pátek 20. listopadu 2015

Vepřové plátky s dijonskou hořčicí na bílém víně

Vepřové plátky s dijonskou hořčicí na bílém víně 


  • 700 g krkovice nebo kotlety bez kosti
  • 2 polévkové lžíce dijonské hořčice
  • 4 polévkové lžíce hladké mouky
  • 150 g cibule (1 větší) 
  • 3 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • 250 ml bílého vína
  • 250 ml vývaru 
  • 6 polévkových lžic slunečnicového oleje
  • 2 čajové lžičky tymiánu
  • 2 čajové lžičky oregana
  • sůl, pepř

Jak na to  

- cibuli nakrájet na kolečka, v hrnci okolo 10 minut mírně restovat na oleji s máslem, přidat plátky česneku, cca 3 minuty promíchávat
- plátky masa naklepat, naříznout, osolit, opepřit, potřít hořčicí, obalit v mouce
- na pánvi krátce zprudka opéct z obou stran, přendat do hrnce na cibuli, přidat tymián a oregano
- zvýšit teplotu, nalít víno, krátce povařit
- nalít vývar, zmírnit teplotu, zakrýt poklicí, dusit doměkka, podle potřeby mírně podlévat
.


Pokud nemáme vývar, povaříme ve 300 mililitrech vody půl kostky bujonu.
Cibuli zbavíme slupky, nakrájíme na kolečka, oloupané stroužky česneku na plátky.
Krkovici nebo kotletu opláchneme studenou vodou a osušíme. Nakrájíme na plátky zhruba jeden a půl centimetru silné.
Recept můžeme připravit i z plece nebo kýty, maso nebude ale tolik šťavnaté.
Do hrnce nalijeme 3 polévkové lžíce oleje, přidáme máslo, zahřejeme, nasypeme cibuli. Na mírném ohni občas promícháme.
Po přibližně 10 minutách přidáme česnek a ještě okolo 3 minut zlehka restujeme.


Maso naklepeme, po obvodu na 4 - 5 místech nařízneme do hloubky okolo 1 centimetru.
Plátky se nebudou kroutit.
Osolíme a opepříme z obou stran dozlatova.
Do mělkého talíře nasypeme hladkou mouku, každý plátek potřeme z obou stran v tenké vrstvě dijonskou hořčicí a poté obalíme v hladké mouce
Přebytečnou mouku oklepeme.
Na pánev nalijeme 3 polévkové lžíce oleje, dobře rozehřejeme, plátky masa zprudka krátce opečeme z obou stran.





Opečené plátky přendáme do hrnce na cibuli, přidáme tymián a oregano.
Zvýšíme teplotu, nalijeme víno, okolo 2 minut nezakryté povaříme, odpaří se alkohol.
Přilijeme 250 mililitrů vývaru, přivedeme k varu.


Zakryjeme poklicí, snížíme teplotu. Dusíme okolo 30 minut doměkka, podle potřeby podléváme malým množstvím vývaru.
Také občas zkontrolujeme, jestli se plátky nepřichytávají ke dnu hrnce, jemně promícháme.
Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Podáváme s bramborem, rýží, pečivem.



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat