené tlapky by neměly být uprostřed měkké.

Na obalení upečených kousků si v míse smícháme prosetý cukr moučku s vanilkovým cukrem.
Upečené cukroví vyklepneme z formiček, ještě teplé je ve směsi cukrů obalíme.
Nebo je přes síto pocukrujeme.

Pracny neboli medvědí tlapky po úplném vychladnutí naskládáme do krabice, zabalíme ji do igelitové tašky a necháme v chladnu 2 až 3 týdny rozležet.




TIP!  Formičky by se po použití neměly umývat, špatně by se z nich pak uvolňovalo upečené cukroví. Jen je důkladně vytřeme papírovou utěrkou nebo ubrouskem.
Pokud máme formičky nové, ještě nepoužité, propláchneme je teplou vodou, naskládáme na plech a prázdné je necháme 5 až 10 minut v troubě rozehřáté na 180 °C.

TIP!  Těsto plníme do studených formiček!
Pokud pečeme z větší dávky, vždy po vyklepnutí upečeného cukroví počkáme, až formičky vychladnou.

TIP!  Nepovedené nebo polámané kousky dáváme do jedné misky. Přidáváme i z pečení ostatních druhů, patří sem i zbytky krémů a polevy.
Po skončení vánočního pečení, v týdnu před Štědrým dnem, vše smícháme, podle potřeby přidáme nastrouhané piškoty, rum nebo máslo a vytvarujeme kuličky.
Můžeme je obalit v kokosu, kakau, mletých oříšcích nebo nechat bez obalení.
A máme další, nepečené cukroví.

TIP!  Pokud po skončení svátků nějaké cukroví zbyde, můžeme dát pár pěkných kousků do mrazáku a použít třeba na Velikonoce.
Nebo ho rozdrtíme, umeleme či nasekáme a upečeme bábovku.


Další recepty na vánoční cukroví

Vanilkové rohlíčky
Linecké slepované
Plněné ořechy
Marokánky 
Perníčky
Oreo nepečené kuličky
Kokosová nepečená piškotová roláda
Úlky
Slepované banánky
Kokosky z celých vajec
Kokosové rohlíčky
Sněhové kokosky

Crinkles

Žádné komentáře:

Okomentovat