sobota 5. prosince 2015

Vánoční cukroví - plněné ořechy

Plněné ořechy

Péct ideálně 2 - 3 týdny před Štědrým dnem, krémem plnit pár dnů před Štědrým dnem.


Rozpis na cca 35 kusů.

Těsto
  • 80 g hladké mouky
  • 70 g jader vlašských ořechů
  • 70 g cukru moučky
  • 70 g másla
  • 1 čajová lžička vanilkového cukru

Náplň
  • 75 g jader vlašských ořechů
  • 60 ml mléka
  • 50 g másla
  • 50 g cukru moučky
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička šťávy z citronu


Jak na to  

- rozmíchat mouku s cukry a jemně nastrouhanými ořechy, přidat máslo
- zpracovat hladké těsto, zabalit do folie, na několik hodin odložit do chladna
- plnit nevymazané formičky, kopírovat tvar formičky
- péct 10 - 12 minut při 180 °C do zrůžovění, vyklepnout, vychladlé uložit do chladna
- na krém povařit namleté ořechy s mlékem, odstavit, vmíchat rum, van. extrakt a šťávu z citronu
- utřít máslo s prosetým cukrem, po částech vmíchat ořechovou kaši
- vždy 2 půlky spojit krémem
.



Máslo vyndáme z lednice, aby lehce povolilo.
Jádra vlašských ořechů najemno nastrouháme.

Do mísy prosejeme mouku a cukr, smícháme s vanilkovým cukrem a namletými ořechy.
Přidáme máslo, rukama rychle zpracujeme hladké těsto.
Zabalíme do folie, na několik hodin odložíme do lednice.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Z těsta vždy odtrhneme malý kousek, natlačíme do nevymazané formičky.
Neplníme je celé, kopírujeme tvar, aby vznikla malá prohlubeň.


Pokládáme na plech, jakmile ho máme zaplněný, dáme do vyhřáté trouby.
Pečeme 10 - 12 minut.
Vyndáme, s každou formičkou opatrně klepneme o prkénko, upečené půlky ořechů by se měly bez problému uvolnit.


Necháme vychladnout.
Nenaplněné upečené cukroví narovnáme do krabice, zabalíme do igelitu, uložíme do chladu.

Ořechy plníme krémem 2 - 4 dny před Štědrým dnem.
Najemno nastrouháme jádra vlašských ořechů, dáme do hrnce společně s mlékem.
Na mírném ohni přivedeme k varu, promícháváme, po zhruba 4 minutách vypneme.
Hned vmícháme rum, vanilkový extrakt a šťávu z citronu.
Necháme vychladnout.



Do mísy dáme máslo, nasypeme prosetý cukr moučku.
Vypouklou stranou vařečky třeme okolo 5 minut do pěny.
Hmota bude připomínat hustou smetanu.
Po částech vmícháváme vychladlou ořechovou kaši.
Před plněním odložíme na zhruba 10 minut do lednice, aby krém lehce zpevnil.




Krém nanášíme na půlku ořechu, přiklopíme druhou půlkou.
Urovnáme do krabice, odložíme do chladna.



TIP!  Formičky by se po použití neměly umývat, špatně by se z nich pak uvolňovalo upečené cukroví. Jen je důkladně vytřeme papírovou utěrkou nebo ubrouskem.
Pokud máme formičky nové, ještě nepoužité, propláchneme je teplou vodou, naskládáme na plech a prázdné necháme 5 - 10 minut v troubě rozehřáté na 180 °C.

TIP!!  Těsto plníme do studených formiček! Pokud pečeme z větší dávky, vždy po vyklepnutí upečeného cukroví počkáme s dalším plněním těsta až formičky vychladnou.

TIP!!!  Pro tmavou barvu ořechů nahradíme 1 - 2 polévkové lžíce mouky 1 - 2 polévkovými lžícemi kakaa.

TIP!!!!  Nepovedené nebo polámané kousky dáváme do jedné misky. Přidáváme i z pečení ostatních druhů, patří sem i zbytky krémů a polevy.
Po skončení vánočního pečení, v týdnu před Štědrým dnem, vše smícháme, podle potřeby přidáme nastrouhané piškoty, rum nebo máslo a vytvarujeme kuličky.
Můžeme je obalit v kokosu, kakau, mletých oříšcích nebo nechat bez obalení. A máme další, nepečené cukroví.


Další recepty na vánoční cukroví:

Vanilkové rohlíčky
Linecké slepované
Pracny neboli medvědí tlapky
Marokánky 
Perníčky
Oreo nepečené kuličky
Kokosová nepečená piškotová roláda
Úlky
Slepované tyčky - banánky
Kokosky z celých vajec
Kokosové rohlíčky



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat