neděle 13. prosince 2015

Vánoční cukroví - pracny neboli medvědí tlapky

Pracny neboli medvědí tlapky

Pečeme 2 - 3 týdny před Štědrým dnem.


  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru moučky
  • 260 g másla
  • 120 g jader oříšků 
  • 50 g kakaa
  • na špičku kulatého nože mleté skořice (zarovnaná kávová lžička)
  • na polovinu špičky kulatého nože mletého hřebíčku (půl kávové lžičky)
  • 10 polévkových lžic cukru moučky a 1 vanilkový cukr - na obalování

Jak na to  

- prosít cukr a mouku, smíchat s kakaem, skořicí, hřebíčkem a jemně mletými ořechy, zpracovat s máslem
- zabalit do fólie, nechat v chladu několik hodin uležet
- plnit do formiček
- péct 13 - 15 minut při 170 °C
- po vytažení z trouby vyklepnout z formičky, obalit v cukru moučce smíchaným s vanilkovým cukrem
.





Pracny, to je česká klasika, spolu s vanilkovými rohlíčky a lineckým slepovaným tvoří zřejmě nejčastěji pečené cukroví.
Pracny se u nás pečou podle receptu z kuchařky Vaříme zdravě, chutně a hospodárně, kterou vlastní mamka od 1. vydání v roce 1960.

Máslo vyndáme z lednice, aby lehce povolilo.
Jádra vlašských nebo lískových oříšků nameleme najemno.
Podle receptu v kuchařce lze místo oříšků použít i mleté mandle.
Do mísy prosejeme mouku a cukr moučku, smícháme s kakaem, namletými jádry ořechů, skořicí a hřebíčkem.
Přidáme máslo a ručně zpracujeme hladké těsto.
Zabalíme do fólie, necháme v lednici pár hodin odpočinout.

Zapneme troubu, nastavíme na 170 °C.

Na obalení upečených pracen smícháme v míse prosetý cukr moučku s vanilkovým cukrem.
Kousky těsta natlačíme do různých nevymazaných formiček, naplněné pokládáme na plech.
Pečeme 13 - 15 minut.
Vyklepneme z formiček a ještě teplé obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Naskládáme do krabice, zabalíme do igelitové tašky a necháme v chladnu 2 - 3 týdny rozležet.





TIP!  Formičky by se po použití neměly umývat, špatně by se z nich pak uvolňovalo upečené cukroví. Jen je důkladně vytřeme papírovou utěrkou nebo ubrouskem.
Pokud máme formičky nové, ještě nepoužité, propláchneme je teplou vodou, naskládáme na plech a prázdné necháme 5 - 10 minut v troubě rozehřáté na 180 °C.

TIP!!  Těsto plníme do studených formiček! Pokud pečeme z větší dávky, vždy po vyklepnutí upečeného cukroví počkáme s dalším plněním těsta až formičky vychladnou. 

TIP!!!  Nepovedené nebo polámané kousky dáváme do jedné misky. Přidáváme i z pečení ostatních druhů, patří sem i zbytky krémů a polevy.
Po skončení vánočního pečení, v týdnu před Štědrým dnem, vše smícháme, podle potřeby přidáme nastrouhané piškoty, rum nebo máslo a vytvarujeme kuličky.
Můžeme je obalit v kokosu, kakau, mletých oříšcích nebo nechat bez obalení. A máme další, nepečené cukroví.


Další recepty na vánoční cukroví:

Vanilkové rohlíčky
Linecké slepované
Plněné ořechy
Marokánky 
Perníčky
Oreo nepečené kuličky
Kokosová nepečená piškotová roláda
Úlky
Slepované tyčky - banánky
Kokosky z celých vajec
Kokosové rohlíčky


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat