úterý 15. prosince 2015

Čokoládový dort ze zakysané smetany

Rychlý a jednoduchý čokoládový dort ze zakysané smetany 


Rozpis pro kulatou formu o průměru 23 centimetrů.

Korpus
  • 180 g hladké mouky
  • 180 g másla
  • 180 g cukru krupice
  • 200 g 15% zakysané smetany
  • 100 g čokolády na vaření
  • 3 vejce
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy

Na náplň a potření
  • 4 - 5 polévkových lžic citronového krému (lemon curd) nebo marmelády

Poleva
  • 100 g čokolády na vaření
  • 20 g másla
  • 2 polévkové lžíce mléka

Jak na to  

- 2 - 3 minuty šlehat vejce s cukrem, pramínkem přilít rozpuštěné máslo, pak rozpuštěnou čokoládu smíchanou se zakysanou smetanou
- po částech všlehat mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí
- rozetřít do vymazané a vysypané formy
- péct celkem 50 - 60 minut, prvních 15 minut při 180 °C, pak teplotu snížit na 160 °C
- po vychladnutí rozkrojit, potřít lemon curdem, sestavit a celý povrch potřít tenkou vrstvou lemon curdu
- ve vodní lázni smíchat čokoládu s máslem a mlékem, po zchladnutí celý dort potřít
.


Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Vnitřek formy pomocí mašlovačky potřeme olejem, nasypeme hrubou mouku, třesením a otáčením pokryjeme stěny a dno.
Máslo zvolna rozpustíme na mírném plameni, odstavíme, necháme zchladnout.
Ze sporáku sundáme o chvilku dřív, nemusíme čekat, až bude všechno úplně rozpuštěné. Při chladnutí povolí i zbytek.
Čokoládu do korpusu rozpustíme ve vodní lázni.
Na sporák postavíme hrnek s vodou, na něj dáme teplu a ohni odolnou misku s nalámanou čokoládou. Pomalu zahříváme do rozpuštění.
Nebo čokoládu nalámeme do menšího kastrůlku/varné misky, dáme na chvilku rozpustit do trouby.
Jakmile bude čokoláda tekutá, odstavíme, smícháme se zakysanou smetanou.
Mouku prosejeme do mísy, promícháme se solí a práškem do pečiva.
Ideální na zpracování těsta je použít robot nebo ruční elektrický šlehač.
Vejce vyklepneme do čisté mísy, nasypeme cukr, 2 - 3 minuty na plné otáčky šleháme.
Pramínkem přilijeme rozpuštěné vlažné máslo.
Snížíme otáčky, přidáme rozpuštěnou čokoládu smíchanou se zakysanou smetanou.
Po důkladném promíchání po částech přidáváme mouku, stále při nízkých otáčkách.
Těsto naplníme do formy, rozetřeme, uhladíme, dáme péct.




Po 15 minutách snížíme teplotu na 160 °C. Celkem pečeme 50 - 60 minut.
Správné upečení zjistíme pomocí špejle.
Doprostřed korpusu zapíchneme špejli, pokud je po vytažení čistá, je hotovo. Pokud na ní ulpěly kousky těsta, vrátíme ještě na 5 - 10 minut do trouby.
8 - 10 minut necháme chladnout ve formě, pak z formy uvolníme a položíme na mřížku.
Studený korpus uprostřed rozřízneme, na spodní část rozetřeme 2 - 3 polévkové lžíce lemon curdu nebo marmelády.
Výborně se hodí meruňková.



Usadíme vrchní část korpusu. Celý dort potřeme velmi tenkou vrstvou lemon curdu nebo marmelády.
Připravíme polevu.
Do ohnivzdorné misky nalámeme čokoládu, přidáme máslo a mléko.
Misku posadíme na hrnec s vodou tak, aby se nedotýkala hladiny vody.
Zahříváme na mírném plameni, mícháme dokud nebude vše hladce spojené.
Odstavíme necháme zchladnout na zhruba 30 °C.
Dort po celém povrchu potřeme, necháme v chladu zatuhnout.




Přejít na seznam receptů




2 komentáře:

  1. Tak dneska jsem to prubla - zatím je to v troubě, vypadá to hezky...a ani to nebyla tak pracné - pro kuchařku z donucení :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že tenhle dort je právě pro všechny kuchařky nebo kuchaře z donucení ideální :)
      Málo pracný, dobře vypadající a (alespoň podle ohlasů) výborný.
      Tak doufám, že nezklame i u Vás!

      Vymazat