úterý 15. prosince 2015

Čokoládový dort ze zakysané smetany

Rychlý a jednoduchý čokoládový dort ze zakysané smetany


Rozpis pro kulatou formu o průměru 23 centimetrů.


Korpus

  • 200 g 15% zakysané smetany
  • 180 g hladké mouky
  • 180 g másla
  • 180 g cukru krupice
  • 100 g čokolády na vaření
  • 3 vejce
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy


Na potření

  • 4 - 5 polévkových lžic marmelády nebo lemon curdu


Poleva

  • 100 g čokolády na vaření
  • 20 g másla
  • 2 polévkové lžíce mléka


    Jak na to  

    - okolo 5 minut šlehat vejce s cukrem, pramínkem přilít rozpuštěné máslo, pak rozpuštěnou čokoládu smíchanou se zakysanou smetanou
    - po částech všlehat mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí
    - rozetřít do vymazané a vysypané formy
    - péct celkem 50 - 60 minut, prvních 15 minut při 180 °C, pak teplotu snížit na 160 °C
    - po vychladnutí rozkrojit, potřít, sestavit, celý povrch potřít tenkou vrstvou marmelády
    - ve vodní lázni smíchat čokoládu s máslem a mlékem, po zchladnutí celý dort potřít
    .

    Rychlý jednoduchý vláčný dort.


    Příprava

    Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

    Na mírném plameni rozpustíme máslo.
    Odstavíme, necháme vychladnout.
    Ze sporáku sundáme o chvilku dřív, nemusíme čekat, až bude celé úplně rozpuštěné. 
    Vymažeme a vysypeme formu.
    Formu potřeme tenkou vrstvou oleje, nasypeme do ní hrubou mouku. 
    Třesením a otáčením pokryjeme stěny a dno.



    Vodní lázeň
     
    Čokoládu do korpusu rozpustíme ve vodní lázni.

    • Na sporák postavíme hrnec s horkou vodou, hladina vody by měla dosahovat do výšky 3 až 4 centimetrů.
    • Na hrnec položíme menší hrnec, jeho dno se nesmí dotýkat hladiny vody ve spodním hrnci.
    • Zapneme sporák na mírný stupeň.
    • Do horního hrnce nalámeme čokoládu.
    • Promícháváme dohladka, do rozpuštění čokolády, odstavíme.
    • Místo menšího hrnce můžeme použít misku z varného skla nebo misku nerezovou. Cokoli použijeme, musí být odolné vůči vysokým teplotám! Voda by se neměla dotýkat mísy s čokoládou a neměla by se vařit klokotem.

    Těsto

    Rozpuštěnou čokoládu smícháme se zakysanou smetanou.
    Mouku prosejeme do mísy, promícháme ji se solí a práškem do pečiva.

    V jiné míse okolo 5 minut šleháme vejce s cukrem.
    Otáčky snížíme na minimum.
    Pramínkem přilijeme rozpuštěné zchladlé máslo.
    Přilijeme rozpuštěnou čokoládu smíchanou se zakysanou smetanou.
    Po důkladném promíchání, stále při nízkých otáčkách, přidáváme po částech mouku.


    Upečení

    • Těsto nalijeme do formy, rozetřeme ho a uhladíme.
    • Dáme péct do rozehřáté trouby.
      Po 15 minutách snížíme teplotu na 160 °C.

    • Celkem pečeme 50 až 60 minut.
    • Správné upečení zjistíme pomocí špejle.
      Doprostřed korpusu zapíchneme špejli, pokud je po vytažení čistá, je hotovo.
      Pokud na ní ulpěly kousky těsta, vrátíme ještě na 5 až 10 minut do trouby.

    • Po vytažení z trouby necháme korpus ještě 8 až 10 minut chladnout ve formě, zpevní se.
    • Po té ho opatrně z formy uvolníme a přendáme na mřížku.
      Korpus necháme zcela vychladnout.


    Dokončení a ozdobení

    Studený korpus uprostřed rozřízneme.
    Na spodní díl rozetřeme 2 až 3 polévkové lžíce lemon curdu nebo marmelády.
    Výborně se hodí meruňková, višňová...

    Usadíme vrchní část korpusu.
    Po celém povrchu rozetřeme tenkou vrstvou lemon curdu nebo marmelády.
    Čokoládu na polevu rozpustíme ve vodní lázni.
    • Na sporák postavíme hrnec s horkou vodou, hladina vody by měla dosahovat do výšky 3 až 4 centimetrů.
    • Na hrnec položíme menší hrnec, jeho dno se nesmí dotýkat hladiny vody ve spodním hrnci.
    • Zapneme sporák na mírný stupeň.
    • Do horního hrnce nalámeme čokoládu, přidáme máslo a mléko.
    • Promícháváme dohladka, po rozpuštění a důkladném spojení odstavíme
    • Polevu necháme zchladnout na 30 až 35 °C.
    • Hodně teplá poleva by rychle stekla, studená by zase ihned tuhla a nezůstala hladká.

    Polevou dort po celém povrchu potřeme.
    Podle chuti můžeme dozdobit ořechy, strouhanou čokoládou, kokosem, ovocem...
    Dozdobení uděláme do ještě ne zcela ztuhlé polevy.
    Do tuhnoucí polevy také můžeme naznačit nití, špejlí nebo příborovým nožem jednotlivé porce, dort se bude lépe krájet.


    Čokoládový dort dáme ztuhnout do lednice.
    Porce na talířcích můžeme doplnit kopečkem zmrzliny, šlehačky nebo zakysané smetany.


    TIP!  Na zpracování těsta je fajn použít robot nebo ruční elektrický šlehač.

    2 komentáře:

    1. Tak dneska jsem to prubla - zatím je to v troubě, vypadá to hezky...a ani to nebyla tak pracné - pro kuchařku z donucení :-)

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Já myslím, že tenhle dort je právě pro všechny kuchařky nebo kuchaře z donucení ideální :)
        Málo pracný, dobře vypadající a (alespoň podle ohlasů) výborný.
        Tak doufám, že nezklame i u Vás!

        Vymazat