sobota 5. prosince 2015

Vánoční cukroví - perníčky

Perníčky

Péct ideálně 4 až 5 týdnů před Štědrým dnem.


Těsto

  • 550 g hladké mouky
  • 200 g cukru moučky
  • 100 g másla
  • 100 g medu
  • 20 g perníkového koření (1 sáček)
  • 20 g kypřicího prášku do perníku (1 sáček)
  • 20 g kakaa (2 zarovnané polévkové lžíce)
  • 4 žloutky
  • 2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1 zarovnaná čajová lžička mleté skořice
  • 1/2 kávové lžičky mletého pepře
  • 1 čajová lžička kůry z citronu
  • 1 celé vejce - na potření


Bílková poleva na zdobení

  • 160 g cukru moučky
  • 1 bílek (cca 40 g)
  • 1 polévková lžíce šťávy z citronu nebo Citronky
  • 1 čajová lžička bramborového nebo kukuřičného škrobu (nemusí být)


Jak na to  

- šlehat žloutky, rozpuštěné zchladlé máslo, med a cukr
- smíchat prosetou mouku s kakaem, sodou, kořením, kypřicím práškem a citronovou kůrou
- sypkou směs promíchat s tekutou, důkladně prohníst, hotové těsto zabalit do fólie, nechat 24 hodin odležet v chladnu
- rozválet na tloušťku 0,5 - 0,7 centimetru, vykrajovat tvary, dávat na plech vyložený pečicím papírem
- péct 8 - 10 minut při 180 °C, ihned po vyndání z trouby potřít prošlehaným vajíčkem
- nechat na rovné ploše vychladnout
- naskládat do krabice, zabalit do igelitu, uložit na chladné místo
- na zdobení utřít cukr moučku s bílkem a citronovou šťávou
.

Těsto

  • Máslo rozpustíme na mírném plameni.
  • Odstavíme ze sporáku, necháme vychladnout.

  • V míse dobře prošleháme zchladlé rozpuštěné máslo, med, žloutky a cukr.
  • V jiné míse smícháme prosetou mouku s kakaem, sodou, kypřicím práškem, kořením a citronovou kůrou.
    Sypkou směs postupně přidáváme do mísy ke směsi tekuté, dobře promícháváme.

  • Těsto přendáme na pracovní desku a důkladně zpracujeme.
  • Zapotíme se, 15 až 20 minut poctivě hněteme.
    Těsto dlaní promáčkneme, přehneme, pootočíme a opět promáčkneme, přehneme, pootočíme a tak stále dokola. Pokud vlastníme bytelný robot, můžeme zapojit hnětací háky.

  • Dobře zpracované těsto by se nemělo drobit.
  • Jestliže předchozí věta neplatí, těsto pohromadě nedrží, přidáme několik lžic vody a pokračujeme v hnětení :)
    Hotové hladké tužší těsto zabalíme do potravinové fólie, necháme ho 24 hodin odležet v lednici.
    Ale klidně i 2 až 3 dny.
    Čím déle, tím lépe.


Vykrajování a upečení

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

  • Chvíli před rozvalováním vyndáme těsto z lednice, aby povolilo.
  • Odřízneme část těsta, krátce ho prohněteme a vyválíme na tloušťku 0,5 až 0,7 centimetru.
    Těsto není potřeba podsypávat, nemělo by se lepit.
    Pokud se přesto trochu lepí, jemně ho podsypeme hladkou moukou.

  • Vykrajujeme různé tvary, pokládáme je na plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečeme 8 až 10 minut.
    Horké perníčky ještě na plechu ihned po vytažení z trouby potřeme rozšlehaným vajíčkem.
    Budou se pěkně lesknout.

  • Upečené perníčky sundáme z plechu, na rovné ploše je necháme vychladnout.
  • Naskládáme je do krabice, zabalíme do igelitu a odložíme na chladné místo uležet.

  • Pár dní před Štědrým dnem perníčky zkontrolujeme, pokud ještě nejsou měkké, přidáme do krabice rozkrojené jablko.
  • V krabici uděláme místo, do nižší misky nebo na talířek položíme rozkrojené jablko. Krabici opět zabalíme do igelitu.
    Během 2 dnů by měly perníčky změknout.


Bílková poleva

  • Do misky dáme bílek, nasypeme k němu prosetý cukr moučku a eventuálně škrob.
  • Vmícháme polévkovou lžíci šťávy z citronu.
  • Malou vařečkou nebo lžící třeme směs do zhoustnutí.
  • Správně utřená poleva je bílá, neprůsvitná.
    Pokud je cukr příliš hrudkovitý, prosejeme ho 2x!
    V případě použití koncentrované citronové šťávy, například Citronky, místo čerstvě vymačkané bude poleva bělejší.

  • Ideální hustotu vyzkoušíme špejlí. 
  • Namočíme ji do polevy a uděláme s ní čáru.
    Pokud se čára roztéká, je poleva málo utřená nebo jsme použili větší bílek.
    Pokračujeme dále ve tření, jestliže se výsledek nezlepšuje, přidáme malé množství cukru a ještě chvíli třeme.
    Pokud se čára sice neroztéká, ale je přerušovaná, špatně drží, použili jsme zřejmě menší bílek. Naředíme pár kapkami citronové šťávy a znovu protřeme.

Polevu dáme do zdobičky nebo do zip sáčku, kterému odstřihneme malý kousek rohu.
Perníčky nazdobíme. 
 


TIP!  Těsto s čokoládou
  • 250 g prosáté hladké mouky
  • 60 g změklého másla
  • 60 g cukru moučky
  • 30 g nastrouhané čokolády na vaření
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 2 polévkové lžíce prosátého kakaa
  • 1 vejce 
  • čtvrt kávové lžičky soli
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do perníku nebo vrchovatá čajová lžička jedlé sody a lžička směsi koření do perníku
  • 1 vejce na potření čerstvě upečených perníčků
Dobře prošleháme vejce s máslem a cukrem, vmícháme med a čokoládu. 
V druhé míse smícháme suché ingredience. 
Obě směsi zpracujeme dohromady na hladké těsto.

TIP!  Do vykrojených tvarů můžeme před pečením v horní části udělat malou dírku.
Upečené a nazdobené perníčky pak použijeme jako ozdoby na stromeček.

TIP!  Do části polevy můžeme vmíchat potravinářské barvivo.

TIP!  Aby poleva, kterou momentálně nepoužíváme (nemáme ve zdobičce nebo v sáčku) netvrdla, dáme ji do dobře uzavíratelné malé misky.
Nebo misku zakryjeme kouskem vlhkého čistého hadříku nebo fólie.

TIP!  Perníčky můžeme také potřít čokoládovou polevou a ozdobit oříškem nebo mandlí.

TIP!  Část polevy lehce zředíme šťávou z citronu, perníčky pak z části nebo po celém povrchu natřeme, budeme mít světlý podklad.

TIP!  Typické koření do perníčků je badyán, fenykl, anýz, nové koření, hřebíček, kardamom, zázvor, pepř a skořice.
Podle tohoto seznamu si můžeme připravit vlastní směs. 

TIP!  Nepovedené nebo polámané kousky dáváme do jedné misky. Přidáváme i z pečení ostatních druhů, patří sem i zbytky krémů a polevy.
Po skončení vánočního pečení, v týdnu před Štědrým dnem, vše smícháme, podle potřeby přidáme nastrouhané piškoty, rum nebo máslo a vytvarujeme kuličky.
Můžeme je obalit v kokosu, kakau, mletých oříšcích nebo nechat bez obalení.
A máme další, nepečené cukroví.

TIP!  Pokud po skončení svátků nějaké cukroví zbyde, můžeme dát pár pěkných kousků do mrazáku a použít třeba na Velikonoce.
Nebo ho rozdrtíme, umeleme či nasekáme a upečeme bábovku.

TIP!  Z perníkového těsta můžeme vytvořit také vánoční dekorace. Třeba stromečky nebo perníkovou chaloupku.


Žádné komentáře:

Okomentovat