neděle 6. prosince 2015

Vánoční cukroví - nepečená kokosová roláda

Nepečená kokosová piškotová roláda

Připravujeme 2 - 3 dny před Štědrým dnem.



Těsto
  • 200 g piškotů
  • 120 g cukru moučky
  • 25 g kakaa
  • 2 vrchovaté čajové lžičky mleté zrnkové kávy na uvaření kávy
  • 2 polévkové lžíce rumu

Náplň
  • 100 g másla
  • 100 g cukru moučky
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 1 - 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu (nemusí být)
  • 1 čajová lžička šťávy z citronu (nemusí být)

Jak na to  

- nastrouhat piškoty, smíchat s kakaem, cukrem, uvařenou kávou a rumem, zpracovat těsto
- utřít máslo s cukrem, vmíchat strouhaný kokos a rum, ev. extrakt a šťávu z citronu
- na fólii rozprostřít piškotové těsto do obdélníku, urovnat válečkem, podélné strany zarovnat
- rovnoměrně rozetřít kokosovou náplň, pomocí fólie stočit do rolády
- zabalit do alobalu nebo fólie, uložit do chladna
.


Máslo vyndáme z lednice, aby povolilo.
Uvaříme černou kávu - turka.
Do hrnku nasypeme klasickou mletou zrnkovou kávu, zalijeme 150 mililitry horké vody. Promícháme, necháme stát.
Piškoty najemno nastrouháme.
Můžeme je i nasekat v robotu, ale pak zůstanou některé kousky hrubější.

V míse smícháme nastrouhané piškoty s kakaem, cukrem, rumem a 8 polévkovými lžícemi uvařené kávy.
Dáme jen vodu, ne lógr!
Ručně dobře promícháme, pokud je potřeba, přidáme ještě 1 - 2 lžíce.
Směs by měla být kompaktní, pokud kus těsta zmáčkneme v ruce, zůstane celistvá hrudka.

V jiné míse utřeme máslo s cukrem, přidáme strouhaný kokos, promícháme, ochutíme rumem.
Pro vůni můžeme vmíchat i lžičku vanilkového extraktu a lžičku šťávy z citronu.
Na pracovní desku rozprostřeme potravinovou fólii, nandáme piškotové těsto.
Nejdříve pomocí prstů roztáhneme do obdélníku zhruba 20x 35 centimetru velkého. Uhladíme válečkem na stejně vysokou vrstvu.
Podélné strany opatrně, abychom neporušili fólii seřízneme do roviny.
Odříznuté kousky dáme do mísy ke zbytkům z pečení ostatního cukroví - viz TIP!
Na těsto rovnoměrně rozetřeme kokosovou náplň.
Pomocí fólie zabalíme do rolády.
Fólii vyhodíme, roládu pevně zabalíme do čisté fólie nebo do alobalu a dáme ztuhnout do lednice.







TIP!  Ztuhlou roládu můžeme potřít čokoládovou polevou a obalit ve strouhaném kokosu.

TIP!!  Nepovedené nebo polámané kousky dáváme do jedné misky. Přidáváme i z pečení ostatních druhů, patří sem i zbytky krémů a polevy.
Po skončení vánočního pečení, v týdnu před Štědrým dnem, vše smícháme, podle potřeby přidáme nastrouhané piškoty, rum nebo máslo a vytvarujeme kuličky.
Můžeme je obalit v kokosu, kakau, mletých oříšcích nebo nechat bez obalení. A máme další, nepečené cukroví.


Další recepty na vánoční cukroví:

Vanilkové rohlíčky
Plněné ořechy
Linecké slepované 
Pracny neboli medvědí tlapky
Perníčky
Marokánky
Slepované tyčky - banánky
Oreo nepečené kuličky
Úlky
Kokosky z celých vajec
Kokosové rohlíčky


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat